Sok fideszes vezető örülne Pintér Sándor menesztésének

Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke egy hete azt mondta, azért hívja össze mára a testület ülését, hogy „megvitassák és további válaszokat adjanak az olyan bűncselekmények visszaszorításának kérdésére, mint amilyen az újévi szigethalmi késelés vagy a múlt hétfői ózdi gyilkosság”.

A bizottsági meghívó szerint az ülésen két kérdésre kell válaszolnia a testületnek. Mit tesznek és milyen eredménnyel a bűnüldöző szervek a társadalmat felháborító erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben? Továbbá: szükségesnek látják-e új preventív eszközök megalkotását az elmúlt időszakban történtekhez hasonló esetek megelőzésére?

Kocsis Máté régi terve válik most valóra: végre kibeszéltetheti a szakbizottságban a rendőrség helyzetét. Józsefváros fideszes polgármestereként, úgymond, számtalanszor látta és tapasztalta, hogy bizonyos bűnözői csoportokkal szemben a helyi rendőrség tehetetlen, vagy – ahogy elmondása szerint egy alkalommal az általa megszólított rendőrök fogalmaztak – hogy sokszor a nyilvánvaló jogsértésekkel szemben sem tehetnek többet és mást, mint hogy „jó erősen megmarkolják a gumibotjukat és továbbsétálnak”.

Ám amikor a frakcióban felvetette, hogy itt lenne az ideje jogaiban megerősíteni a rendőrséget, állítólag több befolyásos politikus leintette: „amíg Pintér Sándor a belügyminiszter, jól van minden úgy, ahogy van”. Egyes Pintérrel szimpatizáló fideszes politikusok szerint a mai bizottsági ülés valódi célja nem is a bűnügyi helyzet áttekintése, inkább a belügyminiszter pozíciójának gyengítése, továbbá az, hogy kifogják a szelet a Jobbik vitorlájából.

Több befolyásos fideszes politikusról köztudott, hogy bárkit szívesebben látnának a belügyminiszteri székben, mint Pintért. Legendákat hallani például Pintér és Navracsics Tibor vagy Pintér és Lázár János ellentétéről. Azonban nem csak ők ketten „szabadulnának” a belügyértől, aki viszont mintha csak nem is hallaná az üzeneteket.

Egyszer egy társaságban állítólag úgy fogalmazott: „Mindenki megismerheti a vagyonnyilatkozatomat, láthatja, elég vagyonos vagyok ahhoz, hogy megengedhessem magamnak, hogy emberekhez és ne irányzatokhoz legyek hűséges. S amíg az az ember nem mondja, hogy köszönöm, Sándor, ennyi volt, addig teszem, amit tennem kell”. S bár az a Fideszen belül is köztudott, hogy Pintért egyedül Orbán Viktor tudná elmozdítani, nemrég vezető fideszes politikusok szájából is elhangzott, hogy Pintért hamarosan Bakondi György katasztrófavédelmi parancsnok válthatja, a miniszterével várhatóan együtt távozó Hatala József országos rendőrfőkapitány helyét pedig Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány foglalná el.

A bizottsági ülésen jó eséllyel összecsapnak majd a Fidesz és az MSZP szónokai, s nyilván a Jobbik sem hallgat majd. Juhász Ferenc bizottsági tag szerint a napirendben megjelölt kérdéseket ellenzéki politikus is megfogalmazhatta volna.

– Nyilvánvaló, mire megy ki a játék – mondta. – A két brutális ügy apropóján a kormánytöbbség elmondatja majd a BM illetékeseivel, hogy milyen sikereket értek el a bűnözéssel szemben, majd az elmúlt napok gyakorlatát követve gyilkosoznak még egy kicsit – azaz Kocsis Máté megismétli, hogy aki Bayer Zsolt írását bírálni meri, amiatt az utcára vonul, a gyilkosok pártján áll. Kénytelen leszek azonban emlékeztetni a kormánypárti urakat, hogy a hat halálos áldozatot követelő roma-sorozatgyilkosságok idején még elfelejtették elítélni, borzalmasnak minősíteni az akkor történteket. Azon túl, hogy folyamatosan lehülyézték az akkori kormányt, semmit nem tettek. Most meg csak azért tetemre hívják a rendőrséget, hogy saját politikájukat ajnározhassák. Pedig ha valamikor, most dicséretet érdemelnének, hiszen a szóban forgó ügyekben 24-48 órán belül elfogták a tetteseket – szögezte le Juhász.

Információink szerint a testület ülésén Kocsis Máté is köszönetet fog mondani „a rendőrség gyors és határozott munkájáért, amelynek köszönhetően órákon belül elfogták az elmúlt hetekben történt brutális bűncselekmények elkövetőit”, és megismétli korábbi nyilatkozatát, miszerint „az erőszak nem maradhat válasz nélkül, és nem is maradt, a gyilkosok börtönbe jutnak, a korábbi rendőri vezetéshez képest ez rendkívüli eredmény”.

Az általunk megkérdezett bizottsági tagok és szakértők ugyanakkor arra a kérdésre nem tudtak választ adni, hogy szerintük milyen prevenciós intézkedések hozhatók egy késelésbe torkolló kocsmai verekedés megelőzésére – túl azon, hogy pár órán belül elfogják a tetteseket.

A Jobbik demonstrációja Szigethalmon – a Fidesz kifogná a szelet a szélsőjobboldali párt vitorlájából
A Jobbik demonstrációja Szigethalmon – a Fidesz kifogná a szelet a szélsőjobboldali párt vitorlájából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.