Vizoviczki és a rendőrmaffia

A nyomozás során szerzett bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a gyanúsítottként kihallgatott vezető beosztású rendőrök az alvilág által régóta alkalmazott módszerrel igyekeztek minél több pénzt kicsikarni Vizoviczkiből.

Egy, a védők által becsatolt friss szakértői véleménynek és az arra alapozott ügyvédi indítványnak helyt adva a bíró a napokban megszüntette volna annak a két férfinak az előzetes letartóztatását, akik a BRFK szerint megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2011-ben a Hajógyári-szigeten meggyilkolták a 21 éves Haraszti Gézát. Az ügyész azonban fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, amelynek értelmében a két gyanúsított a továbbiakban házi őrizetben védekezhetett volna, így aztán a másodfokú döntésig mindketten előzetesben maradnak.

A 24 éves B. Ádámot és a 32 éves Z. Alfrédot tavaly nyáron vette őrizetbe a rendőrség. Azzal gyanúsítják őket, hogy 2011. december 3-án a Hajógyári-szigeten, a Dokk nevű szórakozóhelyen, illetve később az épületen kívül is bántalmazták az ittas Haraszti Gézát, majd az öntudatlan fiatalembert a Dunába dobták. Holttestét – a BRFK tavaly nyári sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint – másnap találták meg a hozzátartozói.

Haraszti Géza halálát vízbefulladás okozta. Fülöp Valter ezredes, a BRFK akkori bűnügyi főkapitány-helyettese akkor arról beszélt, hogy bebizonyosodott, a fiatalember önmagától nem kerülhetett a vízbe, valakik belelökték. Haraszti Géza halála ügyében azt követően rendelt el nyomozást a BRFK, hogy a Hajógyári-sziget számos frekventált szórakozóhelyét is üzemeltető Vizoviczki László ellen bűnszervezetben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt nyomozást indított a Központi Nyomozó Főügyészség, és Vizoviczkit letartóztatták.

Korábban, csakúgy, mint két másik gyanús eltűnési ügyet, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálta Haraszti halálának körülményeit, és kizárta az idegenkezűséget. A múlt nyáron elrendelt nyomozás során kirendelt fizikus szakértő azonban vizsgálatai végén arra a következtetésre jutott, hogy az erősen ittas és félig levetkőztetett fiatalember csak úgy kerülhetett oda, ahol a holttestét megtalálták, ha két markos ember megragadta és behajította a folyóba.

Az újabb szakvélemény állítólag ezzel a kijelentéssel száll vitába, és egyidejűleg megkérdőjelezi Haraszti halálának okát is. Forrásaink szerint halálát az új szakvélemény szerint nem fulladás, hanem a vízbe esést követően elszenvedett sérülések okozták, és még élhetett, amikor kiemelték a vízből. Ez utóbbi kijelentést azonban a rendőrség által elrendelt igazságügyi boncolás kategorikusan cáfolja, mivel a kórboncnokok szerint Haraszti már 24 órája halott lehetett, amikor rátaláltak.

Közben a Vizoviczki László és társai ellen bűnszervezetben elkövetett vesztegetés gyanújával nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség több olyan bizonyítékot is beszerzett, amelyek arra engednek következtetni, hogy az ügyben már gyanúsítottként kihallgatott vezető beosztású rendőrök az alvilág által régóta alkalmazott módszerrel igyekeztek minél több pénzt kicsikarni Vizoviczkiből. Vizoviczki környezete máris azt bizonygatja, hogy a férfi valójában nem bűnöző, hanem a rendőrmaffia áldozata.

Más források szerint ugyanakkor önként is fizetett azért, és nem is keveset, hogy az általa üzemeltetett szórakozóhelyek rendőri védelem alatt álljanak, ellenben a konkurenseit rendszeresen zaklassák az egyenruhások, és ezt látva „elszemtelenedtek a hivatásos védelmezői”. Információink szerint az ügyben érintett rendőrök – a nyomozás eddigi adatai szerint – több fiktív intézkedési tervet is gyártottak, amelyek „az egész szigetet fenekestül felforgató” razziákat vetítettek előre. Majd kicsit később közölték Vizoviczkivel, hogy közbenjárásukra az akciót elhalasztották, vagy törölték.

Ez a módszer kísértetiesen hasonlít arra, ahogy az alvilág védelmi pénz fizetésére bírta (bírja) a vállalkozásokat. Még mielőtt megjelennek a zsarolók, feltűnik egy banda, amely tör-zúz és hatalmas botrányokat kavar, majd jönnek a „jó fiúk”, akiknek „természetesen” semmi közük az előbbiekhez, de jó pénzért megvédik a vállalkozást a randalírozóktól. Úgy tudjuk, a korrupcióval gyanúsított rendőrök az ügyészség adatai szerint több fiktív akcióra is figyelmeztették Vizoviczkit, néhány esetben azt a látszatot is keltették, mintha a tervet már élesítették, de aztán az ő közbelépésükre visszakoztak volna. Azonban az efféle fiktív akciókban érintett rendőrök egymás közti beszélgetéseinek egy részét a belső elhárítás rögzítette, így az ügyészség előtt elvileg megkérdőjelezhetetlen bizonyítékok vannak arra, hogyan nyúlták le Vizoviczkit a rendőrök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.