Elégedetlen a miniszterelnök

Elégedetlen a kormányzati kommunikációval Orbán Viktor – mondták lapunknak. De felhívták a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök nem Giró-Szász Andrással vagy a kormányszóvivői iroda teljesítményével elégedetlen, az „megfelelően működik”.

Szerinte azzal van probléma, hogy a minisztériumoknál – néhány tárcavezetőn, illetve államtitkárságon kívül – nem kommunikálnak, nem állnak a nyilvánosság elé, hogy egy-egy ügyben „politikusan” képviseljék a kormány álláspontját.

Volt olyan fideszes, aki azt mondta munkatársunknak: Orbán Viktor tud arról, hogy vannak néhányan, akik a választások óta szerepelnek a televíziókban, rádiókban, és „nem marad idejük arra, hogy politizáljanak”, mert rendre mások helyett kell szakpolitikai kérdésekben is megnyilvánulniuk.

E téren változhat a kormányzati kommunikáció, az államtitkároknak színre kell lépniük, de elképzelhető, hogy egy-egy minisztérium esetében adott kérdésben akár egy helyettes államtitkárnak, főosztályvezetőnek is el kell tudni adnia a kormánypolitikát – tették hozzá.

Giró-Szász András kormányszóvivő és Szijjártó Péter kül- és gazdaságpolitikai államtitkár rendszeres szereplő a nyilvánosságban, ahogyan Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is. E három politikus – korábban Lázár János is ehhez a körhöz tartozott – „jolly joker”, biztonságosan, operatívan mozogtak speciális szakpolitikai téren és vitaszituációkban is.

Lázárról, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárról egyik forrásunk azt az értékelést adta, hogy „kinevezése után nem sokkal az volt a vélemény róla, hogy úgy vezeti a hivatalt is, mintha Hódmezővásárhely vagy a parlamenti frakció lenne, mindenkivel megállapodni szeretett volna, és nem törte át a mozdíthatatlan struktúrákat”. A miniszterelnökkel, mondhatni, napi szinten dolgozó politikus viszont erről azt mondta, hogy „igazságtalan minden ilyen megjegyzés Lázár Jánosról, nagyon nehéz feladatot kapott, és nem is a túl sok front nyitása lehet a siker záloga számára”.

Orbán Viktor mindenesetre elégedett vele, mert az államtitkár felkavarta az állóvizet, és szisztematikusan halad előre – állította forrásunk. Hozzátette, hogy az összkormányzati siker bizonyos minisztériumokon múlik, például a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma kulcsfontosságú, hiszen a választók naponta találkoznak az egészségüggyel, az oktatással vagy sokan a kultúrával.

Arra, hogy a KDNP-s oktatási államtitkár Hoffmann Rózsa sokat szerepel, és hibázik is, azt a választ kaptuk, hogy „az államtitkároknak konfliktusos helyzetben is exponálniuk kell magukat. Ez a miniszterelnök elvárása.” (Balog Zoltán humán csúcsminiszternek volt egy szerencsétlen mondata a pedagógusok és az esetleges sztrájk kapcsán. Azt mondta: „Rohanok vissza a Parlamentbe, hogy le tudjak ülni a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel, akik sztrájkkészültségben vannak, és alig várják, hogy ne kelljen tanítani.” Ezért a miniszterelnök állítólag nem neheztelt.)

Arra, hogy akik hibáznak, vagy keveset szerepelnek, mint például Soltész Miklós szociális államtitkár, számíthatnak-e valamilyen szankcióra vagy az elmozdításra, forrásunk azt mondta: nem valószínű, hogy Orbán Viktor egy folyamat lezárása előtt lecserélne államtitkárt. „Ha pedig sok a zűr, vagy negatív felhang kíséri a folyamatot, a miniszterelnök hagyja, hogy az érintett szereplő végigvigye.” Volt, aki azt is hozzátette: észre kell venni, hogy ha nem is hivatalosan, de Bajnai Gordon és az Együtt 2014 mozgalom megjelenésével az „előkampány” elkezdődött, „kampány alatt pedig nincs csere”.

Forrásunk arra nem tudott határozottan válaszolni, hogy a 2014-es választások előtt lesz-e még kormányátalakítás, hogy a Fidesz–KDNP sikeres csapattal, új szereplőkkel nézzen a voksolás elé. Az nem zárható ki, hogy ha Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lenne a jegybankelnök, ez a jövő tavasszal átalakítást vonna maga után a kormányban.

Matolcsy György mindenekelőtt sajtótájékoztatókon népszerűsíti a kormány gazdaságpolitikáját, de a televíziókban, a sajtóban Cséfalvay Zoltán államtitkár szokott szerepelni. A jövőben Tállai András önkormányzati, Czomba Sándor munkaügyi és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi tárcájának az államtitkáraira is több szereplést ró a politikai kormányzás. Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester pedig, ahogy arról beszámoltunk, a Fidesz kommunikációs vezetője lesz, és nagyrészt a Szijjártó Péter által korábban vitt feladatokat látja el.

Több miniszternek és államtitkárnak is színre kell majd lépnie, hogy eladják a kormány politikáját
Több miniszternek és államtitkárnak is színre kell majd lépnie, hogy eladják a kormány politikáját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.