'Nem méltó képviselői státuszra'

Lassan kilenc hónapja nem adják át megbízólevelét Lukács László leendő gyöngyössolymosi képviselőnek, így ő legfeljebb csak nézőként vehet részt a testületi ülésen, nem szólalhat fel és befolyásolhatja a döntéseket.

A képviselői poszt tavaly májusban a fideszes Sárkány András Ferenc lemondásával üresedett meg, a választói jegyzékben a listán utána Lukács László, a község hajdani polgármestere következett. Az lett volna logikus, ha ő mindjárt a következő önkormányzati ülésen átveheti a megbízólevelét, ám azóta is húzzák-halasztják ezt a döntést. Egy nyilvános fórumon Szolcsák Gyula, a falu polgármestere arról beszélt: elődje nem méltó arra, hogy bekerüljön a döntéshozók közé.

Gyöngyössolymos képviselő-testülete a 2010-es választás után
Gyöngyössolymos képviselő-testülete a 2010-es választás után

Gyöngyössolymos és polgármestere neve különös ügyek miatt lett ismert az utóbbi időben. Szolcsák Gyula volt az, aki persona non gratavá, vagyis nemkívánatos személlyé nyilvánított két Heves megyei újságírót és négy helyi lakost, amiért cikkeikben és blogbejegyzésekben kedvezőtlen fényben tüntették fel a települést. A tavalyi nőnapon pedig azzal okozott meglepetést, hogy chippendale-show-t rendelt az önkormányzati intézmények hölgydolgozóit köszöntő ünnepségre – az esemény végül kínos feszengésbe torkollott.

Most pedig itt a mandátumügy. Lukács László – aki amúgy egyike a polgármester által korábban nemkívánatos személlyé nyilvánított helyieknek – szavai szerint Sárkány András Ferenc hiába mondott le tavaly májusban, majd erősítette meg két alkalommal írásban is e döntését, az új képviselő, vagyis az ő megbízólevele átadására nem kerítettek sort, noha azóta hét alkalommal tartott ülést a képviselő-testület. Ezért a volt polgármester előbb Heves megye főjegyzőjéhez fordult jogorvoslatért, aki arról tájékoztatta, hogy a helyi képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi törvény szerint, ha az egyéni listáról megválasztott képviselő helye megüresedik, helyére a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép.

– Az úgynevezett „kislistán” a legtöbb szavazatot szerzett képviselő én vagyok – jegyezte meg lapunknak Lukács László. A főjegyző azt is leírta, hogy a kislistán mandátumhoz jutott képviselőnek a megbízólevél átvételét követő ülésen kell esküt tennie.

Mivel a megbízólevelét ezután sem kapta meg, Lukács László feljelentést tett, s a nyomozást a gyöngyösi városi ügyészség elrendelte. A megyei főjegyző októberben újabb levelet írt – ennek másolatát a gyöngyössolymosi jegyzőnek is elküldték –, amelyben az olvasható, hogy konkrét jogszabályi rendelkezés hiányában követendő gyakorlatnak az mutatkozik, ha a helyi választási bizottság a lehető legrövidebb ésszerű határidőn belül gondoskodik a megbízólevél kiadásáról. Ez vezethető le a választási eljárásról szóló törvény alapelvi rendelkezéseiből is, amely a választásban érintett valamennyi résztvevő kötelezettségévé teszi a rendeltetésszerű joggyakorlást, a választás eredményének gyors és hiteles megállapítását.

A Heves Megyei Kormányhivatal is bekapcsolódott az ügybe. Tavaly szeptemberi keltezésű levelükben felhívták Szolcsák Gyula polgármester figyelmét arra, hogy amennyiben van olyan következő jelölt a választási listán, aki vállalja a képviselőséget, akkor azt a személyt be kell hívni, ki kell adni részére a mandátumot. Csak akkor maradhatna csonkán a képviselő-testület, ha nem lenne már következő jelölt a listán.

