Elkeseredett tüntetők tartanak Budapestre

Újra útra keltek az elkeseredett borsodiak, hogy Budapestig gyalogoljanak, demonstrációjukkal figyelmeztetve a döntéshozó politikusokat: rossz irányba megy a szekér, elég volt, nem tűrnek tovább.

Hideg volt, és a hó is szállingózott tegnap reggel Miskolcon az ITC-székház mögötti téren – ugyanúgy, ahogyan tavaly ilyenkor, amikor az országban elsőként innen indult éhségmenet a parlament elé, hogy így tiltakozzanak a megalázó életkörülmények, a kiszolgáltatott munkaerő-piaci helyzet, és az egyre nehezedő adóterhek miatt.

Most újra útra keltek az elkeseredett borsodiak. Akárcsak tavaly, most is a magát csak „diósgyőri proligyereknek” tituláló Tóth Imre Miklós volt olvasztár vitte az élen a munkát, kenyeret követelő zászlót. Az ő fejéből pattant ki az ötlet annak idején, hogy Budapestig gyalogoljanak, elkeseredett demonstrációjukkal figyelmeztetve a meleg irodákban ülő, drága zakókban feszítő, a valódi élet nehézségeit csak távolról szemlélő, döntéshozó politikusokat: rossz irányba megy a szekér, elég volt, nem tűrnek tovább. Az utolsó csepp volt a pohárban – mesélte akkor az olvasztár –, hogy a legjobb barátja öngyilkos lett, miután hónapok óta nem talált munkát Borsod megyében, s egyre nehezebben tudott enni adni a gyerekeinek.

Tóth Imre Miklósnak a tavalyi demonstráció idején már évek óta nem volt munkája, ám az éhségmenet szervezésekor felfigyelt rá egy miskolci vállalkozó, és állást ajánlott neki. Hogy melyik cégnél kapott munkát, nem árulja el, azt mondja, senkinek sem szeretne kellemetlenséget okozni. Azt azonban becsületbeli ügynek érezte, hogy egy év múlva újra odaálljon a többiek közé, s ismét végiggyalogolja a Miskolctól Budapestig tartó közel kétszáz kilométert.

– Felháborítónak tartom, hogy Selmeczi Gabriella, egy pesti hölgyike, aki vélhetően a fodrászára és műkörmösére többet költ, mint a minimálbér, azt merje mondani, hogy a 49 ezer forintos közmunkásfizetés ugródeszka lehet a munka világába. Nekem most valamivel könnyebb lett a sorsom, mert nem segélyt kell beosztanom, de nem lehetek annyira önző, hogy emiatt megfeledkezzek azokról a társaimról, akik azóta sem találnak munkát, s ott tengetik az életüket a diósgyőri városszélen – mondja, miközben Mályi felé kaptatunk a hármas úton.

Mellettünk halad Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület elnöke, aki szintén részt vett a tavalyi éhségmenetben. Az edelényi családfő, aki több mint húsz éve a BorsodChemnél dolgozik, az indulás előtt beszédet mondott, azt követelve, hogy a közmunkások kapják meg újra a hatvanezer forintos minimálbérüket, és azt ne heti bontásban, hanem havonta egy összegben fizessék ki nekik. Azt is el akarják érni, hogy a fiatal, munkanélküli pályakezdőknek ne kelljen egy évig várni arra, hogy közmunkához juthassanak, legyen erre esélyük kevesebb idő alatt. Emellett igazságos közteherviselést és az egykulcsos személyi jövedelemadó eltörlését is célul tűzték ki.

Az országban négymilliónál többen élnek a létminimum alatt, sok gyerek nélkülöz, az adócsökkentés pedig csak a tehetősebbeknek kedvezett – hangzott el a félszáz fős miskolci éhségmenetben, amelynek tagja volt mások mellett Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő, a ricsei Vécsei István, a Közmunkás Szakszervezet alapítója és Nyeste László volt mezőkövesdi tanár, akit – mint arról lapunk is beszámolt – tavaly azért rúgtak ki állásból, mert aktív baloldali politikus. A tegnap elindult miskolcival és bonyhádival együtt immár nyolc éhségmenet – Békéscsabáról, Nyíregyházáról, a Baranya megyei Sellyéről, Kaposvárról, Ózdról, s a Hajdú-Bihar megyei Polgárról – tart a főváros felé. A tervek szerint még négy helyszínről csatlakoznak hozzájuk, így több ezren érkeznek majd hétfőn a Kossuth térre.

Fidesz: az éhség nem politikai áru

Sebestyén László, a Fidesz miskolci országgyűlési képviselője a menettel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írja: az éhség és a szegénység nem lehet politikai áru, vagy politikai haszonszerzés tárgya.

– Groteszk, hogy azok a jól fizetett szocialisták, akik elszegényítették ezeket az embereket, most éhségmenetet szerveznek számukra. Miskolci, diósgyőri képviselőként tudom, hogy térségünkben valóban súlyos létproblémák vannak, sokan küzdenek a mindennapi betevő falatért. Én és képviselőtársaim sokat tettünk azért, hogy a közmunka hat-, illetve nyolcórás foglalkoztatottsággá váljon, és a bérek megemelkedjenek – fogalmazott. Szavai szerint a mostani kormánynak köszönhetően 75 ezer forintot kap a kezébe az, aki napi nyolc órában dolgozik.

Miskolcról félszázan vágtak neki a 200 kilométeres távnak
Miskolcról félszázan vágtak neki a 200 kilométeres távnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.