Úgy adták, hogy elvették: akik rosszul jártak a rendkívüli béremeléssel

Több ezer forintot veszítenek már a januári fizetéssel az egészségügyben a legkevesebb pénzt kereső szakdolgozók, mert nem alapbérként, hanem csupán speciális pótlékként kapták meg a tavaly nyári béremelést.

A legrosszabbul kereső szakképzettek – idetartozik az egészségügyi szakdolgozók nagy többsége – az év végi kötelezőminimálbér-emeléssel havi hatezer forint többlethez jutott volna. Csakhogy a tavalyi rendkívüli béremeléssel ez a réteg nagyságrendileg ugyanekkora jövedelemkiegészítéshez jutott. Emiatt az ő fizetésük a legtöbb kórházban januárban nem nőtt a minimálbér emelése miatt. Mégis rosszabbul járnak, mivel a bérpótlék nem béremelés, így nem is növeli a pótlékok alapját, sőt jövedelmük mindennel együtt is csak a kötelező minimálbér marad.

A gyakorlatban ez úgy néz ki – magyarázza lapunknak az egyik kórházigazgató –, hogy ha valaki tavaly kapott 6000 forint béremelést, és most az érintettnek 1500 forinttal kellene a garantált bérminimumra kiegészíteni a jövedelmét, akkor a tavalyi 6000 forintos béremelés összege nem nő, hanem épp ellenkezőleg, 4500 forintra olvad. A jövedelemkiesés viszont ennél is több, hiszen a bérpótlékok alapjául szolgáló összeg is csökken. Ezt a szakmában egymást közt úgy mondják „elkoptatják” a juttatást. A főigazgatók kutyaszorítóba kerültek, hiszen nagyon nehéz elmagyarázni, hogy valaki miért kap kevesebb pénzt, ha papíron elvben több járna.

Ezért sokan állásfoglalást is kértek a GYEMSZI-től is, a kórházak működtetéséért felelős hivatal levele azonban nem sokat segített. A szerint a tavalyi béremelést úgy kell értelmezni, mintha alapbér lenne. Azaz, ha éppen annyit kapott, amennyit most a garantált minimálbérhez szükség lenne, akkor nem kaphat kompenzációt sem.

Az egyik vidéki nagy kórházban az is élezi a konfliktust, hogy a Kincstár egyszer már elszámolta a béreket úgy, ahogyan logikusan járna, azaz előbb felemelték a garantált minimálbérre a jövedelmeket, majd pluszban rátették a tavalyi béremelés összegét. Erről pedig a kórház menedzsmentje a dolgozókat is értesítette. Most pedig írhatják az új, javított, kisebb összegről szóló értesítéseket. Az érintett kórházigazgató szerint az is gondot okoz évek óta, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése fokozatosan felszámolta az egyes közalkalmazotti bérkategóriák közötti különbséget. Így mára több tízezer egészségügyi dolgozónak azonos az alapbére, gyakorlatilag ez a minimálbér összege, függetlenül attól, hogy kettő vagy negyven éve dolgozik a betegek mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.