Jövedelmezőbb a heroinnál

Kedden az Europol és 13 ország rendőrsége, köztük a magyaroké, Európa-szerte 103 embercsempészt fogott el, és 117 helyen tartott házkutatást a kontinensen működő szervezett embercsempészbandák ellen indított FIMATHU-művelet keretében.

Az összehangolt akció során reggel hat és délután négy óra között Törökországtól Franciaországig 13 ország több mint 1200 rendőre egyszerre csapott le az országa területén azonosított embercsempész-szervezetek tagjaira és segítőikre – hangzott el az Europol, a német, a cseh, a szlovák és a magyar rendőrség közös, budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyarországon a FIMATHU-művelet keretében tíz házkutatást tartottak, tíz gyanúsítottat fogtak el, közülük hatot őrizetbe vettek és kezdeményezik az előzetes letartóztatásukat. Az Europol égisze alatt évek óta zajló akciósorozat előkészítését és végrehajtását másfél millió euróval támogatta az Európai Unió, ami azt jelenti, hogy a költségek 90 százalékát Brüsszel fizette.

Az ügy előzményei 2011 nyaráig nyúlnak vissza, amikor szinte egyik hónapról a másikra ugrásszerűen megnőtt az illegális migránsok száma Magyarország déli határain, miközben a szokottnál lényegesen több, menedékért folyamadó gazdasági menekültet fogtak el az osztrák hatóságok is Magyarország és Ausztria közös határvidékén.

A két ország hatóságai bűnügyi hírszerzési adatok és más hírforrások felhasználásával hamar kiderítették, hogy a válság miatt lényegében működésképtelenné vált görög határőrség tétlenségét kihasználva ezerszám gyülekeznek az Európai Unióba vágyó közel- és közép-keleti, valamint észak-afrikai bevándorlók a görög–török határvidéken és Görögországban. Többségük odahaza már mindenét eladta, hogy legyen miből kifizetni az embercsempészeket, másoknak a családjuk adta össze „az európai út” árát abban a reményben, hogy egyszer ők is követhetik az elsőként kivándorló rokont. Azonban az európai rendőrségek számos olyan esetről is tudnak, amikor az unióba csempészett illegális migránsokat évekig dolgoztatják rabszolgaként, így dolgoztatva le velük az útiköltségüket.

Az elmúlt években jól szervezett és felszerelt embercsempész-szervezetek sora jelent meg a piacon, hogy pénzért a schengeni határok mögé juttasson olyan harmadik országbelieket, akik törvényesen nem kaptak volna vízumot. Az egyes országokban működő bűnszervezetek laza kapcsolatot tartanak fenn egymással, így biztosítják az emberáru folyamatos útját Iránból, Szíriából vagy éppen Líbiából, főleg az unió régi, azaz gazdagabb tagállamaiba.

Mindenki annyi pénzt húz le a kiszolgáltatott migránsokról, amennyit csak tud. Rendőrségi körökben tudnak olyan illegális bevándorlóról, akinek 17 ezer eurójába került az út, de a cél előtt lebukott.

Az embercsempészek a heroinkereskedők balkáni útjait használják. Törökországból Görögországon, Bulgárián és Románián át Magyarországra, majd innen továbbviszik az embereket, más csoportok Macedónián, Bosznián keresztül juttatják el őket Szerbiába, majd Magyarországra. Azt mondják, ma már jövedelmezőbb embereket szállítani, mint drogot. És a kockázat is kisebb. Már csak azért is, mert az emberárut a „lebukásveszélyes” útszakaszokon ki lehet tessékelni az autóból, hogy gyalog menjenek át a területen. Például a zöldhatáron. Ha átjutottak, a túloldalon majd várja őket egy autó, amelyik továbbviszi őket.

