Ahol 'minden bolond' írhat jogszabályt

Úgy tűnik, mindössze egyetlen napig élt az érdekvédők és az egészségügyért felelős államtitkárság megállapodása. Január kilencedikén, az orvosi és kórházi szövetségek és Szócska Miklós találkozója után az érdekvédők még azt hitték, hogy az államtitkár legalább átmeneti enyhülést hoz a közalkalmazottak kényszernyugdíjazásával keltett válságban, de másnap olyan utasítást küldött ki a tárca a kórházigazgatóknak, amelyben már nyoma sem volt az előző napi egyezségnek.

A Népszabadság birtokába került, az intézményvezetőknek címzett és Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkárának aláírásával jegyzett levélben pénteken a kormányhatározat szövegének szigorú betartására utasítják a főigazgatókat. Vagyis ebben még csak említés sincs az egy nappal korábban az ágazati egyeztetésen született kompromisszumos megoldásokról.

Az intézkedéssel – amellyel a kormány nem engedi, hogy a jövőben a közszolgálatban állók egyidejűleg legyenek nyugdíjasok és alkalmazottak – ellehetetlenül az egészségügy. Egyik pillanatról a másikra 7-10 ezer orvos, ápoló és egyéb szakdolgozó kerülne ki a betegellátásból, miközben már most sincs elég ember a biztonságos gyógyításhoz. A helyzet abszurditását mutatja, hogy a kormány nem is tudja, hány olyan orvos dolgozik, aki már meghaladta a nyugdíjkort. A legtöbb gyógyítónak több munkahelye is van, az orvosokra kötelező munkaidőkorlát pedig gyorsan kimerül a főállásokban, de miután másutt sincs elég ember, újabb kórházakban vállalnak ügyeletet vagy egyéb munkát. Tömegesen vannak olyanok, akik egyszerre közalkalmazottak, nyugdíjasok, és vállalkozási formában is dolgoznak. (Az államtitkárnak nem titkolt reménye, hogy a mostani intézkedéssel talán megismerheti azt a számot, amelyből kiderülhet, hogy pontosan hány emberrel működtethető az egészségügy.)

Az érdekvédők a múlt hét szerdai egyeztetés után még úgy hitték, hogy elhárították a közvetlen katasztrófát: az egyezség részleteiről, illetve az államtitkársággal folytatott sikeres alkuról a Magyar Kórházszövetség levélben tájékoztatta a tagkórházakat. Ebben jelezték, hogy az államtitkár a kormány nevében a kötelező nyugdíj alól felmentési kérelmek egységes kezelését és lényegében csak formális elbírálását ígérte. Valamint azt is, hogy az egészségügyben a nyugdíjat választók státusza nem szűnik meg automatikusan, mint ahogyan azt a jogszabály előírja, hanem mindenütt megmaradhat, ahol szükség van orvosra, ápolóra vagy egyéb szakdolgozóra az intézmény biztonságos működtetéséhez. Szócska azt is megígérte, hogy a munkát választó nyugdíjasok jövedelme nem csökken. Megoldásként azt találták ki, hogy a nyugdíj összegével megegyező ösztöndíjat kap a mentességhez jutó egészségügyi dolgozó. A juttatás a nyugdíjakhoz hasonlóan köztehermentes lenne. Így az érintettek jövedelme nem változna, miként a munkáltatók terhei sem.

Ezért is érte hideg zuhanyként az intézményvezetőket a közigazgatási államtitkár levele. Ebben ugyanis az áll, hogy a kötelező nyugdíjazás alóli egyéni kérelmeket a kormány mégsem egységes formanyomtatvánnyal gyűjti, hanem – az erről szóló kormányhatározat értelmében – megmarad az egyéni kérelmek és jóváhagyások rendszere. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hat-hétezer dokumentum érkezhet meg csak az egészségügyből a kormányzathoz. A körlevélben már arról sincs szó, hogy a kötelezően nyugdíjba küldendő alkalmazottak státusza megmaradna. Mint ahogyan arról sincs említés benne, hogy miként pótolná a kormány a nyugdíj összegét. Ennek hiányában viszont nem is lehet választani a biztos nyugdíj vagy a bizonytalan feltételek melletti munka között.

„Aki ezek után aláírja a mentességi kérelmét, elmebeteg” – summázta röviden a véleményét lapunknak az egyik kórházigazgató, aki azt mondta: bár intézményében nincs túl sok nyugdíjas munkavállaló, de azért adódnak érdekességek. A mentességre szorulók egyike portás például, nála kicsit furcsa lesz, amikor a szakmai életútját méltatnia kell. Vannak konyhai kisegítők, mosodai alkalmazottak is, akik a kisnyugdíjukat egészítik ki a munkával. Kiegészítésként még megéri ezt csinálni, de megélni csak a konyhán vagy a mosodában adható fizetésből biztosan nem lehet, tehát esély sincs arra, hogy másokkal pótolják őket, ha nem kapnák meg rájuk a mentességet.

Volt olyan kórházigazgató, aki azt mondta: rémálom, ami a közigazgatásban zajlik. Hiszen ahány nyilatkozó, annyiféle állítás hangzik el a közszolgák kötelező nyugdíjazásáról. Mindenesetre ő hisz Szócska Miklósnak, mert amit eddig ígért, azt meg is tartotta, a közigazgatási államtitkárt viszont nem is ismeri. Egy másik intézményvezető szerint minden mostani csapásért Molnár Lajos, az egykori szocialista–szabad demokrata kormány szakminisztere a felelős, aki bezáratta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet: így ugyanis – idézzük – „minden bolond jogszabályt írhat”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.