MIÉP-pel a Jobbik ellen

Csurka István öröksége: a párt újbóli megjelenése leginkább a Fidesznek kedvez. Kevéssé valószínű, hogy képes lesz talpra állni, de újbóli megjelenésével elmélyítheti a Jobbikban meglévő törésvonalakat.

A minap két volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő, Endrésik Zsolt és Rozgonyi Ernő jelentette be, hogy a MIÉP színeiben folytatja. Fenyvessy Zoltán, a tavaly meghalt Csurka István örökébe lépett pártelnök kérdésünkre így határozta meg a MIÉP és a Jobbik közötti különbséget: a Jobbik „vulgáris nemzeti radikalizmust” jelenít meg, a MIÉP ellenben az „intellektuális nemzeti vonalat” szeretné vinni.

Rozgonyi Ernő a MIÉP 2003-as rendezvényén, a Jobbik után most újra a régi pártjában folytatja
Rozgonyi Ernő a MIÉP 2003-as rendezvényén, a Jobbik után most újra a régi pártjában folytatja

Ahhoz képest, hogy mindvégig megmaradt szélsőjobboldalinak, a MIÉP – azaz: Magyar Igazság és Élet Pártja – meglehetősen kacskaringós utat járt be története során.

Kevéssé valószínű, hogy a MIÉP képes lesz talpra állni, de újbóli megjelenésével elmélyítheti a Jobbikban meglévő törésvonalakat. Márpedig Vona Gábor pártjára az egyre nehezebben kezelhető, akár szakadással is fenyegető belső konfliktusok jelentik a legnagyobb veszélyt. Mindebből főként a Fidesz profitálhat – elemzi a MIÉP feltűnésének lehetséges következményeit Krekó Péter, a Political Capital igazgatója.

A pártot az MDF-ből szélsőséges nézetei miatt kizárt Csurka István még az Antall-kormány regnálása idején, 1993-ban alapította. A MIÉP-nek saját erőből csak egy alkalommal, az 1998–2002 közötti ciklusban sikerült bejutnia a parlamentbe (akkor is elég szűken, nem egészen öt és fél százalékos eredménnyel). A 2002-es választás második fordulójában a MIÉP feltétel nélkül visszaléptette jelöltjeit a Fidesz javára, de ez is kevés volt a baloldal győzelmének megakadályozásához.

Négy év múlva kitérő következett: a MIÉP a Jobbikkal szövetkezett, majd a gyászosan rossz szereplés után újra a Fidesz felé vette az irányt. A Csurka-párt 2010-ben gyakorlatilag el sem indult, helyette inkább felsorakozott a Fidesz mögé. A MIÉP által kiadott Magyar Fórum választási különszáma nemcsak a baloldalt, hanem a Jobbikot is dühödten támadta. Csurka István meghökkentő – többször megismételt – okfejtéssel állt elő: a Jobbik a „Moszad magyarországi csodafegyvere”, a pártot a „nemzetközi zsidóság” hívta életre, hogy gátat szabjon a „magyar kibontakozásnak”.

A MIÉP mára teljesen perifériára szorult, a választók nagy többsége fejben eltemette – állapítja meg a Political Capital igazgatója. Nyilvánvaló, hogy az antiszemita retorika és két, a közvélemény számára alig ismert képviselő kevés a párt feltámasztásához.

Ezzel együtt a MIÉP olyan gravitációs ponttá válhat, amely vonzhat más politikusokat. Elsősorban olyanokat, akik úgy érzik, a Jobbikban már nincs terük az érvényesülésre, ezért vesztenivalójuk sincs az átlépéssel.

A választójogi rendszer átalakítása és az Országgyűlés létszámának drasztikus csökkentése miatt a mostani jobbikos képviselőknek legalább a fele búcsút inthet a parlamentnek. A pozícióharcokban alulmaradó politikusok egy része a kampányidőszakhoz közeledve átpártolhat a MIÉP-hez. A nagy kérdés az, hogy a MIÉP-nek sikerül-e „húzóneveket” is magához csábítania.

A Jobbik masszív szavazótáborral rendelkezik, amely a decemberi mérések alapján Gyöngyösi Márton botrányos beszéde után sem fogyatkozott meg érdemben – mondja Krekó Péter. A Jobbikra, úgy néz ki, saját maga jelenti az igazi veszélyt. Választóik aligha fogják megbocsátani, ha a párt végérvényesen a „kisgazdásodás” útjára lép: tovább forgácsolódik, folytatódnak a kilépések és kizárások, netán szakad a frakció.

Fokozódó nyomás lesz a Jobbikon azért is, mert a fideszes jobboldal azt hangoztatja majd: a Jobbikra adott voksok a Fideszt gyengítik, így közvetve hozzájárulhatnak a „gyűlölt baloldal” győzelméhez. Ez is olyan súlyos konfliktust okoz, ami felőrölheti a Jobbikot.

A Jobbik és a Fidesz szavazói között – hangsúlyozza az igazgató – továbbra is lehet szavazói átjárás. Jól látható az is, hogy a Fidesz nagyban számít jobbikos szavazók támogatására 2014-ben. A kampányban a korábban tapasztalt, egyes elemeiben összehangolt támadások a Jobbik ellen a jövőben tovább fokozódhatnak – állítja Krekó Péter. Az biztos, hogy a MIÉP feltűnése leginkább a Jobbik számára kedvezőtlen, és leginkább a Fidesz érdekeit szolgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.