A templomból kitiltott fideszes polgármester és a tiltakozók

Kitiltotta a keceli plébános a fideszes polgármestert a templomból és a katolikus egyház kezelésében lévő általános iskolából a vasárnapi misén.

A kilencezer lakosú Bács-Kiskun megyei kisvárosban a misét felvételről szokta közvetíteni a helyi televízió. Haszilló Ferenc polgármester el akarta kérni a felvétel másolatát, Widnerné Fenyvesi Bernadett, a KecelMédiát üzemeltető könyvtár és művelődési ház vezetője azonban nem adta. Arra hivatkozott, hogy kitörölték, mert az atya megtiltotta a felvétel sokszorosítását, és mivel ő szerepel a felvételen, joga van hozzá.

Burányi Roland plébános azért prédikálta ki a város első emberét, mert Haszilló a személyes irányítása alá akarja vonni a Kecel TV-t és a Keceli Híreket. Burányi a Népszabadságnak már nem nyilatkozott, de a Magyarnarancs.hu munkatársának még azt mondta: az egyháznak 40 év kommunizmus alatt nem volt ennyi baja a városvezetéssel, mint e mostanival. Ha valaki jogos kritikát fogalmaz meg, akkor megsértődnek, és kommunistáznak, mondta az atya.

Szerda este két tüntetésre is készülődtek Kecelen. Öt órakor Haszilló polgármester és elvbarátai ellen terveztek demonstrációt a városháza elé a munkájával elégedetlen keceliek, 6 órakor pedig a polgármester és köre tüntetett volna a plébános ellen a templom kapujában. Öt órára kisebb tömeg gyűlt össze a városháza előtt, amikor váratlanul együtt jelent meg Burányi és Haszilló a bejáratnál. Az atya kiállt a nép elé, és közölte, hogy visszavonta a polgármester kitiltását a templomból.

– Mindenkit meglepünk azzal, hogy Kecel képes valami jóra is – jelentette ki a plébános a sokaság előtt.

– Közeledik a nagyböjt, amikor úgy illő és üdvös, hogy kiengesztelődjünk egymás iránt. Igaz, mondtam bizonyos dolgokat vasárnap, de a békesség érdekében inkább visszavonok mindent. Kecel érdeke azt diktálja, hogy ne veszekedjünk, hanem jó példával rukkoljunk ki a nagyböjt előtt. Erre kezet rázunk.

Kezet ráztak.

„Haszilló Ferenc nem ronthatott el semmit, hiszen hozzá sem fogott semmihez”
„Haszilló Ferenc nem ronthatott el semmit, hiszen hozzá sem fogott semmihez”

– Puszit, puszit! – kiabálta valaki.

– Akkor nem is rúgják ki a plébános urat? – kérdezte egy idősebb asszony. Kiderült, hogy azért aggódik a tisztelendő atyáért, mert elterjedt a városban, hogy a polgármester berohant Kalocsára Bábel Balázs érsekhez, és ki akarta rúgatni az állásából.

– Én tényleg voltam az érsek úrnál tiszteletből meglátogatni, de a plébános urat nem jelentettem fel – közölte a polgármester.

– A tisztelendő atyának is joga van véleményt nyilvánítani a politikáról, de valahol neked is igazad van, Ferike – mondta a polgármesternek egy tréningruhás kopasz ember. – Őneki mégis inkább a lelki üdvötökkel kellene foglalkozni, hogy ne a pokolba, hanem a mennyországba kerüljetek.

– Ne hangoskodjál már, Józsi! – intette le a polgármester.

– Gábor vagyok! – kiabált vissza.

– Azt mondjátok meg, mi lesz a tévével? – kiáltotta egy nő.

– A tévé és az újság egyelőre nullára van betervezve a költségvetésbe. De ha úgy alakul, hogy majd lesz pénz, akkor újraindítjuk őket – felelte Haszilló Ferenc.

– És ha addig elmennek a szakemberek, akkor kivel lesz megint tévé? – firtatta az iménti nő.

– Nem aktuális kérdés, hogy kivel lesz – szögezte le a polgármester.

