Léggömb a gyomorban

Van abban valami bizarr, ha az ember előbb látja meg a másikat belülről, minthogy tudná: hol járt iskolába, vagy van-e kutyája. Ám Bene Lászlót, az orvost nem zavarja, ha alaposabban ismeri valakinek a garat- vagy a bélfalát, mint őt magát. Endoszkópjával tüzetesen vizsgálja az asztalán fekvő asszony gyomrát. Néhány hete egyszer már elhalasztotta a műtétet, gyulladt volt a nyálkahártya. Most ennek nyoma sincs.

– Jöhet a lufi! – az utasítást ebben a szobában rajtam kívül mindenki érti. A vezető asszisztensnő már bontja is a ballon steril csomagját. Az orvos aztán átveszi, és a ballont leeresztett állapotban, lassan lecsúsztatja egy másik műszer segítségével az endoszkóp mellett a gyomor felé. Amint leér, a ballonhoz csatlakozó vékony csövecskén át betöltik a kékre színezett sóoldatot. Általában félliternyit, de a nagyon kövéreknek 750 milliliterre is feltölthetik.

A folyadéktól lassan kibomlanak, megfeszülnek a 8-9 centiméteres ballon ráncos falai, így alig marad hely a gyomorban bármi másnak. Az orvos kihúzza a töltőcsövet. A ballon lebegni kezd, Bene László szerint most tökéletes pozícióban van.

A folyadék a biztonság kedvéért színezett, hogyha szivárog, folyik, azt azonnal érzékelni lehessen, szerencsére erre eddig még nem volt példa. A csaknem százkilós, szép arcú nőt kitolják egy szobával arrébb, az ébredezőbe. Megérkezik a férje, ő szintén nagy termetű, s éppen most is egy óriási rántotthúsos zsömlét majszol.

– Kaphatnék egy falást? – a nő még kába, nyúlna a szendvicsért, ám a férfi nem adja. A műtét is azért történt, hogy ezután négy helyett beérje egyetlen rántott hússal is. Az asszony, mint mondja, próbált már más fogyókúrát is, de eddig mind kudarccal végződött. – Jöhet bármilyen csodadiéta, a bukás kódolt: szinte csak az foglalkoztat, mikor ehetek megint. Alapvetően nem tudok éhezni, valami olyasmi jár a fejemben, ha kevesebbet ennék, akkor biztosan éhen halnék. Két étkezés között nézem az órát. Van, hogy kilenckor reggelizem és 11 órakor már megyek is ebédelni. A kora délutáni stresszt kis csokival, néha mákos sütivel oldom. Vannak napok, amikor nem tudok enni, mert annyi, vagy olyan a munka, aztán este tízkor már mindent megeszem, ami szembejön a hűtőből. Voltam belgyógyásznál, beszéltem dietetikussal, az előbbi szerint étkezzek egészségesen, de ezt a mondatot nem tudom a napi „kajaadagokra” lefordítani. A dietetikus ugyan összeállított egy diétát, de meló mellett azt képtelenség betartani. Bizonyos méret fölött meg különösen nagy kitartás kell – mondja, és gyorsan azt is hozzáteszi: enni meg jó, és nem csak párolt zöldséget. Úgy véli, ha most 45 kilótól megszabadulhatna, az már maga volna az álom.

A beültetett eszköz kitölti a helyet a gyomorban, mérsékli a kínzó éhségérzetet, így a ballonos ember nem is tud sokat enni. A kevesebb étel kevesebb fölösleges kalória, így aztán beindul a fogyás. Kis szerencsével, meg némi önfegyelemmel akár 30-40 kilótól is megszabadulhat fél év alatt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az ötlet a természeté. Megfigyelték, hogy erősen lesoványodott és elpusztult állatok gyomrát gyakran növényi rostokból összetapadt anyag tölti ki. S miután emiatt nem tudtak enni, éhen haltak. Hasonló sorsra jutottak a hajukat rágcsáló és le is nyelő pszichiátriai betegek is. E tapasztalok nyomán készült el a nyolcvanas évek elején az első, levegővel töltött gyomorballon, amit öt elhízott nőn próbáltak ki. Az asszonyok látványos testsúlycsökkenéséről, amely akkor meg sem közelítette a módszerrel ma elérhető eredményeket, a Lancet orvosi szaklap számolt be 1982-ben. Azóta a fogyást segítő ballon egyre jobb változatai jelennek meg a piacon. Magyarországon a módszert először 2000-ben alkalmazta Bene László, a Péterfy Sándor utcai kórház gasztroenterológus főorvosa, mostanáig több mint 400 ballont ültetett be.

