Fapál László magánháborúja

Fapál László, amint megvádolták, harcot hirdetett az ügyészség módszerei ellen. A volt államtitkár az eljárás során végig névvel és arccal vállalta a nyilvánosságot, és blogot írt a vádhatóság gyakorlatáról. Leírta, hogy azt ajánlották neki: tegyen terhelő vallomást a volt szocialista honvédelmi miniszterekre, Juhász Ferencre és Szekeres Imrére, valamint államtitkáraikra, s ha ezt megteszi, akkor a kimérhető tíz-húsz évnyi börtön negyedét kapja.

Fapál ragaszkodott az ártatlanságához, és elzavarta az ügyészeket. A jogász végzettségű, nyugalmazott katonatiszt blogjában sztálinistának és trehánynak minősítette az ügyészség procedúráját.

A bíróság tegnap szinte szó szerint megerősítette Fapál László véleményét, és felmentette az exállamtitkárt. Ettől még a feleségével három kiskorú gyermekről gondoskodó, ötvenéves férfi nem nyugodhat meg. Állást sehol sem ajánlanak neki – vajon mostanság ki merne alkalmazni egy a kormánnyal ennyire nyíltan szembeszegülő embert? –, s ügyvédi praxisát, az ellene folyó eljárás okán, immáron három éve nem gyakorolhatja. És úgy tűnik, így lesz még egy ideig. Az ügyészség ugyanis szemmel láthatóan nem bocsátja meg neki a kemény bírálatokat, és egyre sűrűbben indít ellene újabb eljárásokat.

Megvádolták azzal, hogy amikor államtitkárként lakáshoz jutott, valójában hűtlen kezelést követett el. Ez a per március közepén indul, vádlott-társa pedig Juhász Ferenc lesz. Ezt az ügyet is nevetségesnek tartja Fapál, de nevetségesség ide vagy oda, ettől még akár egy évig is elhúzódhat, mire ez bebizonyosodik. (Fapál egyébként ennek az ügynek az apropójaként a blogjában leírta, hogy Orbán Viktor 1994-ben miképp jutott szerinte szabálytalanul egy 135 négyzetméteres fővárosi bérlakáshoz, amelyet 564 ezer forintért vett, és 2002-ben 63 millióért adott el.)

Ha a lakásügyet tisztázza is a praxisától megfosztott ügyvéd, akkor vár rá a következő eljárás. A múlt héten ugyanis Fapál László idézést kapott, mert csalással gyanúsította meg az ügyészség. Erről a csütörtöki ítélethirdetés után beszélt:

– Azt „gondolják” csalásnak, hogy államtitkárként az egyik tiszt lakásbérleti szerződésének módosítási kérelmét továbbítottam a miniszternek. Igen, valóban továbbítottam, hiszen szabályos volt a kérelem. Egész egyszerűen őrültség ez az eljárás is. De ha ez az ügy lezárul, jön az újabb is. Telefonon szóltak, hogy vegyem át az idézést, de a tárgyalás miatt nem tudtam megtenni.

Fapál biztos abban, hogy nem követett el bűncselekményt, s abban is biztos, hogy az ügyészség is pontosan tudja ezt. Szerinte a vádhatóság valódi célja az, hogy ellehetetlenítsék őt. Ezért elhatározta, hogy összehív egy nemzetközi sajtótájékoztatót, és elmondja, hogy Magyarországon az ügyészség bármit megtehet, és ez ellen még a bíróság sem ad védelmet, hiszen folyamatosan lehet új ügyeket kreálni minden retorzió nélkül. És mondvacsinált okokkal bármikor előzetesbe lehet valakit küldeni.

Egy hónapot Fapál is a rács mögött töltött, miután O. János rá vallott. Aztán kiengedték, mert annyira nyilvánvalóvá vált a bíróság számára, hogy nincs ellene semmi bizonyíték. Amíg bent volt, a fogolytársak egyike arról győzködte, hogy valljon. Mellesleg a férfi tagja volt annak bandának, amelyet azzal vádolnak, hogy hat cigány embert ölt meg Magyarországon.

Ilyen emberek közé ültették. Fapál érzése szerint egyébként a bandatag az idő alatt „rá dolgozott”, s mindezt valójában az ügyészség megbízásából tette.

 

„Egész egyszerűen őrültség ez az eljárás is”
„Egész egyszerűen őrültség ez az eljárás is”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.