Akár szabadlábra is kerülhet Németh Gábor

Nem zárható ki, hogy 800 ezer baht (közel hatmillió forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezik a Thaiföldön két magyar állampolgár megölésével gyanúsított Németh Gábort, aki Móse Dávid névre kiállított izraeli útlevéllel hagyta el Magyarországot az ellene itt kiadott elfogatóparancsok elől menekülve.

A nyomozást jól ismerő forrásaink szerint Németh és a másik magyar gyanúsított, K. Lajos György, akikről korábban a helyi lapok azt írták, beismerték tettüket, taktikát változtattak. Mindketten tagadják, hogy kést ragadva áldozataik életére törtek volna, s egybehangzóan állítják, hogy baleset történt, áldozatuk véletlenül sebesült meg.

Németh Gábor és K. Lajos György ellen elsősorban R. Péter magyar üzletember meggyilkolása miatt nyomoznak. Azt, hogy egy másik magyar, Cs. László meggyilkolása is az ő számlájukat terhelheti, csupán egy titokban készült hangfelvétel bizonyítja, amelyen Németh azzal fenyegeti R.-t, hogy ha sokáig ellenkezik vele, úgy jár majd, mint Cs. László.

Némethék védekezését könnyíti, hogy a thai hatóságok szakértői állítólag nem végeztek elég alapos munkát, nem írták le részletesen és egyértelműen, hogy R. sérülései közül mennyi volt önmagában is halálos. Ezzel pedig a jelek szerint esélyt adtak a gyanúsítottaknak, hogy megússzák a felelősségre vonást, de legalábbis szabadlábra kerüljenek. Ám ismerőik szerint, ha szabadlábra kerülnek, valószínűleg örökre eltűnhetnek a thai hatóságok elől.

R. Péter holttestét időközben hazaszállították, ám itthon a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – szerkesztőségünkhöz eljuttatott írásos nyilatkozata szerint – nem rendelkezik joghatósággal az igazságügyi boncolás elrendeléséhez. Annak ellenére sem, hogy miként arról a rendőrség korábban beszámolt, előbb eltűnés, majd a holttest thaiföldi előkerülése után már emberölés gyanújával nyomozást rendelt el az NNI.

Így viszont Magyarországról sem kaphatnak segítséget a thai hatóságok annak tisztázására, hogy történhetett-e baleset, vagy a gyanúsítottak csak így próbálják enyhíteni tettük súlyát, és elérni, hogy szabadlábon védekezhessenek, s esetleg megszökjenek az igazságszolgáltatás elől, ahogy évekkel korábban Németh a magyar hatóságok elől is megszökött.

R. Péter holttestét november 30-án találták meg Phuket szigetén egy ültetvény mellett. Akkor azt közölték, hogy üzleti vita állhatott a gyilkosság hátterében. R. titokban rögzítette egyik veszekedéssé fajult üzleti megbeszélésüket, s a felvételt levele mellékleteként elküldte a thaiföldi magyar konzulátusnak. Állítólag több levélváltás is történt a konzulátus és R. között. Korábban a Külügyminisztérium ezzel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy az ügyben a konzulátus minden tőle elvárhatót megtett. Ez állítólag abban merült ki, hogy a konzul azt javasolta R.-nek, hogy térjen haza Magyarországra, addig pedig naponta-kétnaponta jelentkezzen be a konzulátuson. R. holttestét november 30-án találták meg, s a thai hatóságok akkori nyilatkozatai szerint kétség sem fért hozzá, hogy gyilkosság áldozata lett. Bizonyítékokat találtak a nyomozók arra, hogy Németh és társa vásárolta a holttest elrejtéséhez használt zsákokat és ragasztószalagokat.

Azonban a kinti viszonyokat ismerő források szerint megtörténhet, hogy a nyomozás során elkövetett hibák a későbbiekben megbosszulják magukat, ezért is tartanák szükségesnek a magyar hatóságok közbelépését. Az NNI közleménye szerint azonban a thaiföldi nyomozásba nem kívánnak beleavatkozni. Egy forrásunk szerint a szervezett bűnözésnek a rendőrség által is jól ismert alakjai közül néhány szemet vetett a Thaiföldön meggyilkoltak itthoni vagyonára. Az NNI ilyesmiről nem hallott, így nem is nyomoz az ügyben. Ugyanakkor az egyik elhunyt családját képviselő ügyvéd lapunknak azt mondta: két férfi, akik múltbeli ügyeik miatt ismertek lehetnek a rendőrség előtt, kapcsolatba lépett vele, de csak azért, hogy segítsenek. Bár az is igaz, hogy Németh egyik „embere” is feltűnt, el akart vinni egy drága autót és más értékeket, de ez nem sikerült. A thaiföldi nyomozásról a rendőrség állítólag semmit sem tud, így azt sem, hogy felmerült-e a gyanúsítottak szabadlábra helyezésének lehetősége. Márpedig nem ártana tájékozódniuk, mert Magyarországon több bűncselekmény miatt is körözik Németh Gábort.

Németh Gábor Thaiföldön, elfogásakor
Németh Gábor Thaiföldön, elfogásakor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.