Foglyok Polinéziában

Akaratuk ellenére több mint egy éve tartják vissza Francia Polinéziában Nyíri-Kovács Patríciát és a három és fél éves kisfiát, a magyar-francia állampolgárságú Noah-t.

Az asszony válópere időközben bűnüggyé fajult, családon belüli lelki, fizikai és nemi erőszakkal, továbbá zsarolással, közokirat-hamisítással,magyar útlevelek illegális elvételével súlyosbítva. A lapunkban már korábban ismertetett ügyben november 22-én lesz fellebbviteli tárgyalás a Franciaországhoz tartozó, de az európai uniós joghatóságon kívül eső egzotikus szigetvilágban.

– Azt akarjuk elérni, hogy a francia polinéziai bíróság Magyarországra helyezze át a tárgyalást. Az anya és a kisfia tavaly novemberben turistaként, nem letelepedési szándékkal érkezett a szigetre. Semmi sem köti őket oda, ezért álláspontunk szerint az ottani bíróság nem illetékes az ügyben – hangoztatta Budapesten az édesanya párizsi ügyvédje, Félicité Mbala.

Az ügyvéd ugyanakkor elismerte, nincs könnyű dolguk: Soo-Il Lee, a magyarul beszélő Noah japán-koreai származású, de francia állampolgárságú apja minden erővel azon van, hogy Francia Polinéziában tartsa az ügyet. Ahol Mbala tudomása szerint még sohasem tárgyaltak kizárólag EU-s állampolgárokat érintő válópert és gyermekelhelyezést. A magyar külügyi és igazságügyi tárca a jogi kereteken belül igyekszik segíteni, de a bírósági eljárásba Párizsból sem lehet úgymond „felülről belenyúlni” – hangzott el.

Patrícia tavaly Párizsban, Soo-Il az idén tavasszal Francia Polinéziában adta be a válópert. Az anya Francia Polinéziában több feljelentést is tett családon belüli erőszak miatt, de a hatóságok nem reagáltak. Első fokon a helyi bíróság a nyáron úgy döntött: a kisfiú heti váltásokban „ingázzon” külön élő szülei között.

Nyíri Iván, Noah nagypapája szerint lánya és unokája kálváriája a családon belüli erőszak eklatáns példája. Olyasmi, amit több százezer magyar nő is kénytelen a mindennapokban elszenvedni. A sajtótájékoztatón jelen lévő Urbán Erika szociológus úgy fogalmazott: a gyermek számára a lelki erőszak a fizikai agressziónál sokkal rombolóbb erejű. „Ha egy kisgyermek ijedtében összepisili magát, amint meg látja az apját, az árulkodó jel” – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.