Kampány Bajnai Gordon ellen

– A legutóbbi Medián-felmérés Bajnai Gordonéknak egy nem különösebben ügyes PR-akciója. Annak a cégnek pedig, amelyik azt kihozta, kifejezetten a szégyenére válik.

Komoly ember ilyen olcsó trükkökkel nem próbálkozik, legalább vár egy-két hónapot, hogy az emberek előtt ismertté váljék a színpadra lépése, és hogy valamilyen mozgalmat vagy mi a fészkes fenét gründolt magának – ezt Kövér László nyilatkozta az Atv.hu-nak a nagy meglepetést keltő Median közvélemény-kutatás után, amely szerint az Együtt 2014 mozgalom a teljes választókorú népesség 14 százalékának támogatására számíthat. (A Nézőpont Intézet október végén készített kutatásai szerint öt, illetve hét százalék támogatná a Bajnai Gordonhoz köthető formációt. Az Ipsos pedig az Együtt 2014 választói mozgalommal kapcsolatos elemzésében arra jutott: Bajnai Gordon személye révén nagyjából négyszázaléknyi választópolgár aktivizálódhat.)

A Medián-mérésről a lapunk által megkérdezett kormánypárti politikusoknak az volt az egybehangzó véleményük, hogy „a bevallott szimpátia nem biztos voks 2014-ben”. A Bajnai zászlóbontása óta, vagyis október 23. óta eltelt időszak tanulságait levonva, fideszes politikusok azt is hozzátették: pozíciójuk kényelmes, „csak hátra kell dőlni, és nézni, hogyan folyik a vita a baloldalon. A Mediánéhoz hasonló mérésektől nem nekünk kell pánikolnunk, hanem az MSZP-nek, illetve Mesterházy Attila pártelnöknek, vagy éppen az LMP-nek, hiszen szimpatizánsaik 62 százaléka szavazna át Bajnai mozgalmára. Első körben nekik kell a dominanciaharcot megvívni” – mondta egyik forrásunk.

A kormányoldalon változatlanul az az alaphang: a volt miniszterelnök visszatérése rossz ritmusban, túl korán történt. „Olyan ez, mintha a mesében a királyfi előbb érne oda a hét törpe házikójába, hogy megcsókolja a királylányt, mint hogy Hófehérke egyáltalán lenyelte volna a mérgezett almát. Ha túl sok idő telik el a csókig, ki tudja, mi derül ki a törpék házában a királyfiról.” Nos, a Fidesz és a párthoz közel álló médiabirodalom részéről kétségtelenül mindent megtesznek, hogy – idézzük egyik kormánypárti forrásunkat – „megmutassák Bajnai igazi arcát”.

A karaktergyilkosságon – „keresztneve Gyurcsány”, Wallis-ügyek, Malév privatizációs bizottsági meghallgatás, IMF-diktátumok végrehajtása, megszorítások, 13. havi nyugdíjak elvétele – információkkal és különböző közvélemény-kutatásokkal igyekeznek a jobboldalon megmutatni a Bajnai Gordon és az MSZP közötti ellentéteket, illetve a titkos bugaci (Botka László által cáfolt) megbeszélésről szóló írással az MSZP-n belüli nézetkülönbségeket. Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő egyik sajtótájékoztatóján Bajnai Gordonék „gyűlöletkampányáról” beszélt.

Napokig vissza-visszatérő téma volt, hogy Bajnai Gordon idegennek tekinti azt a hárommillió embert, aki 2010-ben a Fideszre, vagyis a Gyurcsány–Bajnai-kormány leváltására szavazott, másrészt „félázsiai törzsekhez” hasonlította a Fidesz és a Jobbik szavazóit. A volt miniszterelnök a Magyarországon dolgozó külföldi újságíróknak angolul tartott sajtótájékoztatóján valójában azt mondta: „Látok bizonyos mozgást a Fidesz és a Jobbik szavazói között oda és vissza. Kicsit olyan ez, mint az afgán és pakisztáni határon élő törzsek, nem tudni, melyik országhoz tartoznak, csak mennek az árral.”

Bajnai Gordon erre kénytelen volt reagálni: ő nem hasonlított félázsiai törzsekhez semmilyen szavazókat, csupán arról beszélt, a Fidesz „foglyul ejtette” a konzervativizmus fogalmát. Mindenesetre a Bajnai-nyilatkozat után azonnal megjelent egy Századvég-kutatás. Nincs érdemi átjárás a Fidesz és a Jobbik választói bázisa között, a két politikai erő szavazói egymástól elszigeteltek – állítja a Századvég, mely egyszersmind azt is kimutatta: Bajnai Gordon elutasítottsága a radikálisok között alacsonyabb, mint Orbán Viktoré. Ez nem gyűlöletkampány – közölte munkatársunk kérdésére egy kormányközeli szereplő. Meggyőződése szerint a Fidesz, illetve Orbán Viktor azért veszítette el a 2002-es választást, „mert nem kampányolt időben, nem vette fel a kesztyűt”.

Nem elég a jó kormányzás a győzelemhez. Az egyik vezető fideszes szerint Medgyessy Pétert 2002-ben nem tekintették igazán komoly ellenfélnek Orbán Viktor számára, mégis megnyerte a választást. Bajnai Gordont komolyan veszik, de úgy kalkulálnak: a Fidesz „nem törékeny többséggel, hanem biztosan” nyerheti a 2014-es választásokat, mert ha az Együtt 2014, az MSZP, az LPM és a Demokratikus Koalíció összeáll, akkor is körülbelül 800 ezer pluszszavazatra lenne szükségük a mostanihoz képest ahhoz, hogy legyőzzék a Fidesz–KDNP-szövetséget.

2010. május, a parlament alakuló ülése, a fideszesek akkor még barátságosak voltak a leköszönő kormányfővel
2010. május, a parlament alakuló ülése, a fideszesek akkor még barátságosak voltak a leköszönő kormányfővel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.