Jávor Benedek: Nem veszünk tudomást a valóságról

Jávor Benedek, az LMP távozó frakcióvezetője szerint Bajnai Gordonnak nincs deficitje az alkotmányosságban.

− Csalódott vagy inkább kétségbeesett?

− Kétségbeesett semmiképpen, de egy kicsit nyilván csalódott vagyok, hiszen volt egy elképzelésem, hogy az LMP miként tudja átformálni maga körül a magyar politikát, és hogyan tud a leghatékonyabban hozzájárulni ahhoz, hogy ez egy jobb ország legyen. Ez az elképzelés pedig kisebbségben maradt. Legitim, demokratikus döntésről van szó, amelyet elfogadok, a megfelelő konzekvenciákat pedig levontam.

− Ön szerint milyen formában lett volna az LMP számára is hasznos ez az együttműködés? Teszem hozzá, hogy az együttműködést nem is zárták ki, csak a csatlakozást.

− Nekem is komoly fenntartásaim és aggodalmaim vannak azzal kapcsolatban, hogy az Együtt 2014 mozgalommal miként lehet az LMP céljait megvalósítani. Én sem azt gondoltam, hogy egy gyors csatlakozás az optimális a számunkra. Egy olyan tárgyalási folyamat elindítását gondoltam jónak, amely tisztázza: milyen feltételek és tartalom mellett tudunk együttműködni. Ennek pedig sokféle formája van, a választási együttműködésen és szövetségkötésen át a közös kormányzásig. A legtöbb, amire együtt vállalkozni tudtunk volna: az alkotmányosság és a demokratikus jogállam helyreállítása. Erre kellett volna szerződni, de mindezt csak egy nyílt tárgyalási formában lehetett volna tisztázni. Az elfogadott határozat valóban nem zárja ki, hogy szóba álljunk az Együtt 2014-gyel, de olyan feltételekkel bástyázza körbe, amely szerintem egy sikeres és jóhiszemű tárgyalás esélyeit egyértelműen rontja. Ami ennél nagyobb baj, hogy az elfogadott stratégiánk nem vesz tudomást a valóságról.

− Hogyan tudta volna kivédeni – ha akarta volna egyáltalán –, hogy végül ne az MSZP és a Demokratikus Koalíció szövetségeseként induljanak a választáson?

− Ez a kockázat nyilván benne lett volna a dologban. De ha az LMP részt vett volna az együttműködésben, akkor a megállapodás vétójogot biztosított volna a tagoknak. Az LMP pedig szabhatta volna azt a feltételt, hogy miután a választást csak a szekértáborokon átnyúlva lehet megnyerni, így ez a projekt csak akkor hajtható végre, ha a szocialisták nem vesznek benne részt. A közvélemény-kutatások azt mutatják, ez nem is lenne lehetetlen vállalkozás.

− Ezek szerint Bajnai még beleférne önnek, de az MSZP már nem?

− Bajnai Gordonnal szemben is vannak fenntartások, de több szintje van annak, hogy mit kell csinálni 2014-ben és utána. Az első szint az alkotmányosság és a demokratikus jogállam helyreállítása. Ebben Bajnai Gordonnak szerintem nincsen deficitje, vagy lényegesen kisebb, mint a szocialistáké. Elég csak megnézni a Haza és Haladás 2006-os eseményekkel kapcsolatban nemrég kiadott állásfoglalását. Ettől sem kell persze hanyatt esni, de mégis az első kísérlet a magyar politikában arra, hogy egy politikus szembenézzen a korábbi tevékenységével. Volt alapja, hogy tárgyaljunk, és volt alapja, hogy legyen esélyünk meghaladni a korábbi politikát. A szocialisták e tekintetben kevésbé mutatnak biztató jeleket. Természetesen az LMP számára az optimális program az eredeti küldetésünk folyamatos képviselete és a fokozatos megerősödés lenne. De a Fidesz kormányzásával új helyzet állt elő. Az, amit az Orbán-kormány művel, az eredeti küldetésünkből is azt kell, hogy kiváltsa: megnézzük, miként lehet ezzel hatékonyan szembeszállni.

− Mennyit ér meg önnek az Orbán-kormány leváltása? Párttársai közül sokan úgy vélik, elég 2018-ban fölényesen nyerni, nem kell mindenáron most legyőzni a Fideszt.

− Ezt nem tartom reális forgatókönyvnek. Ha az Orbán-kormány még négy évig hatalmon marad, és folytatja a megtapasztalt tevékenységét, akkor nem az ökopolitika hiteles képviseletének lesznek komoly korlátai 2018-ban, hanem bármilyen, a Fideszétől eltérő politikai nézet hiteles képviseletének. Akik azt gondolják, hogy 2014 után olyan szokványos politikai élet lesz Magyarországon, ahol egy ellenzéki párt – ráadásul amelyik a gyanús pártfinanszírozásoktól is távol akarja tartani magát – könnyen meg tud erősödni, azok egyszerűen benézik a következő éveket. A Fidesz bármelyik pillanatban elvonhatja a pártok állami támogatását, vagy kitalál még nagyobb őrültséget az ellenfelek ellehetetlenítésére. Irreális azt hinni, hogy 2018-ig békésen el lehet építkezni.

− Szakadni fog az LMP? Ön például marad, vagy – akár több társával együtt – kiül a függetlenek közé?

− A kongresszus legitim döntést hozott. Kiegyenlített, de egyértelmű többséggel. Ezt el kell fogadnunk. A politikában az ember soha nem mondhatja, hogy soha. De a válaszom az, hogy nem tervezem.

Jávor Benedek, a kisebbségben maradt frakcióvezető lemondott, de egyelőre nem tervezi otthagyni a Lehet Más a Politikát
Jávor Benedek, a kisebbségben maradt frakcióvezető lemondott, de egyelőre nem tervezi otthagyni a Lehet Más a Politikát FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.