Móka-kacagás és eltűnt milliók

Hogyan nyerhetett Zuglóban egy cég, amelynek se elég tőkéje, se elég szakembere nem volt a munkára?

Keveseknek végződhet jó kompromisszummal egy zuglói óvoda-bölcsőde felújításához kapcsolódó elszámolási vita. A pénzt hozó Cre-viza Zrt. ugyan minimális veszteséggel szállhat ki, a munkát ténylegesen elvégző alvállalkozók viszont százmillióval kevesebbet kapnak az eredetileg megajánlottnál, ami a kisebb cégeket csődbe dönti.

A zuglói önkormányzat tavaly tavasszal írt ki közbeszerzési pályázatot két zuglói intézmény – a Mókavár Óvoda és Móka-Kacagás Bölcsőde, illetve az Aprótalpak Bölcsőde – teljes felújítására, 561 millió forint értékben. A kiírás értelmében a költségeket a fővállalkozónak kellett megelőlegeznie, az önkormányzat utólag, a számlák ellenében fizetett volna az elvégzett munkáért. A tendert a Ligetsor-Bau Kft. nyerte el egy faktoráló cég által adott hitelígérvény birtokában. A cégnek azonban se elég embere, se elég pénze nem volt az elvállalt munkához.

A Ligetsor-Bau Kft. korábbi tulajdonosa, Urbán Szabó Sándor – egykoron a Fidesz angyalföldi önkormányzati képviselője – ezt áthidalandó kereste fel a Cre-viza Zrt.-t, amely előzőleg több alkalommal is segített már különféle projektek finanszírozásában. Ezenfelül Urbán a Cre-viza Zrt. 50 százalékos tulajdonában lévő 7-Mester Építőipari Kft.-t kérte fel a kivitelezésre.

A Ligetsor eredetileg 400 millió forintért adta tovább a teljes építőipari munkát a 7-Mester Kft.-nek. De végül alig 237 milliót fizetett, amit a 7-Mester teljes egészében továbbosztott az alvállalkozóinak. A beruházáshoz szükséges pénzt a Cre-viza Zrt. hozta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezettől felvett, 400 millió forintot meghaladó kölcsön révén. (A Ligetsor alig 8 milliót tett bele a projektbe.)

A hitel fedezete egy engedményezési szerződés volt, amit Zugló polgármestere, Papcsák Ferenc is aláírt. Ennek értelmében az elvégzett munkáért közvetlenül a Cre-viza Zrt.-nek fizet az önkormányzat, a cég ebből fizeti vissza a hitelt és fizeti ki az alvállalkozókat. A hitel első, 196 milliós részletét azonban jóval előbb lehívta a Ligetsor-Bau Kft., mint hogy a számlák zöme megérkezett volna, így a pénz nagy részét –113 milliót – az alvállalkozók helyett a Ligetsor-Baunak utalta át a Cre-viza.

A fővállalkozó ebből 18 milliót adott tovább az alvállalkozóknak, a többit megtartotta. Ez a pénz most nagyon hiányzik a végelszámolásból. A második, 252 milliós részszámlát 80 százalékos készültségnél adták be. Ezt átutalták a takarékszövetkezetnek, ám a lehívott hitelekből 65 millió visszafizetése még mindig hibádzik. Az alvállalkozói számlákból 202 milliót fizetett ki a fővállalkozó. A végszámla szerinti 112 milliót viszont nem fizeti ki az önkormányzat a Cre-viza Zrt.-nek, mondván, az engedményezési szerződés érvénytelen.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet igazgatója azonban levélben hívta fel a zuglói önkormányzat figyelmét, hogy a szerződés érvényes, és ha a kerület vezetése másnak fizeti ki a végszámla ellenértékét, akkor a hatályos törvények értelmében ismételten követelhető rajta az összeg.

Papcsák Ferenc azonban a múlt heti megbeszélésen mindenki értésére adta, hogy azért nem tudja teljesíteni a kifizetést, mert az általa is aláírt engedményezési szerződéssel (és a kapcsolódó faktorálási szerződéssel) kapcsolatban bírósági eljárás van folyamatban. Így jelenleg a polgármester nem lehet bizonyos a jogosult személyében, azaz kinek kell utalnia.

A Cre-viza erre bejelentette, hogy a hitel még fennálló részéről nem mondhat le, mivel az bűncselekmény lenne, de az afeletti részt átengedi az alvállalkozóknak. Ám a teljes kifizetésükhöz még így is legalább százmillió hiányzik. Csaknem annyi, amennyit a Ligetsor-Bau kivett az elején a projektből. Így például a zuglói közpénzből vont el 60 milliót az újpesti Szent Anna Óvoda felújítására, amelyet Urbán másik cége, a Bástya Millenium nyert el.

A munka elvégzését azonban a Ligetsor-Baura bízta, amely azután a zuglói modellhez hasonlatosan beszervezte a 7-Mester Kft.-t és a Cre-viza Zrt.-t. Az óvodát átadták, a munkát megrendelő Esztergom-Budapest Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága pedig ki is fizette a Bástya Millenium Kft.-t, amely azonban csak egy részét adta tovább a pénznek. A Ligetsor 83 millióval maradt adósa az alvállalkozóinak. Az újpesti és a zuglói alvállalkozói kör részben összeér. S mindkét helyen hoppon maradtak.

De más kapocs is összeköti a két ügyet. A Szent Anna Óvoda avatásán Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője mondott beszédet, aki egyúttal a Ferencvárosi Torna Club Kézilabda Szakosztályának társadalmi elnöke, ahol Urbán Szabó Sándor szintén elnökségi tag. Így már kevésbé meglepő, hogy Urbán a munkalehetőségekért cserébe 7,6 millió forint támogatást kért a 7-Mester Kft.-től a Fradinak.

– Nincs olyan nagyobb értékű önkormányzati beruházás, ahol a pénz útja ne vezetne jó ismerőshöz, Fidesz-közeli céghez – összegzi az eset tanulságait Várnai László, az LMP helyi képviselője, utalva ezzel a Zuglói Vagyonkezelő Zrt.-nél hűtlen kezelés miatt indított nyomozásra.

Válaszul Zugló polgármestere felszólítja a „mély válságát élő LMP-t, hogy energiáját a pártban meglévő vitás kérdések feloldására fordítsa. S egyúttal leszögezi: az önkormányzat valamennyi jogszabályi kötelezettségének eleget tett a tender kiírásakor és elbírálásakor. A vita a Ligetsor-Bau Kft. és Cre-viza Zrt. között dúl, amelybe hatáskör híján az önkormányzat nem avatkozhat bele. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy egyetlen alvállalkozó se kerüljön hátrányos helyzetbe. Ennek érdekében egyeztetésre hívták a feleket, ahol arra jutottak, hogy az utolsó részlet hiteltörlesztésen felüli részét az önkormányzat közvetlenül az alvállalkozók részére fizeti ki. A hitel összegét pedig a peres eljárás végéig elkülönítetten őrzi. S egyúttal felszólította a Ligetsor-Baut, a 7-Mester Kft.-t és a Cre-viza Zrt.-t, hogy minden egyes forinttal számoljanak el.

A Cre-viza képviselője másként emlékszik: az önkormányzat hónapok óta elérhetetlen a számukra, az egyeztetést az alvállalkozók demonstrációja kényszerítette ki, az elszámolásra pedig éppen az általuk kiválasztott fővállalkozó Ligetsor-Bau nem hajlandó.

Pénz az ablakban?
Pénz az ablakban?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.