Nem titkolózhat az RTL és a TV2

A Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy megismerhető a két kereskedelmi tévé szerződése.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, mindenki számára megismerhető a TV2 és az RTL Klub frekvenciahasználati szerződése, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával kötöttek. A pert a Kreatív című lap újságírója, valamint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet indította. Álláspontjuk szerint ugyanis a hatályos törvények alapján nem minősül üzleti titoknak az állami vagyon felhasználására vonatkozó adat.

A per eredetileg kizárólag a Médiatanács ellen indult, azonban a két érdekelt televíziós társaság az alperes oldalán beavatkozóként részt vett az eljárásban, mert TV2 és az RTL Klub álláspontja szerint a kért adatok nyilvánosságra hozatala aránytalanul sértené az üzleti tevékenységüket.

A Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság, megvizsgálta a számára zárt iratként benyújtott szerződéseket, és nem talált bennük olyan részeket, melyek sértenék az üzleti titkokat, ezért az elsőfokú ítéletet helybenhagyva úgy döntött, hogy a Médiatanácsnak ki kell adnia a kért szerződéseket. Ezek egyébként 2012. július 9-én hatályukat vesztették.

Az RTL Klub és a TV2 analóg műsor-szolgáltatási szerződésének meghosszabbítását tavaly júliusban, még a koncessziós szerződésük lejárta előtt írták alá. A két televízió a digitális átállásig, tehát legkésőbb 2014 végéig tovább folytathatja a műsorszórást az analóg földfelszíni frekvencián. A 2010-es médiatörvény alapján a médiaszolgáltatóknak már korábban hatósági szerződéssé kellett átalakítaniuk meglévő kontraktusukat. A két országos kertévé is újraszerződött a médiahatósággal, de akkor csak július 9-ig.

Az RTL Klub és a TV2 az 1997-es frekvenciapályázatában még azt vállalta, hogy éves szinten egyenként másfél-kétmilliárd forintot fizet a frekvenciáért. Az elmúlt években azonban rendszeresen folyamodtak részletfizetési, könnyítési kérelmekkel a hatósághoz, különösen amióta kiderült, hogy csúszik a digitális átállás befejezésének időpontja, ami miatt további milliárdokat kell kifizetniük az analóg frekvenciákért. Az RTL Klub és a TV2 százmilliós nagyságrendű díjcsökkentést kapott a hatóságtól, amikor a szolgáltatási szerződésüket átalakították. A konkrét összeget azonban egyik fél sem volt hajlandó kiadni – egybehangzóan üzleti titokra hivatkoztak.

 

 

A kereskedelmi tévék eddig üzleti titokra hivatkozva elhárították frekvenciadíjuk kiadását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.