– Itt igazából arról van szó, hogy az Ilonka élettársa kapott egy állást, hogy meglegyen a szavazattöbbséged – kiabált közbe a kopasz. Többen egybehangzóan állították, hogy valóban erről van szó. Haszilló Ferenc 2006 óta Kecel fideszes polgármestere, de csak azóta van többsége a testületben, amióta az egy szem MSZP-s képviselő, dr. Borbényi Ilona átállt a fideszesekhez. A kilenc képviselő közül a polgármesterrel együtt négyen vannak a fideszesek, hozzájuk csatlakozott az MSZP által támogatott ügyvédnő, és így öten mindig lenyomják a négy független képviselőt. A keceli polgármester így csak hat évvel a megválasztása után került abba a helyzetbe, hogy bárkit kirúgjon az önkormányzati állásából, akit kedve támad, vagy akinek a helyét oda akarja adni valaki másnak. A KecelMédia is úgy került az önkormányzat közvetlen felügyelete alól a szintén önkormányzati tulajdonban lévő könyvtár és művelődési ház szervezetébe, hogy amikor Haszilló még kisebbségben volt, az akkori többség oda helyezte át. Widnerné Fenyvesi Bernadettet még az 1985 és 2006 között a város első embereként szolgáló Schindler János MSZP-s polgármester nevezte ki a posztjára. Mivel azonban jól végezte a dolgát, a testületi többség újraválasztotta, amikor lejárt a ciklusa. A plébánost is azért kommunistázza a fideszes polgármester, mert jó barátságban volt és maradt MSZP-s elődjével.

Dr. Borbényi Ilona nemrég még nagy ellenfele volt a polgármesternek, 400 aláírást gyűjtött össze azért, hogy ne adják át az általános iskolát a katolikus egyháznak, Haszillóék azonban nem írtak ki helyi népszavazást. Utána azonban leválasztották a városi múzeumot a könyvtár és a művelődési ház szervezetéről, és vezetőjévé kinevezték a képviselő asszony élettársát. Ezzel több mint ötmillió forinttal nőtt az önkormányzat kiadása, de a keceli szóbeszéd szerint ez sem elég: az MSZP-s hölgy élettársának szánták a Keceli Újság vezetését, egy fideszes képviselőnő férjének a városi tévét. A polgármester azt is mondta, hogy most ugyan nincs pénz, ezért szüneteltetik a lapot is, a tévéadásokat is, de lehet, hogy ha lesz elfogadott költségvetés, akkor találnak rávalót a tartalékban.

A polgármester szerint Kecel költségvetése 174 millió forinttal lett kevesebb, mint tavaly. Sokan attól féltek, hogy tömeges elbocsátásokra kerül sor az önkormányzati intézményeknél – ehelyett inkább részmunkaidőben foglalkoztatnak tovább sok embert, mert a végkielégítést sem volna miből kifizetni. Igaz, így romlik a szolgáltatás színvonala, ha mindenki négy meg hat órában dolgozik, akkor hamar be kell zárni például a sportcsarnokot. Tizennégy keceli vállalkozó felajánlotta, hogy összesen hatmillió forinttal támogatja a KecelMédiát, a polgármesternek azonban nem kellett a pénzük. Pontosabban azt mondta: ha akarnak, csináljanak tévét meg újságot maguknak, de az önkormányzati, közszolgálati médiumokat akkor is a saját hatáskörébe vonja. Ha a vállalkozók támogatni akarják a várost, adjanak annyi pénzt, amennyit akarnak, és majd az önkormányzat eldönti, hogy mire költi.

Hiába volt a tiltakozás, a tüntetést követő testületi ülésen a polgármester javaslatát 5:4 arányban megszavazták.

Juhos Csaba vállalkozó, a Fresh Fruit Tész Szövetkezet vezetője: ők az önkormányzati médiát akarják támogatni azért, hogy megmaradjon, és továbbra is pártatlanul tájékoztassa a lakosságot. Amikor a helyi közhangulatról kérdeztem, Juhos azt mondta: az a bajuk Haszillóval, hogy hat év alatt sem nagyon változtatott semmin. Nem rontott el semmit, hiszen nem is ronthatott, mert hozzá sem fogott semmihez. Kecel város hanyatlása a rendszerváltozás óta tart. Nem mostanában, hanem húsz éve rosszul mennek a dolgok. Megszűnt a mozi, bezárt a szülőotthon, a strand, eljelentéktelenedett a nemzetközi virágkiállítás. Juhos szerint meg vannak számlálva a könyvtár és a sportcsarnok napjai is. Új vállalkozó nem telepedett le a városban.

– A mai tüntetés csak látszólag szól a független médiáról. Inkább a hanyatlás ellen próbálnak tiltakozni az emberek. Nagyon sokan elégedetlenek most már, de nem látunk alternatívát. Én itt születtem, itt lettem vállalkozó. Mindent be lehet zárni, meg lehet szüntetni, de azokat az embereket, akik itt élnek, és itt is akarnak élni – őket nem. Senki sem akar eljutni oda, hogy elértéktelenedjen minden, amit az élete során felhalmozott. Van, aki azt hiszi, hogy őt nem érinti, ha a város rosszul gazdálkodik. Pedig mindennél többet elmond a helyzetünkről, hogy ha ma valaki épít itt egy szép új házat, másnap a feléért sem tudná eladni, mint amennyiért felépítette.

„Haszilló Ferenc nem ronthatott el semmit, hiszen hozzá sem fogott semmihez”
„Haszilló Ferenc nem ronthatott el semmit, hiszen hozzá sem fogott semmihez”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.