Görögországban, Athén és Theszaloníki térségében a hatóságok az elmúlt években több olyan autószerelő műhelyt is azonosítottak, ahol a szó szoros értelmében beépítik a migránsokat a buszokban kifejezetten számukra kialakított, kívülről nem látható és nem nyitható rejtekhelyekbe. Egy nyolc négyzetméteres alapterületű fémkatlanba 25 embert is összepréseltek. Ők étlen-szomjan állták vagy feküdték végig az olykor többnapos utat az indulástól a célállomásig. Ha közben rájuk tört a szükség, külön e célra magukkal vitt nejlonzacskókba végezhették el a dolgukat, amit aztán a lehetőségekhez képest gondosan le kellett zárni, hogy a szagok le ne leplezzék a migránsokat.

A német rendőrség az akcióban feltartóztatott olyan, embercsempészetre átalakított turistabuszt, amelyen fizetett statiszták játszották el az európai körútra induló, mit sem sejtő turisták szerepét, miközben a busz fémkatlanjaiban indiai, iraki és afgán bevándorlók közvetlen és folyamatos életveszélyben utazva várták, hogy célba érjenek. Az embercsempészek kalkulálnak azzal, hogy az „áru” egy része nem ér célba, legalábbis élve nem. Megtörtént, hogy a török partok közelében 62 (minden jel szerint) illegális bevándorló veszett oda, amikor hajójuk tisztázatlan körülmények között elsüllyedt. A legénység megmenekült, a rakomány közé bújtatott emigránsoknak azonban nem hívtak segítséget, hiszen akkor lelepleződnek, és a személyzet más hajókkal sem folytathatta volna a jövedelmező emberszállítmányozást.

A FIMATHU-művelet keretében Szlovákiában elfogták és kiadatási őrizetbe helyezték azt a szlovák férfit, aki a több mint két éve tartó nyomozás adatai szerint a fő felelőse lehet a 2009. október 15-re virradóan 15 halálos áldozatot követelő tiszai tragédiának. Aznap éjjel embercsempészek 18 embert indítottak útnak a folyón egy már az induláskor túlzsúfolt és a pereméig a vízbe merülő csónakon Szerbiából Magyarország felé. A folyó közepén egy erősebb hullám megdöntötte a túlterhelt csónakot, ami pillanatok alatt elsüllyedt. Mindössze hárman élték túl a tragédiát. Az ügyben párhuzamosan nyomoztak Koszovóban, ahonnan a folyóba veszett menekültek többsége útnak indult, Szerbiában és Magyarországon. Szerbiában hét személy ellen vádat emeltek. A tragédia fő felelősét azonban keddig hiába keresték.

A Nemzeti Nyomozó Iroda adatai szerint a Szlovákiában most elfogott férfi közvetlenül is felelős a Tiszába veszett 15 ember haláláért. Az általa irányított bűnszervezet ugyanis rendszerint a zöldhatáron keresztül, gyalogosan csempészte át az embereket Szerbiából Magyarországra. Aznap azonban a szervezet figyelői szokatlanul erős határőrmozgást észleltek a magyar oldalon, ezért az aznapi művelet leállítását javasolták a Szlovákiában tartózkodó főnöküknek. Ő azonban nem akart várni a pénzére, ezért utasította őket, hogy szerezzenek egy csónakot, s a vízen át vigyék az utasokat Magyarországra. A nyomozás adatai szerint a banda feje azzal is tisztában volt, hogy a művelethez rendelkezésre álló egyetlen csónak kicsi 18 embernek.

Bár nem a FIMATHU volt az első Europol-koordináció mellett végrehajtott, egyszerre több tucat embercsempész lebukását eredményező nemzetközi akció, a határon a helyzet szinte változatlan. Folyamatosan jönnek az illegális bevándorlók, s amíg van fizetőképes kereslet, mindig lesz, aki „átsegíti” őket.

Az embercsempészek – csakúgy, mint a határőrök és a határrendészek – a legmodernebb katonai technikákat használják a rájuk vadászó hatósági emberek hollétének meghatározására. Éjjellátókkal figyelik a határt őrzők mozgását, magukat és az illegális migránsokat pedig termoruhákba bújtatják, hogy a határon sűrűn felállított hőkamerák ne vegyék észre őket. Nem egy csempésznél találtak mobiltelefon-blokkolókat, amivel a rendőrség kommunikációját próbálják ellehetetleníteni, amikor azok éppen üldözőbe vennék őket.

Lebuktak
Lebuktak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.