Energiacégek visszaélései

Hamarabb hoztak döntést a 375 ezer forintos kötbérről, mint ahogy egyáltalán megvizsgálták volna a kifogásolt mérőórát az EDF Démász Partner Kft.-nél. Az ügyfél, Wittmann Sándor éppen a francia tulajdonú áramszolgáltató, az EDF Démász nyugdíjas munkatársa, akinek azért sem lenne érdemes lopnia az áramot, mert kedvezményes tarifával kapja.

Wittmann Sándor 2012. március 9-én észlelte, hogy valaki piszkálta a villanyóráját. Tudta a szabályt, bejelentette ezt a szolgáltatónak, fotót is mellékelt a levélhez. Nem siettek, csak március 23-án vitték el a szerelők az órát. Később megtudta, hogy rendőrségi feljelentést kell tennie a rongálás miatt – bár nyilvánvaló, hogy egy társasházi lépcsőházban bárki hozzáférhet az órához, és borítékolható, sohasem kapják el a tettest.

Az EDF Démász Partner Kft. –amelybe a Démász kiszervezte az ilyen ügyeket – április 4-én egyeztetésre hívta. Közölték vele, hogy szakértővel megvizsgáltatják a mérőórát. Úgy lett, ahogy sejtette: a rendőrök nem találtak rongálót, talán olyan nagyon nem is keresték, és mivel az óra ára alacsony, a cselekmény szabálysértésnek minősült. Annyit azonban megtudott a nyomozóktól, hogy őket már értesítette a Démász Partner Kft.: megfizettetnek vele 375 ezer forint kötbért. Wittmann Sándornak a kedvezményes tarifával 12 évi áramfogyasztás kerül ennyibe. A mérőóra szakértői vizsgálatát október 8-ára tűzték ki. A nyugdíjas szerelő magával hívott egy műszaki szakértőt, egy ügyvédet, a Délmagyarország és a Népszabadság munkatársát.

Az EDF Démász Partner Kft. képviselői az újságírók számára világossá tették: a hatályos jogszabályok megengedik a kötbérezést, ha a „villamosenergia-vételezés nem a fogyasztóval kötött közszolgálati szerződésben foglaltak szerint” történt. A vizsgálat közben kiderült: elég, ha a mérőóra oldalára ragasztott papírcsíkot bárki a körmével benyomja, az már szerződésszegés. A mérőóra egyébként a szolgáltató tulajdona, de a fogyasztónak kell rá vigyáznia – akkor is, ha ez fizikailag képtelenség. A történet elvileg arról szól, hogy a fogyasztó lopja az áramot – a szakértői vizsgálat erre utaló bizonyítékokat keresgél, de ha nem talál, az sem akadálya annak, hogy „átalány kárigényt”, vagyis tetszőleges összegű kötbért vessenek ki. Bár a kötbérrel megelőlegezték a szakértői vizsgálat eredményét, mégsem győzték hangsúlyozni, mennyire független és elfogulatlan a Démász által fölkért szakember. A vizsgálatból számomra kiderült, hogy aki nem visz saját felkért szakértőt és jogászt, hiába ül ott személyesen, aligha tudja követni, mi történik a szeme előtt. Így, hogy Wittmann Sándor szakértője is ott volt, műszereket, fényképezőgépet hozott, kérhetett vagy végezhetett vizsgálatot, az került a jegyzőkönyvbe, hogy a számláló állapota sértetlen, a tekercsek úgyszintén. Mágneses befolyásolás sem történt. A mérőben idegen anyag nem volt. A jelek arra utaltak, hogy senki sem nyúlt hozzá – azt leszámítva, hogy valaki leszakította az Országos Mérésügyi Hivatal zárópecsétjét, és egy darabon elszakította a papírcsíkot. De ez is elég volt ahhoz, hogy a mérőt ne tekintsék hitelesnek, vagyis Wittmann Sándornak fizetnie kelljen.

Mivel azt az egyik szakértő és a jogász által ellenőrzött másik szakértő sem állította, hogy lopták volna az áramot, így a horribilis kárigényt a jelen lévő újságíróknak és a közvéleménynek nehéz lett volna megindokolni, a Démász Partner Kft. eltekintett a mérőóra vizsgálatát megelőzően már meghatározott 375 ezer forint kötbértől, Wittmann-nak mégis fizetnie kell: a mérőóra utánpótlási árát és a kiszállási díjat, 9168 forintot. A nyugdíjas elektrotechnikus 2013. január 11-én átvette a csekket, közölte, hogy kifizeti, de további jogorvoslatot keres. Miért fizessen ő, amikor bebizonyosodott, hogy nem lopta az áramot, sőt neki keletkezett vagyoni és nem vagyoni kára? Egyébként, ha nem visz magával jogászt, szakértőt és újságírót, akkor valószínűleg a több százezer forint kötbért is ki kellett volna fizetnie, mint ahogyan tudomása van arról: másokon kíméletlenül behajtják ezeket a pénzeket. A megkárosított fogyasztók egyesületbe szerveződnek, hogy műszaki, jogi tapasztalatukat összeadva védekezzenek a sok százezer forintos kötbérek ellen. Wittmann Sándor pert indít, mert a fennmaradt tízezer forint kivetését is jogtalannak tartja. Ezenkívül a Magyar Energia Hivatalhoz fordul, hogy semmisítsék meg a Démász és más energiacégek üzleti szabályzatát, amely a vétlen fogyasztók sarcolását lehetővé teszi.

SZEGED

 

A független szakértő munkában
A független szakértő munkában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.