Még nem dőlt el, emelnek-e vádat a Fidesz-elnök ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség debreceni regionális osztályán lezárult a nyomozati szakasz a vesztegetéssel gyanúsított Máthé Attila volt hajdúsámsoni fideszes alpolgármester, a Fidesz jelenlegi városi elnöke ügyében.

Az eljárásról Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség sajtószóvivője lapunk megkeresésére elmondta: a nyomozati szak iratismertetéssel lezárult, így az ügy az úgynevezett vádelőkészítő szakba lépett. Ez azt jelenti, az ügyészség még nem döntött a vádemelés kérdésében, és az iratokat még nem továbbította a bíróságnak. Fazekas Géza hozzátette: a törvény szerint a vádelőkészítő szak harminc napig tart, amely – indokolt esetben – kétszer harminc nappal meghosszabbítható. Vagyis a következő hetekben az ügyészség áttekinti a nyomozás során beszerzett bizonyítékokat, s dönt a vádemelésről vagy a nyomozás megszüntetéséről, de a vádhatóságnak lehetősége van a vádemelés melletti részmegszüntetésre is. A szóvivő úgy fogalmazott: a vádelőkészítő szak eredményéről legkorábban 2013. január második felében tud majd nyilatkozni.

Mint arról korábban beszámoltunk: egy önkormányzati beruházás lebonyolítása során a gyanú szerint összesen kétmillió forint kenőpénzt kért

Máthé Attila, aki a cselekmény elkövetésekor a Hajdú-Bihar megyei Hajdúsámson város alpolgármestere volt. Őt és egy társát gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség, amely 2010 óta nyomoz az ügyben. Az eljárás másik gyanúsítottja a szintén hajdúsámsoni Pinkovai Elek, a városi képviselőtestület volt fideszes tagja, aki 2009-ben kilépett a Fideszből. Máthé Attilát egy volt hajdúsámsoni Fidesz-tag, az egykori választási aktivista, Varga Andrea jelentette fel a rendőrségen, azt állítva, hogy a volt alpolgármester tőle, és egymásik helybéli lakostól egy-egymillió forint kenőpénzt kért egy városi egészségház kialakítása érdekében.

Az önkormányzat a beruházás céljára keresett helyi ingatlanokat, erre Varga Andrea és egy másik helybéli lakos felajánlotta megvételre az önkormányzatnak a lakását, mire az említett Pinkovai Elek – akkori fideszes önkormányzati képviselőként – azzal az üzenettel kereste meg őket, hogy Máthé Attila kérése szerint a két lakás után a vételárból egy-egy millió forintot vissza kell juttatni az alpolgármesternek kampánycélokra. Az ajánlatot az eladók nem fogadták el, az asszony pedig bejelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányságon, amely vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást – az ügy ezután a rendőrségről került a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe. Máthé Attila az eljárás során tagadta a vádakat, szerinte alaptalanul rágalmazták meg őt, azonban Pinkovai Elek a tanúkihallgatásán terhelő vallomást tett Máthé Attilára.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a hajdúsámsoni Fidesz szimpatizánsok – Varga Andrea vezetésével – mintegy 160 aláírást tartalmazó petíciót juttattak el Orbán Viktor miniszterelnökhöz még 2010 szeptemberében azzal a céllal, hogy a kormánypárt vonja meg a bizalmát Máthé Attilától, aki az önkormányzati választáson a párt polgármesterjelöltje volt. Ez azonban nem történt meg, pedig a petíciót szervező Varga Andrea – állítása szerint – beszélt a vesztegetési kísérletről Kósa Lajos ügyvezető alelnökkel, Debrecen polgármesterével, Orbán Viktornak pedig levelet írt, mert felháborította, hogy a pártvezetés nem tett semmit az ügyben. A Fidesz a bírálatok ellenére Máthé Attilát indította polgármesterjelöltként 2010 őszén Hajdúsámsonban, a politikus azonban alulmaradt a választáson.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.