Klubrádió: Ítélet van, frekvencia nincs

Jóllehet a Klubrádió szeptember végén újabb jogerős pert nyert a Médiatanáccsal szemben a 95,3-as frekvencia pályázata ügyében, a hatóság az azóta eltelt hat hétben még nem hajtotta végre az ítéletet.

A Fővárosi Ítélőtábla szeptember 26-án helyezte hatályon kívül a Médiatanács határozatát, amely alaki hibára hivatkozva kizárta a Klubrádiót, illetve az összes jelentkezőt a 95,3-as frekvencia pályázatából. A hatóság korábban azzal indokolta döntését, hogy a Klubrádió pályázati dokumentációjában a szöveges oldalak üres hátoldalait nem írták alá és nem számozták be. A bíróság kimondta: mivel a Médiatanács korábban már tartalmilag érvényesnek nyilvánította a pályázatot, nem hozhat azzal ellentétes döntést azáltal, hogy később megállapítja a beadvány alaki érvénytelenségét. A bíróság döntésében minden alaki és tartalmi kifogást figyelmen kívül hagyott, a határozatot súlyos, az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértés okán helyezte hatályon kívül.

Ez volt a harmadik jogerős bírósági ítélet, amelyet a Klubrádió megnyert a Médiatanáccsal szemben. A bíróság először március közepén döntött úgy, hogy a Médiatanács által győztesnek hirdetett Autórádió Kft. nem kaphatja meg a Klubrádió által jelenleg is használt 95,3-as frekvenciát, mert a cég pályázati anyagának oldalai nem voltak szabályszerűen beszámozva és aláírva. A csak fideszes jelöltekből álló Médiatanács a bíróság első ítéletéből azt „vezette le”, hogy akkor át kell néznie újra minden pályázatot, és az alakilag hibásakat ki kell zárnia. A Klubrádió pályázatát először végzéssel, majd határozattal zárták ki. A Klubrádió a végzést és a határozatot is megtámadta, és mind a két pert megnyerte.

Mindebből elméletileg az következne, hogy a Klubrádió nyeri el a 95,3-as frekvenciát. A szeptember végi bírósági határozat után azonban a Médiatanács kezében van a döntés, hogy a még érvényben lévő pályázók közül hirdessen győztest. Ha egyedül a Klubrádió támadta meg a kizárását, akkor elvben most már csak egyetlen érvényes pályázó van a 95,3-as frekvenciára. A rádió egyébként is a második legtöbb pontot kapta az Autórádió Kft. mögött, így elméletileg őt illetné meg a frekvencia.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta, a bíróság ítéletének írott változatát több mint két hete megkapták. Felháborítónak tartja, hogy a Médiatanács a bírósági döntés után közel hét hónapja még nem hajtja végre az ítéletet, de már a legutóbbi határozat megsemmisítése óta is hat hét telt el. A testület mindeddig semmilyen tájékoztatást nem adott sem a közvéleménynek, sem a Klubrádiónak a következő lépéseiről. A vezérigazgató szerint a három bírósági ítélet után a Médiatanács nem tehetne mást, mint hogy a pályázati eljárásban a pontozás alapján másodikként végző Klubrádiót nyilvánítja nyertesnek.

A Médiatanács szóvivői irodája megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 26-ai döntése ellentmondásos jogi helyzetet teremtett, mert miközben megállapítja, hogy a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázati eljárás eredményes, ugyanakkor figyelmen kívül hagyja, hogy a Klubrádió pályázata alakilag érvénytelen. A Médiatanács szerint a Fővárosi Ítélőtábla már több döntésében is egyértelműen leszögezte, hogy a frekvenciapályázatok minden oldalát alá kell írni, tekintet nélkül azok tartalmára. „A bíróság döntése és a médiatörvény egyértelmű rendelkezései között fennálló ellentmondás megnyugtató és a jogállami normáknak megfelelő feloldása érdekében az NMHH Hivatala tanulmányozza a bíróság döntését és megvizsgálja a lehetséges intézkedéseket” – közölték. A Klubrádió frekvenciajogosultsága tavaly februárban járt le, azóta hatvannapos ideiglenes engedélyekkel működik. A mostani december elején jár le.

Arató András a Klubrádióban
Arató András a Klubrádióban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.