Jávorék szerint így lenne más a politika

Alkotmányozó Országgyűlésben gondolkodnak és azonnali tárgyalást kezdenének az E14-gyel a párton belüli platformisták.

Szervezeti és stratégiai reformot is elfogadtatnának az LMP-n belül működő Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai a párt hétvégi kongresszusán – ez derül ki a javaslattervezetből.

A Jávor Benedek frakcióvezető lemondása után – a jelenlegi ellenzéki oldal felé nagyobb nyitottság elérése érdekében – külön tömörülést alapító „platformisták” szerint az LMP politikai stratégiájának egyszerre kell megfelelnie két célnak: biztosítania kell a párt önálló ökopolitikai identitásának megőrzését, és reális esélyt kell nyújtania a „hazug, szabadságkorlátozó, környezet- és társadalomromboló Orbán-rendszer megdöntésére”. A platform célja ezért egy meghatározott időre szóló mandátummal felálló, alkotmányozó Országgyűlés létrehozása, tehát egy új kétharmad hatalomra juttatása egy jól körülhatárolt program megvalósítása céljából, amelynek része „az alkotmányosság és a tisztességes demokratikus verseny helyreállítása, valamint a feles többséggel való kormányzás korlátainak eltávolítása az ehhez szükséges kétharmados törvények megváltoztatásával” – írják.

A tömörülés képviselői ennek érdekében annak kimondását javasolják, hogy az önálló pólus kiépítése (ez a jelenleg érvényes stratégia) és az Orbán-rendszer megdöntése nem szembeállítható feladatok, hanem csak együtt kivitelezhetők. Az ökopárt politikusai haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményeznének az Együtt 2014-gyel „egy alkotmányos és közpolitikai minimumról és ennek talaján általános választási együttműködés kötéséről”, hozzátéve: „amennyiben a kétharmados kormányváltáshoz szükséges, egy későbbi időpontban az LMP tárgyalásokat kezdeményez a többi ellenzéki párttal a választókerületi szintű választási együttműködésről” is. Érdekesség, hogy a jelenlegi stratégia megváltoztatásáért dolgozó párbeszédpártiak azt is javasolják, hogy az általuk szorgalmazott stratégiát – elfogadása esetén – viszont csak rendkívüli politikai helyzetben (például előrehozott választás), kétharmados politikai döntéssel lehessen megváltoztatni.

Jávor Benedekék haladéktalanul tárgyalnának az Együtt 2014-gyel
Jávor Benedekék haladéktalanul tárgyalnának az Együtt 2014-gyel

Eközben Csiba Katalin, az LMP szóvivője a Népszabadságban tegnap megjelentekkel kapcsolatban cáfolta, hogy a Horthy Miklósra vonatkozó kitételek, miszerint inkább „megtűrt kategóriában kellene viszonyulni hozzá”, az egyik választmányi delegálttól származnának, valójában egy olyan személy írta, aki nem tagja a pártnak, levele is egy budapesti platformtagon keresztül jutott el a belső levelezőlistára, ahol egyértelmű elutasító reakciókat kapott. „Az országos választmány regionális delegáltjai az elmúlt hónapokban egyetlenegyszer foglalkoztak Horthy személyével: amikor arról döntöttek, hogy az LMP részt vesz egy Horthy-ellenes demonstráción” – tette hozzá Csiba Katalin.

A szóvivő azt is közölte, nem volt pontos lapunk azon állítása sem, miszerint az LMP választmánya azzal bízta volna meg az egyik parlamenti képviselőt és az egyik választmányi tagot, hogy készítsenek előterjesztést a testület számára arról: melyek azok a mérsékelt konzervatív közösségek, amelyekkel az LMP-nek célszerű lenne hivatalosan is felvennie a kapcsolatot az alkotmányosság helyreállítása érdekében. Csiba szerint ugyanis a valós helyzet az, hogy „nem az alkotmányosság helyreállítása érdekében kezdeményezne az esetlegesen szóba jöhető szervezetekkel kapcsolatfelvételt” a párt, hanem „az alkotmányosság helyreállítása iránt elkötelezett mérsékelt konzervatív beállítottságú szervezetekkel és állampolgári közösségekkel keresne kapcsolatot”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.