Mesterházy: egymás minősítgetése csak Orbánnak kedvez

„Olyan volt Gordont hallgatni, mint amikor a vőlegény azt mondja a menyasszonyának: ronda is vagy, nem is szeretlek, de a hozományod azért kell, úgyhogy befogom az orrom és elveszlek” – így kommentálta az MSZP egyik befolyásos politikusa a volt kormányfő, Bajnai Gordon évértékelőjében elhangzottakat.

Emlékezetes, az Együtt 2014 választói mozgalom egyik alapítója, a volt miniszterelnök múlt szombaton egyebek mellett azt mondta: a korszakváltáshoz közösen kell leváltani az Orbán-rezsimet, amihez az MSZP egyelőre kevés. Bajnai azt mondta, hogy az MSZP „nagy lépést tett” az Együtt 2014. október 23-i zászlóbontása után, hiszen korábban még abban sem volt egységes, hogy kell-e összefogás.

A volt kormányfő hangsúlyozta, hogy érti az MSZP „dilemmáját”, amely szerint nemcsak túllépni akar a 2010-es történelmi vereségen, hanem tanulni is belőle. „Ez a régi párt eltökéltnek látszik abban, hogy megújuljon. De még mindig nem tudta lezárni a múltat. Még mindig magával cipel sok olyan terhet, amely szavazók tömegeit tartja távol tőle. A valóság az, hogy ma milliónyi olyan ember él Magyarországon, aki soha nem lenne hajlandó az MSZP-re szavazni, ám nagyon is el akarja zavarni Orbán Viktor kormányát! (…) Az MSZP-nek azonban nincs elég szavazója a kormányváltáshoz. Nincs elég hitele a korszakváltáshoz és nincs elég szakértelme a jó kormányzáshoz. Mindegyikből van neki sok, de egyikből sincs elég” – mondta Bajnai a múlt szombaton.

A szocialisták meglehetős megütközéssel fogadták ezeket a kijelentéseket. Különösen úgy, hogy – mint azt többen is mondták lapunknak – az MSZP 2011 óta a szövetségkötés fontosságáról és a párt nyitottságáról beszél; erről korábban még kongresszusi döntést is hoztak. Sőt, mutattak rá szocialista forrásaink, „meglehetősen problémás az MSZP terheiről és meg nem újulásáról beszélni úgy, hogy Bajnai évértékelőjét többek között Suchman Tamás és Kuncze Gábor tapsolta az első sorokból”.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója az ATV reggeli műsorában Bajnai beszéde kapcsán azt hangsúlyozta, hogy ha nem írták volna át a választási rendszert, akkor az MSZP akár egyedül is képes lenne megnyerni a következő választásokat. Most viszont Tóbiás szerint egyértelmű, hogy szövetséget fognak kötni. „Mi nem azzal akarunk versengeni az ellenzéki oldalon, hogy minősítjük, vagy akár véleményt mondunk partnerekről, lehetséges partnerekről. Hanem arról beszélünk, hogy milyen Magyarországot szeretnénk, és mit látunk ma Magyarországon” – fogalmazott Tóbiás József.

A Népszabadság megkeresésére Mesterházy Attila pártelnök azt mondta: egy formálódó ellenzéki párttól természetes, hogy keresi a kommunikációs lehetőségeket és a versenytársaival szemben próbálja meg pozicionálni magát.

– Álláspontom szerint azonban nem helyénvaló, hogyha a nyilvánosság előtt minősítjük egymást, ezért én ezt nem is teszem meg. Nem egymás, hanem az orbáni rendszer ellen kell szövetséget kötnünk, a nyilvános minősítgetés pedig csak Orbán Viktornak és a Fidesznek kedvez – tette hozzá lapunknak nyilatkozva Mesterházy Attila. Az MSZP vezetője hangsúlyozta, hogy Bajnai Gordonnal korábban sokat dolgozott együtt, a volt kormányfőt tiszteli és éppen ezért azt kívánja, hogy meg tudja valósítani a pártalapítással kitűzött céljait. „Kívánom, hogy az Együtt 2014 meg tudja szólítani azokat a választókat, amelyeket az MSZP nem képes. Ha ez a centrista, liberális tömb és az MSZP által képviselt szociáldemokrata tábor komplementer módon képes lesz megszólítani a többséget, akkor le tudjuk váltani Orbán Viktort és kormányát – tette hozzá lapunknak Mesterházy Attila. A pártelnök egyúttal megerősítette azt a korábban több nyilatkozatában is hangsúlyozott állítását, miszerint a „remény szlogenjét” tartalommal kell megtölteni a sikeres alternatívaállításhoz, a kívánt „jó kormányzáshoz” pedig jó programok is kellenek. Ezekkel az MSZP már rendelkezik, nyitott ugyanakkor azok pontosítására és jobbítására is.

Az Együtt 2014 kormányzásértékelő nagygyűlése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.