LMP-frakció: A zsarolás nem opció

A legtisztább helyzet az lenne, ha a távozók visszaadnák parlamenti mandátumukat – mondta lapunknak Csiba Katalin, az LMP választmányi tagja.

- Ma ülnek le tárgyalni a kilépett politikusok delegációjával az együttműködés lehetőségeiről, a frakció közös fenntartásáról. A platformisták erősebb pozícióban vannak: ha nem egyeznek ki, kilépnek, s megszűnik a frakció. Lesz megegyezés?

- A kongresszus arra kérte a tárgyalódelegációt, hogy kiemelt szempont legyen egy olyan parlamenti helyzet elkerülése, amely nem kizárólag az LMP-t képviseli; ez világos mandátumot ad a tárgyalásokra. Van mozgástér, de az első feladat az, hogy felmérjük az igényeket azzal kapcsolatban, hogy ki mit akar csinálni és vállalni a parlamenti munkában. A frakció működőképességének megtartása a cél, de szerintem csak a pénzért együtt maradni rosszabb, mint frakció nélkül politizálni tovább. Az Magyarország egyik legnagyobb tragédiája, hogy azt kell mondanunk a politikában: reméljük, nem fognak minket megzsarolni. A zsarolás nem lehet opció senki részéről sem most, sem a jövőben.

Az LMP a képviselőcsoport megtartásában érdekelt, de az is tény, hogy egy hajóban nem lehet kétfelé evezni. A platformisták új pártot, új logót és a zöldbaloldaliság lebegtetésével lényegében egy új politikai irányt hoznak létre, ezért az LMP tagságában jogosan merült fel a mandátumuk visszaadásának igénye. Az LMP, amikor a választók leadták a voksukat, elég nyilvánvalóan azt az utat hirdette, hogy a liberális emberi jogi szellemiséget, a baloldali gazdaságpolitikát és a közösségelvű konzervativizmust lehet és kell szintetizálni. A Lehet Más a Politika hitelét az adja, hogy igenis, lehet pénz és gazdasági hátország nélkül, rengeteg és tisztességes munkával pártot építeni. Ezt a sztorit és ezt a mozgalmat támogatta 2010-ben a választók egy jelentős része. Érdemes tudni, hogy a pártban maradó képviselők közül többen a legutóbbi kongresszus előtt kijelentették: ha alulmaradnak a vitában, akkor vagy benn maradnak a frakcióban, vagy visszaadják a mandátumukat.

- Az ön által is képviselt, az „önállóságot támogató vonal” szerint fontos a kormányváltás, de erős LMP nélkül ez nem megy. Azt viszont mintha elfelejtenék, hogy – legyen bár az MSZP bármennyire elutasított is az LMP által – a szocialisták és szavazóbázisuk nélkül esély sincs a váltásra.

- Olyan politikai közegben élünk, hogy egy évvel a választások előtt nem lehet megmondani, mi lesz 2014 tavaszán. A mai Magyarországon az erőviszonyokat pillanatok alatt átírhatják váratlan események, elég csak az őszödi beszéd lavinaszerű hatására gondolni. Nem lehet kilométerekkel a híd előtt megmondani, hogyan fogunk átkelni rajta. Egy év alatt gyökeresen megváltozhat a politikai paletta, új erők jelenhetnek meg és tűnhetnek el, és mivel az LMP szavazótábora továbbra is stabil, úgy érzem, most politikai tér nyílt a növekedésre. Egy bizonyos: nem akarjuk, hogy beletoljanak bennünket a kétosztatúság kényszereibe. A társadalom rossz beidegződése, hogy az egyik oldalt csak a másik oldallal együtt lehet leváltani. Szerintünk van harmadik út is. Ennek megvalósításában a vidéki értelmiség aktivitása kulcskérdés lesz.

- Azt világossá tették korábban, hogy egyik volt miniszterelnök kabinetjében sem vállalnának szerepet. Ugyanakkor Schiffer András egy interjúban nyitva hagyta a kérdést, mondván, van az a helyzet, amikor elképzelhető a közös kormányzás. Mennyiben lesz kevésbé gerincroppantó beállni egyik vagy másik szekértáborba akkor, ha kormányzati szerep jár vele?

- Személy szerint nem vagyok híve annak – akár a cseh zöldpárt példájából okulva –, hogy egy négy éve létező formáció kormányzati pozíciót vállaljon. De ez is, mint minden, adott helyzet kérdése, amiről ma még korai volna beszélni.

Csiba Katalin
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.