Tandíj és ingatlanadó - itt a DK programja

Gyurcsányék nyugatos, polgári világot teremtenének a kormányváltás után.

A napokban véglegesítik annak a több mint hatvanoldalas dolgozatnak a szövegét, amely a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) politikai programját tartalmazza. A dokumentumot a január 26-i kongresszuson fogadják majd el a küldöttek, az irat egyelőre munkaanyag-változatban létezik csak, amelynek egy példánya lapunkhoz is eljutott. 

A DK szerint Magyarország „ma a földön hever”, a jelenlegi hatalom alattvalóvá süllyesztette a polgárokat, és csak a saját világlátását osztó jómódúakat, a keresztény-konzervatív középosztályt szolgálja. A programdolgozat szerint a Demokratikus Koalíció egy nyugatos, polgári Magyarországot, „szabad európai világot” kíván megteremteni a remélt kormányváltást követően. „A Demokratikus Koalíció alábbi programja nem ígéri, hogy 2014-től egy csapásra jobb lesz az ország sorsa, könnyebb lesz a választók élete. Tudjuk, hogy Orbán örökségének felszámolása fájdalmasan hosszú éveket kívánhat. Szükség lesz olyan intézkedésekre is, amelyek kedvezőtlenül érinthetnek egyes választói csoportokat, ágazatokat, térségeket. E hatásokról is őszintén kívántunk beszélni” – olvasható a Gyurcsány Ferenc által jegyzett dokumentumban.

KÖZJOG ÉS ALKOTMÁNYOSSÁG

A részletes szakpolitikai programrészekben többek között arról olvasni, hogy a DK szerint az alkotmányos rend helyreállításában a Fidesznek nem lehet szerepe, mert felelős a lerombolásáért, viszont az új alkotmány megalkotásában már az akkori ellenzéknek (így akár a Fidesznek) is szerep kell hogy jusson. Az új alkotmányt népszavazással erősítenék meg. Gyurcsányék hatalmi pozícióból azonnal hatályon kívül helyeznék a jelenlegi alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket, visszaállítanák az Alkotmánybíróság teljes jogkörét, és visszaadnák az átnevezett intézmények (például Kúria) nevét. Mindenkit eltávolítanának, akit korábban nem létező tisztségbe betonoztak be, a mandátumuk lejárta előtt leváltott személyeket pedig visszahelyeznék hivatalukba. Hatályon kívül helyeznék a Nemzeti együttműködés nyilatkozatát, és visszaállítanák a Magyar Köztársaság elnevezést még a fizetőeszközökön is. Fenntartanák az Országgyűlés csökkentett létszámát, de arányosítanák a választási rendszert. Szigorú összeférhetetlenséget alkotnának a politikusok számára, a jövőben semmilyen más kereső tevékenységet (például ügyvéd, intézményvezető) a képviselők nem folytathatnának. „Az ügyészség az elmúlt időszakban elvi függetlensége dacára pártpolitikai befolyás alatt dolgozott. A tiszta alkotmányjogi és politikai helyzet megvalósítása érdekében szükséges az ügyészi szervezet kormány alá rendelése és a legfőbb ügyészi tisztség megszüntetése. E szervezeten kívül indokolt egy valóban független különleges ügyészi hivatal létrehozása a politikusok korrupciós és egyéb büntetőügyeinek felderítésére” – olvasható a dokumentumban.

EGYHÁZ ÉS ÁLLAM

A DK kormányzati pozícióban felülvizsgálná a vatikáni szerződést, és megszüntetné az egyházi személyek hivatalos részvételét az állami ünnepségeken, önkormányzati ceremóniákon, ideértve a felavatandó létesítmények megáldását és megszentelését is. Gyurcsányék szerint minél lejjebb kell csökkenteni az egyházak állami támogatását, éppen azért, hogy az állam indirekt módon ne tudjon beleavatkozni az életükbe. Az adókból származó egyszázalékos felajánlás összegét viszont két százalékra emelnék. „Ezen és az ingatlanokért juttatott »megváltáson« kívül szűnjön meg minden olyan támogatás, amely pusztán az egyházi léthez és a hitélethez kötődik.”

GAZDASÁGPOLITIKA

A DK szakítana az államosítás politikájával, újra felállítaná a Költségvetési Tanácsot, megkezdené az euró előszobájának számító ERM2-höz való csatlakozás tárgyalásait, kivezetné a különadókat, az állami megmondó szerep helyett a szociális partnerekre bízná a minimálbér megállapítását, és egységes ingatlanadót vezetne be. Stabil és kiszámítható adórendszert javasolnak, növelnék a kutatás-fejlesztésre szánt pénzeket, hat-kilenc hónapra emelnék a munkanélküli-ellátás idejét, megszüntetnék a gyermekek után járó adókedvezményt, és bizonyos értékhatár esetén kötelezővé tennék a lakossági bankkártyás fizetéseket, de kiemelt szerepet kapna a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés is.

OKTATÁS

Prioritásként befogadó oktatási rendszert terveznek. Támogatják a kompetenciaalapú programok folytatását, megszüntetnék a kötelező hit- és erkölcstanoktatást, garantálni szándékoznak legalább egy nyelv (első helyen az angol) elsajátítását. Állami feladatnak tartják a művészeti oktatást, mesterszintre emelnék az óvónő- és tanítóképzést, növelnék a pedagógusok bérét, és visszaállítanák a 18 éves tankötelezettségi határt. Támogatják, hogy az iskolák fenntartását a legközelebbi önkormányzat végezze. Csak olyan egyházi iskola kapna állami finanszírozást, amely hátrányos helyzetű diákok nevelését is vállalja. A felsőoktatásban a bolognai, illetve az esélyteremtő tandíj- és ösztöndíjrendszer mellett állnak ki. Az első két szemeszter költségeit az állam finanszírozná, ezt követően mindenkinek hozzájárulást kellene fizetnie, tandíjmentességet csak szűk kör kaphatna.

EGÉSZSÉGÜGY

A DK szerint az egészségügyi rendszer csak akkor lehet sikeres, ha szolidaritáson és egyéni felelősségvállaláson is alapul. Fenntartanák a kötelező egészségbiztosítási rendszert, kötelezővé tennék, hogy minden orvos-beteg találkozóról készüljön számla, az alapellátás után a járóbeteg-szakellátást is széles körben vállalkozási alapra helyeznék. „Újra meg kell nyitni a lehetőségét annak, hogy a székhelyvárosok, mind pedig annak, hogy arra felkészült magánvállalkozások működtessenek kórházat. A betegszállítást újra versengő vállalkozások végezzék, miközben a mentés maradjon a mentésre szakosodott néhány szervezet feladata, amelyek tevékenységét összehangolják a sürgősségi betegellátással” – olvasható a cigányság és kultúra kérdésének is külön fejezetet szentelő dokumentumban.

„MAGYARSÁGPOLITIKA”

A DK álláspontja szerint a 2004-es népszavazás rossz reakciókat és súlyos traumát váltott ki, a mostani hatalom pedig belpolitikai célokra használja a nemzeti kérdést. Gyurcsányék szerint „a jobboldal a közös történelmi nemzethez kapcsolta az állampolgárságot; egy spirituális történelmi jogból hozott létre egy jelenbeli aktív jogot anélkül, hogy ehhez a jelenre vonatkozó kötelezettséget állapíthatna meg”. A DK az állampolgárság jövőbeni megszerzését ezért megváltoztatná, de azoktól sem venné el, akik már hozzájutottak.

Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba feleségeikkel
Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba feleségeikkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.