LMP: ez nehéz válás lesz

Nem hozott érdemi megállapodást a Lehet Más a Politika kilépett platformistái és a maradók közötti első tárgyalás, a pozíciókból egyelőre egyik oldal sem kíván engedni.

A tanácskozásra azért került sor, mert az LMP múlt hét végi kongresszusa után – amelyen a többség ismét nem a platformisták nyitottságot hirdető stratégiájára szavazott – több parlamenti és fővárosi képviselő, valamint helyi párttag is bejelentette, hogy kilép az LMP-ből, és új pártot alapít.

A helyzetet az bonyolítja, hogy a tizenöt fős parlamenti frakcióból nyolcan döntöttek a távozás mellett, ez pedig a képviselőcsoport többsége. Ha mind távoznának – de ehhez elég lenne csak négyüknek is –, akkor az LMP maradék frakciója is megszűnik, és kénytelen mindenki független képviselőként folytatni. Ez pedig nemcsak a frakciónak járó jelentős, több mint évi százmillió forintos támogatás, hanem a parlamenti megszólalások, kezdeményezések, kérdések lehetőségének elveszítését is jelenti.

Az LMP-ben maradók elvi álláspontja éppen ezért az volt, hogy a távozók adják vissza a pártlistán szerzett mandátumaikat, míg a szakadárok egyfajta frakciószövetség létrehozását javasolták. Az utóbbira jogi lehetőség ugyan lenne, a stratégiai és személyes ellentétek miatt viszont meglehetősen sajátos és kérdéses kimenetelű kísérletnek látszik.

A csütörtök délelőtt kezdődött – és a Képviselői Irodaházban megtartott – egyeztetésen az LMP-t egy hattagú delegáció képviselte, tagjai Schiffer András frakcióvezető, Szél Bernadett és Mile Lajos parlamenti képviselő, Heltai László pártszóvivő és választmányi tag, valamint Vida Attila és Meszerics Tamás volt. A platformisták ennél kevesebben voltak: Karácsony Gergely és Szabó Tímea egykori frakcióvezető-helyettes, Szabó Rebeka parlamenti képviselő és Sipos Péter, a XII. kerületi önkormányzat politikusa alkotta a delegációt.

A tanácskozás nyugodt hangulatban zajlott, legalábbis az ülés után ezt állította Heltai László, aki közölte: megegyezés egyelőre nem született, ezért az egyeztetést hétfőn folytatják. Karácsony Gergely hozzátette: egyik fél sem számított arra, hogy már most feltétlenül megállapodásra jutnak. Bár a felek egyik képviselője sem kívánt az egyeztetés részleteiről beszélni, a Népszabadság – mindkét oldalról megerősített információi alapján – úgy tudja, hogy mind a platformisták, mind pedig Schifferék ragaszkodtak az eredeti álláspontjukhoz, vagyis míg az egyik oldal a frakciószövetséget, a másik a mandátum-visszaadást szorgalmazta. Egyelőre az a köztes megoldás sem hozott kompromisszumot, hogy maradjon pusztán annyi szakadár az LMP-frakcióban, amennyivel a képviselőcsoport még megmarad, de a többiek átadják a helyüket a „schifferistáknak”. Ez pillanatnyilag azért tűnik megvalósíthatatlannak, mert a kilépők egy tömbben mozognak, vagyis ha a frakcióból távoznak, azt közösen teszik.

Az érezhető, hogy mindkét fél magasra tette a tárgyalási pozícióit, hogy legyen miből engednie. Azt is igyekszik mindkét oldal elkerülni, hogy a képviselőcsoport esetleges megszűnése miatt felelőssé tehető legyen. Ezt a platformisták azzal védik ki, hogy ők megegyezésre és együttműködésre törekszenek, a maradók pedig azzal érvelnek: a távozók robbantják a csapatot.

 

Megosztottak
Megosztottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.