A Heves Megyei Területi Választási Bizottság tavaly novemberben foglalkozott a gyöngyössolymosi üggyel, s megállapították, hogy a Helyi Választási Bizottság (HVB) eljárása törvénysértő, amiért a települési önkormányzati képviselő mandátumról történt lemondása óta eltelt hosszú idő ellenére a megbízólevelét még nem adták ki. Egyben kötelezték a helyi választási bizottságot, hogy a mandátumkiadás ügyében 15 napon belül döntsön. A HVB december 10-én határozatot hozott, s ebben felhatalmazza elnökét, hogy a nyilatkozat beérkezését követően azonnal adja ki Lukács László képviselő részére a megbízólevelet. Megkerestük Katona Zsigmondot, a gyöngyössolymosi helyi választási bizottság elnökét, aki előbb úgy reagált: őt nem érdekli a Népszabadság, majd, miután közöltük, hogy nem az érzelmeire, hanem a hivatalos állásfoglalására vagyunk kíváncsiak, szűkszavúan annyit mondott: a megbízólevelet nemrég átadták a helyi jegyzőnek, hogy továbbítsa azt Lukács Lászlónak.

Megkérdeztük az ügyben Szolcsák Gyula polgármestert is, aki írásban reagált kérdéseinkre. Eszerint Gyöngyössolymos jegyzője a lemondással és a megbízólevél átadásának határidejével kapcsolatban minisztériumi állásfoglalást kért. A tárca állásfoglalása szerint – idézte Szolcsák Gyula – sem a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi törvény, sem pedig a választási eljárásról szóló 1997. évi törvény nem tartalmaz rendelkezést arra nézve, hogy a helyi választási bizottságnak mennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy az egyéni listáról megválasztott képviselő helyének megüresedése esetén helyére a következő legtöbb szavazatot elért jelölt részére a megbízólevelet kiadja. A polgármester szerint az önkormányzat működése törvényes, s mivel a törvényben nincs meghatározva konkrét határidő, ezért nem kell behívni a következő képviselőjelöltet.

Szolcsák Gyula az üggyel, illetve annak hátterével kapcsolatos további indokait szó szerint idézzük. „A soron következő képviselőjelölt Lukács László, az utóbbi időben egyre gyakrabban él vádakkal a kormányhivatal és különböző hatóságok felé. Ügyészséghez, bírósághoz, rendőrséghez fordult, akadályozni, hátráltatni próbálja az önkormányzat működését, ami jellemző a személyiségére, mióta nem aktív részese a közéletnek. (A 2006. évi választásokat elveszítette mint polgármesterjelölt). Az a képviselő, aki az önkormányzati döntések hozatalában nem építő jellegű, nem együttműködő, szerencsés volna, ha önkritikát gyakorolna és nem végezne a település fejlesztésére és a közösségre ártalmas tevékenységet. (…) Több esetben előfordult már, hogy olyan személyek nehezítették, nehezítik jelenleg is a napi munkavégzést, még akár a működés folyamatosságát is, akik nem méltóak közszolgálati vagy képviselői státuszra. Sajnos az állásfoglalások nem konzekvensek a hasonló esetek tekintetében, illetve bizonyos mértékben még azt a látszatot is keltik, mintha sorozatos tévedések történnének, vagy szándékosan figyelmen kívül hagynánk a törvényes utat. Nem szerencsés az sem, hogy a szabad véleménynyilvánításra hivatkozva bizonyos emberek a nekik nem tetsző döntéseket válogatás nélkül, hitelrontó, ám megkérdőjelezhető módon sorozatosan a nagy nyilvánosság elé viszik. Bíznak abban, hogy a sok lúd disznót győz – hiszen ők a számszerűségre és nem a hitelességre törekszenek. Saját szemében a gerendát sem!-elvet követik. Továbbra is azt gondolom, csak azoknak az embereknek van helyük a helyi testületekben, akik képesek felülemelkedni sérelmeiken, és kizárólag a közösségükért kívánnak tenni – önzetlenül, kérés, jutalmazás nélkül. Az előre tekintést még mindig nem tanulták meg. A saját fontosságukat csak pitiáner ügyekkel tudják előtérbe helyezni, de erre a lakosság nem kíváncsi”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.