Fidesz-közeli kórházigazgatók

Saját szakembereivel szemben is jó politikai érdekérvényesítőnek bizonyult a Fidesz-frakció –legalábbis ez tűnik ki a kórházigazgatói pályázatok több hét késéssel kihirdetett eredményéből. A névsor azt mutatja, hogy a kormánypárti képviselők protezsáltjai a legtöbb esetben győztek a szaktárca jelöltjeivel szemben.

Az államosítást követően 62 kórház-igazgatói állást hirdettek meg, de ebből 15 helyre most sem sikerült vezetőt találni. Az üresen maradt posztok többségére 30 napon belül újabb pályázatot írnak ki. Kivéve a kiskunfélegyházi, a makói, a marcali, a körmendi és a kalocsai kórházakat: a Népszabadság információi szerint ezek hamarosan „funkciót váltanak”, egyúttal beolvadnak más intézményekbe.

A soproni kórház főigazgatói posztját Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős volt államtitkára, Orbán Viktor miniszterelnök fejlesztésekért felelős megbízottja nyerte el. Lapunk szerette volna megtudni, hogy megtartja-e közhivatalait a kórház vezetése mellett, ám a politikus kitért a válasz elől, mint mondta: még nem kapott hivatalos értesítést a pályázat elbírálásáról. Korábban viszont a Kisalföldnek azt nyilatkozta, hogy a kormányfő melletti feladatait szeretné a továbbiakban is ellátni, de az országgyűlési mandátumát sem adná vissza.

Kinevezése ellen a helyi szocialisták tiltakoznak. Merényletet követtek el a városunk ellen – mondta lapunknak Kalmár István, az MSZP soproni elnöke, aki szerint a kórház élére egy olyan embert neveztek ki, aki 15 éve nem praktizál, bukott államtitkár, a Fidesz régiós igazgatója, gyakorló parlamenti képviselő, vendéglátó-ipari egységet működtető vállalkozó. Molnár Ágnes férje egyébként az a Simon István, aki Sopron gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

A fővárosban komoly politikai vita zajlott az Uzsoki utcai és a Bajcsy-Zsilinszky kórház főigazgatói posztja körül. Előbbiben a szakmai vezetés által támogatott Nagy Csaba főorvossal szemben Ficzere Andrea debreceni radiológus győzött, akiért Papcsák Ferenc zuglói polgármester lobbizott erősen. Az Uzsoki utcai kórház főigazgatói posztját első körben is megpályázó Ficzere Andreát a bíráló testület akkor egyhangúlag alkalmatlannak találta a feladatra. Helyette a korábbi főigazgatót, Golub Ivánt támogatták, őt viszont a kora ejtette ki, lévén elmúlt 62 éves, így a pályázatát érvénytelenítették.

Hoppon maradt Schiszler István, aki mindkét kórház élére pályázott, és akit az egészségügyi államtitkárság is támogatott. Helyette a Bajcsy-Zsilinszky élére Bodnár Attilát, a Szent István kórház Merényi utcai sürgősségi telephelyének korábbi vezetőjét találták a legalkalmasabbnak, akit leginkább Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője támogatott. Az előző fordulóban Trombitás Zoltán is pályázott a Bajcsyra, akkor nem kaphatta meg, mert Szócska Miklós államtitkár ódzkodott a kinevezésétől. Ezúttal az egykori fideszes politikus annak az intézménynek az élére pályázott, amit jelenleg is igazgat: ő maradhat a Pest megyei Flór Ferenc kórház főigazgatója.

Eltérő volt a Fidesz-frakció és az egészségügyi államtitkárság véleménye a Szent László – Szent István kórház alkalmas vezetőjéről is: míg Szócskáék Müller Pétert, az intézmény orvos igazgatóját támogatták, addig a Fidesz-politikusok Vályi-Nagy István, az egykori Szabolcs utcai kórház főigazgatója mellett tették le a voksukat. Úgy tudjuk, az ő „megfelelőségi indexét” erősítette Mikola István, az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere. Vita volt a mosonmagyaróvári kórház vezetőjéről is, a jelenlegi főigazgatót, Vermes Tamást támogatta az államtitkárság, mégis át kell adnia a helyét az intézmény stratégiai igazgatójának, Bertalan Istvánnak.

Új igazgatója lett az Uzsoki kórháznak is
Új igazgatója lett az Uzsoki kórháznak is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.