Szakadás szélén az LMP

Végletekig feszült a hangulat a kongresszus előtt álló ökopolitikai pártban. Nehezen elképzelhető a békés és átmeneti rendezés; sokkal inkább valószínű egyik vagy másik szárny távozása a közösségből.

Az LMP élete egyik legfájdalmasabb kongresszusának ígérkezik a most hétvégi, immár huszonegyedik tanácskozás. A szervezeti szabálymódosítások és az aktuális költségvetés elfogadása mellett bizonyosan a tavaly novemberben elfogadott stratégia megváltoztatása, illetve annak kísérlete lesz a legtöbb feszültséget jelentő kérdés.

A legutóbbi kongresszuson elfogadott politikai stratégia miatt, amely az önálló pólusképzést és az Együtt 2014-től, illetve az MSZP-től való távolságtartást határozta meg az LMP irányaként, a nyitottságot és az együttműködést szorgalmazók lemondtak frakcióelnökségi posztjaikról, és több társukkal együtt külön tömörülést alapítottak Párbeszéd Magyarországért Platform néven.

A parlamenti frakcióban egyébként többséggel bíró „platformisták” az utóbbi hetekben járták az országot, és saját igazukról igyekezték meggyőzni a tagságot. Elképzeléseiket egységes határozati javaslatcsomagban kívánják benyújtani a hétvégi kongresszus elé (benne többek között annak kimondásával, hogy mielőbb tárgyalásokat kell kezdeményezni az Együtt 2014-gyel), és mivel a választmányon keresztül nem tudták napirendre tűzni a csomagot, a kongresszusi delegáltak egyharmadának helyszíni támogatása kell ahhoz, hogy a módosítókat egyáltalán tárgyalják.

A párton belüli feszültség és személyes konfliktus viszont olyan mélységeket ért már el, hogy nehezen elképzelhető a békés és átmeneti rendezés; sokkal inkább valószínű egyik vagy másik szárny távozása a közösségből.

Az LMP-n belüli viszonyokat jól jellemzi a tagok és vezetők egymás közti belső kommunikációja. A Népszabadság megbízható forrásai szerint a párton belüli levelezésükben olyan üzenetek is felbukkantak az elmúlt napokban, amelyekben például az egyik vidéki párttag azt kérte a helyiektől, hogy a „populista és demagóg” Scheiring Gábor helyi pártfórumát ne támogassák, mert a platformer parlamenti képviselő „félrevezetheti” és „megzavarhatja” a nemrég belépett párttagokat. Arra irányuló belső kezdeményezés is volt, hogy a hivatalos küldötteken túl számos „nem delegált tagot” is fel kellene utaztatni a kongresszusra, hogy tömeges kiállással demonstráljanak az „LMP-t szétverő platformerekkel” szemben. „Aki nem hajlandó a jelenleg érvényes szabályok szerint játszani, azokkal nem tárgyalni kell, hanem tárgyalást kell nekik tartani” – írta egy másik párttag a belső fórumon, amelyhez kapcsolódóan volt aki olyan kongresszusi javaslatot szorgalmazott, amely bizalmi és visszahívó szavazást tartana a reformer képviselők mandátumát illetően.

„Valóban nagy a feszültség, a helyzet nem sokat változott november óta” – fogalmazott lapunknak Osztolykán Ágnes, a „schifferi vonalat” támogató frakcióvezető-helyettes. Hozzátette: kevés az esély arra, hogy a platform újra tudja nyitni a stratégiáról szóló vitát. „De talán inkább az a baj, hogy a nyolcakat egy LMP-től ellépő cél vezeti. Nincs azzal baj, hogy másképp képzeljük el az Orbán-rezsim megbontását. A baj azzal van, ha ezen véleménykülönbség miatt tönkretesszük az első és egyetlen ökopártot a magyar politikai térben” – mondta. A képviselő szerint a „felelős, elfogadható, morálisan értelmezhető magatartás” az lenne, hogy amennyiben a platformisták javaslata nem megy át a kongresszuson, úgy „mandátumukat visszaadva az LMP-nek” továbblépnének, szövetséget kötnének bárkivel, felhasználva egyéni politikai ismertségüket, és meggyőznék a választópolgárokat a saját igazukról. „És eközben a megmaradó LMP-s útnak is lehetőséget adnának a továbblépésre. Szerintem ez az egyetlen vállalható magatartás” – nyilatkozta lapunknak.

Az LMP képviselőcsoportjának másik frakcióvezető-helyettese, aki nem mellesleg a hivatkozott platform egyik alapítója, Dorosz Dávid, a hétvégi kongresszus kapcsán lapunknak azt mondta: az Orbán-rendszer leváltása az ökopolitika alapvető célja és érdeke. „Ha Orbán marad, az ökopolitikának annyi: minden cél, amiért az LMP létrejött, amiért évek óta dolgozunk, évtizedekre fog ellehetetlenülni. Ebből következően a Párbeszéd Magyarországért Platform azt szeretné, hogy az LMP képessé váljon az Orbán-rendszer leváltásában való részvételre. A kongresszus elé vitt javaslataink erről szólnak. Hisszük azt, hogy egy demokratikus szervezetben értelmes, higgadt, nyugodt vitát lehet folytatni egy ilyen fontos kérdésről. A platform és jómagam is erre készülünk” – tette hozzá Dorosz.

Jávor Benedek és Schiffer András, a hétvégén megint egymásnak feszülnek
Jávor Benedek és Schiffer András, a hétvégén megint egymásnak feszülnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.