„Ezt a tapasztalatot máshol nem lehet megszerezni”

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint százezer ember életminőségét javították a magyar csapatok. INTERJÚ

− Mit tudott a honvédség, pontosabban a PRT-csoport önmagának és a nemzetközi partnereknek bizonyítani az afganisztáni jelenlétünkkel?

− Az újjáépítési csoport feladata a tartomány fejlesztési feladatainak irányítása és koordinálása volt. A magyar katonák tevékenységének köszönhetően a tartományban közel százezer ember életminőségét javítva fejlődött az oktatás, az egészségügyi ellátás, a mezőgazdaság helyzete, és jelentős fejlesztések történtek az infrastruktúra terén is. A magyar vezetésű PRT eddigi hatéves tevékenysége tehát sikeres volt, és elismerést váltott ki mind szövetségeseink, mind az afgán nép és a hatóságok körében.

− Több halálos baleset is történt az elmúlt időszakban. A tragédiák ismeretében is azt tudja mondani: megérte magyar katonákat küldeni ebbe a térségbe?

− Katonáink elvesztése valóban nagyon fájó, tragikus része a PRT történetének. Éppen ezért nem is tartom szerencsésnek azt a kérdésébe foglalt megfogalmazást, hogy megérte-e kiküldeni őket, hiszen az emberi életek elvesztése nem kompenzálható semmilyen haszonnal. Az elmondható azonban, hogy a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalása számos katonai hozadékkal jár. A nemzetközi békeműveletekben szerzett tapasztalat és tudás elengedhetetlen a haza védelmének szempontjából, ezt a tapasztalatot és tudást pedig nem is lehet máshol megszerezni, csak a műveletekben, amelyekben katonáink és katonai szervezeteink olyan, akár harci tapasztalatokra tesznek szert, amelyekre békeidőben, máshol nem lenne lehetőségük.

− Miniszterként mi a szándéka a jövőben: inkább növelni vagy csökkenteni a külföldi missziókat?

− Hazánk missziós szerepvállalásának stratégiai irányai nem a Honvédelmi Minisztérium vagy az én személyes szándékaimtól függenek elsősorban. Egy szövetség tagjaként Magyarország az Országgyűlés és a kormány felhatalmazása alapján azokban a békeműveletekben vállal szerepet, amelyekre a rendelkezésünkre álló katonai képességeket figyelembe véve felkérnek minket. Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata az afganisztáni kivonulás és a NATO 2014-et követő szerepvállalásának megtervezése, valamint a napokban körvonalazódó mali misszió, de hazánk fontos nemzeti érdeke a balkáni stabilitás erősödése és megőrzése is.

− Hogyan írható felül az az érzet, hogy míg a külhoni missziók mindent megkapnak anyagi és technikai támogatásban, addig a határokon innen szolgálatot teljesítők sokszor kénytelenek szinte mindenen spórolni a rendelkezésre álló források szűkössége miatt?

− A tavalyi évben a kormány határozott arról, hogy az elmúlt évek csökkenő tendenciája után 2015-ig megőrzi, azt követően pedig évente GDP-arányosan 0,1 százalékkal növeli a katonai költségvetést. E vállalást túlteljesítve idén hétmilliárd forinttal növekszik a honvédelmi büdzsé, ami fontos előrelépést jelent. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a békeműveleti szerepvállalás katalizátorként szolgál a hazai katonai képességek fejlesztéséhez is. Az afganisztáni jelenlét eredményeképpen például a legmodernebb eszközökkel felszerelt olyan új képességekre tettünk szert, mint például a pilóta nélküli repülőeszközök vagy a JTAC, vagyis az előretolt földi repülésirányító.

A miniszter szerint a békeműveleti szerepvállalás fejleszti a hazai katonai képességeket is
A miniszter szerint a békeműveleti szerepvállalás fejleszti a hazai katonai képességeket is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.