A KDNP-t zavarja az AB-döntés és az ultraliberális irány

– A KDNP tudomásul veszi az Alkotmánybíróság családjogi törvénnyel kapcsolatos határozatát, de ez nem jelent egyetértést. Nem minden emberi kapcsolat családi kapcsolat, márpedig úgy tűnik, efelé mozdul el az „ultraliberális irány” – mondta szerdán Harrach Péter.

Az AB szerint a családjogi törvény túlságosan szűkre szabta a család fogalmát, amikor azt egy férfi és egy nő házasságára, az egyenes ági rokoni kapcsolatra vagy családba befogadó gyámságra épülő kapcsolatrendszerként határozta meg. De az alkotmánybírák kimondták azt is: az alaptörvényből nem következik, hogy az azonos célra irányuló, kölcsönös gondoskodáson alapuló, tartós érzelmi és gazdasági életközösségekre – például az egymás gyermekeiről gondoskodó és őket felnevelő élettársakra – ne vonatkozna ugyanúgy az állam intézményvédelmi kötelezettsége.

Harrach Péter a Népszabadságnak azt nyilatkozta, egy alkotmánybírósági döntést követően „nem steril, jogi szempontok szerint kell eljárni, hanem a társadalmi hatást is figyelembe kell venni”. – A KDNP-t zavarja a család fogalmával kapcsolatos AB-határozat – mondta. A kereszténydemokraták a család fogalmánál a legfontosabb szempontnak a gyermeket tartják, egy szülő és egy gyermek az már család. A kérdés az, és ebben van vita, hogy a gyermektelen párkapcsolatok közül melyik kerüljön a családkategóriába. A KDNP a gyermekvállalás szándékát is magában hordozó házasságot tartja olyan intézménynek, mely a családkategóriába sorolható.

– Az azonos neműek együttélése nem nevezhető családnak semmilyen formában. Az magánügy. Más a család, és más az azonos neműek együttélése – fogalmazott Harrach Péter. Megerősítette: a KDNP viszont változatlanul ellenzi, hogy azonos nemű párok örökbe fogadjanak. – Nem gondolom, hogy mindenfajta emberi kapcsolatot be kellene a család kategóriájába szorítani – jegyezte meg. Harrach Péter elismerte, hogy keresni kell a megoldást, de a KDNP kitart az eredeti álláspontja mellett. Arra nem tudott válaszolni, hogy milyen kompromisszumos megoldást tudnapártja elfogadni.

Felvetésünkre, hogy a KDNP szerint az lehet-e az a megoldás, hogy a Fidesz–KDNP a parlamenti kétharmaddal az alaptörvényt módosítja olyan módon, ami a kereszténydemokraták családdefiníciójának megfelel, hogy az Alkotmánybíróság ne semmisíthesse meg azt a családjogi szakaszt, a frakcióvezető úgy reagált: „ez az eszköz, az ilyen alkotmánymódosítás általában nem szimpatikus a KDNP számára, de mivel egy nagyon fontos kérdésről van szó – ami az egészséges társadalom hosszú távú jövőjét is szolgálja –, úgy gondolom, ebben az esetben megengedhető ez az eszköz”.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.