Több droghasználó, kevesebb steril tű

A kormányzati támogatás csökkenése miatt több tűcsereprogramot kellett leállítani.

Megnyugtatóan rendezték az átmeneti tűhiányt – közölte a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca november közepén kezdeményezett „azonnali egyeztetést” drogfüggőkkel foglalkozó szakmai szervezetekkel, amikor azok a tűhiány várható problémáját jelezték. (A tűcserével foglalkozó szervezetek steril tűvel látják el azokat az intravénás szerhasználókat, akik még nem tudnak vagy nem akarnak leszokni, de félnek a használt tűkkel járó HIV- és hepatitisveszélytől.)

„Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hat legnagyobb tűforgalmat lebonyolító szervezet számára összesen hatmillió forint összegű egyedi támogatás biztosításáról döntött, a szerződéskötés már megtörtént. Ez az összeg, illetve az ebből történő eszközvásárlás megnyugtatóan rendezi az átmeneti tűhiányt” – áll a minisztérium közleményében. Hozzátették még, hogy a hosszú távú rendezés érdekében folytatódnak az egyeztetések, és megkezdődött az előkészítő munka egy úgynevezett tűdepó kialakítására, amihez a drogmegelőzési koordináció 2013. évi költségvetése tartalmazza a szükséges forrásokat.

Csakhogy a kábítószerfüggőkkel foglalkozó szervezetek szerint a helyzet közel sem rendeződött, és nem csak azért, mert a hatmillió forint a mai napig nem érkezett meg hozzájuk. Már 2011 végén jelezték, hogy az úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatások (ezek igénybevételéhez nem kell szermentesnek lenni a klienseknek, ilyen a tűcsere is) támogatását oly mértékben akarja csökkenteni a kormány, ami ellehetetleníti az ellátórendszer egy részét.

Így is történt: tavaly több szolgáltatásnak be kellett zárnia, így például a VII. kerületben működő Art-Éra Alapítványnak, amely több száz droghasználóval foglalkozott, csak 2011-ben százezer steril tűt kiosztva. A talpon maradt programok is csak nehezen, szolgáltatásaikat csökkentve tudtak működni, vagyis ugyanannyi beszolgáltatott használt tűért egyre kevesebb tisztát tudtak adni, csökkentették a nyitvatartási idejüket, munkatársaik számát is.

– Eközben az igény egyre nő, mert a dizájner drogok terjedésével emelkedik az intravénás drogfogyasztók száma. Nem ritka a fejenkénti 6-8-10 szúrás sem naponta – mondja Rácz József, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány vezetője. Ők 2011-ben még több mint 200 ezer tiszta tűt tudtak kiosztani a klienseik között, tavaly már csak alig több mint százezret, idén pedig pillanatnyilag még ennyi sem biztosított. Ez azzal jár, hogy a drogfogyasztók többször szúrják magukat fertőzésveszélyes használt tűkkel, sőt újabban árulják is egymásnak a használt fecskendőket.

2012 őszén a tűcsereprogramok képviselői és az Ártalomcsökkentők Szakmai Szövetsége többszöri kérésére szakmai egyeztetőt hívott össze a minisztérium. Itt a szakma újra jelezte, hogy krízishelyzetben vannak, és kétmillió forintot kértek az öt legnagyobb budapesti és egy vidéki tűcsereprogram minimális tűköltségére az évből hátralévő két hónapra. Decemberben a minisztérium közölte velük, hogy kétmillió helyett 6 millió forintot adnak, de 2013 közepéig történő felhasználással.

– Ez sajnos csak tűzoltásra jó, nem állítja meg a programok leépülését, és semmiképpen nem rendezi megnyugtatóan a helyzetet – állítja Rácz József. Elmondása szerint folyamatosan érvelnek a HIV és a hepatitis C terjedésének veszélyével. Ez pedig nem csak az intravénás kábítószer fogyasztók problémája. Hiába alkotnak ugyanis viszonylag zárt közösséget a droghasználók, ha szexuális kapcsolatba kerülnek másokkal, a fertőzés máris kikerült a szermentes világba.

Ami az úgynevezett tűdepót illeti, vagyis hogy egy központi állami szerv szerezze be a szükséges tűket jóval olcsóbban, erre is csak ígéretet kaptak a függőkkel foglalkozó szervezetek, de nem tudják, hogy mikorra valósulhat meg a terv. Ahogy nemzeti drogstratégia sincs immár két éve, vagyis tervek, szakmai iránymutatás nélkül kénytelenek dolgozni.

Tűcsere-automata az egyik kórházban, átmenetileg kezelték a tűhiányt
Tűcsere-automata az egyik kórházban, átmenetileg kezelték a tűhiányt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.