Nem üzleti titok a Pesty-film szerződése

Nem hivatkozhat üzleti titokra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Pesty László riportfilmjének költségeivel kapcsolatban. A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött: az MTVA-nak ki kell adnia azt a szerződést, amely a film előállításának, költségeinek részleteiről szól.

Az MTVA tavaly tavasszal tűzte műsorára a Pesty Fekete Doboz vezetőjének riportfilmjét, amely a romák és nem romák közötti együttélés „neuralgikus pontjairól” szólt. Az adást követő néhány napon belül másfél ezer civil és közéleti személyiség fejezte ki tiltakozását. Az Ide tartozunk! Facebook-csoport és a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom petícióban fogalmazta meg, miért tartják elfogadhatatlannak, fajgyűlölőnek Pesty filmjét.

„Olyan színben tünteti fel a hazai cigányságot, mely méltóságukban sérti e népcsoport tagjait, a velük kapcsolatos előítéleteket erősíti, félelmet kelt a nézőben, és azt közvetíti, hogy potenciális áldozata a romáknak” – írták.

A tiltakozók felszólították a köztelevíziót, hogy ne legyen a fajgyűlölet szócsöve. Az alapvető jogok országgyűlési biztosa is megszólalt az ügyben: Szabó Máté szerint Pesty riportja sértette az egyenlő méltóság elvét, mert „származási alapon, sztereotípiák mentén” kereste a választ társadalmi problémákra. Az ombudsman kritikusan szólt a Médiatanácsról, amely vizsgálata szerint „nem őrködött az egyenlő méltóság érvényesülése felett”.

„A bűnözés és a deviancia romakérdésként való bemutatása, a kollektív bűnösség elve egy demokratikus társadalomban semmilyen tekintetben nem fogadható el” – nyilatkozta az ombudsman. A Népszabadság az adást követően szerette volna megtudni, mennyibe került az adófizetőknek Pesty produkciója, de az adat kiadását az MTVA üzleti titokra hivatkozva megtagadta. Keddi ítéletével a bíróság helybenhagyta az elsőfokú döntést, amely helyt adott keresetünknek. Vagyis: a személyiségi jogi jogszabályokat figyelembe véve nyilvánosságra kell hozni a szerződést. Az írásban foglalt ítélet kézhezvételét követően erre 15 napja van az MTVA-nak.

„Mivel az Ítélőtábla az elsőfokú döntést hagyta helyben, az ítélet rendelkező része az elsőfokú döntésben foglaltakkal megegyezik” – mondja Huszák Balázs, a Népszabadság jogtanácsosa, utalva arra: annyira egyértelmű a jogi helyzet, hogy ha az MTVA nem pusztán időhúzásra játszik, akkor nem várja meg azt a néhány hetet, míg kézhez veszi a döntést, és nyilvánosságra hozza, mennyibe is került a sokakat felháborító film. A Népszabadság újra elküldte kérdéseit az MTVA-nak. Azt a választ kaptuk, hogy az MTVA csak akkor tesz eleget az ítéletben foglaltaknak, ha döntést kézhez kapják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.