A műtét után az első napokban a betegek nagyon rosszul vannak, hánynak, ha akarnának, sem tudnának mértéktelenül habzsolni. A ballon elveszi a helyet a gyomorban, nem fér el ott már sok darabos étel. Ha persze valaki tortát fal és fagyit nyal, nem fog fogyni, a ballon dacára sem. Ez a műtét nem helyettesíti, de lényegesen könnyebbé teszi a diétát, segít leküzdeni a folyamatos éhségérzetet, és közben „megtanítja” az agyat a jóllakottság érzés felismerésére. Szakemberek szerint az eredmény 60-70 százalékban hosszú távon is sikert hoz: az agy jól vizsgázik.

Lakatos urat tolószékben hozzák, ő a Péterfy Sándor utcai kórház lakója, járni már rég nem bír. 164 kiló, csaknem megöli a súlya, már fél éve ballonnal él, de még nem fogyott eleget ahhoz, hogy járni tudjon, leküzdhesse a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, de legfőképpen, hogy elvégezzék végre a csípőprotézis műtétjét –ezzel a súllyal nincs orvos, aki megoperálja. Most kicsit nagyobbra „állítják” ballont, azaz még több folyadék kerül bele. Lakatos urat már altatni is kockázatos, a légzése nehezített. Rásegítik a speciálisműtőasztalra, s behozzák mellé az intubációs eszközöket, amelyekkel – ha baj lenne – gyorsan átjárható légutakat lehet csinálni. Bene doktor megnyugtat: ebben a műtőben még senki nem halt meg. Lakatos úr ezt már nem

hallja, hortyogva alszik. Már benne is vannak a gyomrában, ellenőrzik a ballont. Egy kis kampóval keresgélik a töltőcsonkot, aztán kihúzzák a szájüregig, egy infúziós palackból megkezdik a töltést. Amikor befejezik, már tényleg alig van hely Lakatos úr lufija mellett. Visszacsúsztatják a töltőcsonkot is a helyére.

Az orvos szerint a gyomorballon-műtétek eddigi legsúlyosabb szövődménye egy vérző fekély volt. Olyankor nincs mese, a ballont ki kell venni. Volt olyan beteg, aki egy év után sem jött vissza, mert nem akarta, hogy kivegyék a ballont a gyomrából. Az eszköz élettartama típustól függően fél-egy év. A gyomorsav idővel megeszi a ballon anyagát, kilyukad, és foszlányokban belekerülhet a bélszakaszba. Nehezebb kivenni. Az eltávolítása szintén altatásban történik, általában egyszerű művelet, az orvos kilyukasztja a ballont, és amikor kifolyt belőle a folyadék, ugyanazon az úton, ahogy betették, kihúzzák.

– Hat hónapnyi ballonviseléssel a testtömegindex átlagosan 15-20 százalékkal csökken. Ez körülbelül 15-20 kiló fogyást jelent, de nyilván nem mindegy, hogy menynyi volt az alaptestsúly, mert akár 40-50 kilót is le lehet adni ennyi idő alatt – mondja Bene László, aki szerint az elhízás ma már a lakosság jelentős részénél messze nemcsak esztétikai kérdés, hanem orvosi probléma is. Egy sor súlyos betegséget okoz, a magas vérnyomás, a cukorbetegség mellett ízületi és érrendszeri problémák is hamar megjelennek, amivel az emberek nem is igen számolnak.

A ballon nagy előnye, hogy a behelyezése nem jelent különösebb megterhelést, nincs seb, műtét, nem jár szövődményekkel, szemben a gyomorgyűrűvel, s nem is beszélve a gyomorcsonkolásról, ami a legdrasztikusabb megoldás. Ez utóbbi „fogyókúrás módszerrel” a gyomrot közvetlenül a vékonybél alsó szakaszával kötik össze, vagyis a beavatkozás a felszívódás helyét rövidíti le mesterségesen. Tévhit, hogy a gyomor nagysága befolyásolja, ki mennyit eszik, az elhízás legfőbb oka inkább az, hogy az emberek nem érzékelik a jóllakottságot. Pontosan ezt tanulja meg az agy ebben a hat hónapban, ennyi kell ugyanis, hogy megjegyezze, mi az az ételmennyiség, ami éppen elég. A tapasztalatok szerint az esetek 60-70 százalékában nincs úgynevezett jojóeffektus, a kilók nem jönnek vissza, az eredmény egy év után is tartós.

 – Az ideális cél a 25-30 kiló fogyás, az ugyanis a ballon segítségével még a diétát a legnehezebben viselők esetében is elérhető. Van, amikor nagyobb súlyfelesleg esetén ez csak az első lépés, ezzel a pácienst olyan állapotba hozzuk, hogy a szervezete alkalmas legyen a drasztikusabb eszközök befogadására is, mert bizonyos testsúly, illetve betegségek esetén a műtét nagyon nagy kockázatot jelenthet. De van a ballonterápiának alsó súlyhatára is, a testtömeg indexnek legalább a harmincat el kell érnie, vagyis csak akkor ültetem be, ha az illető valóban túlsúlyos – teszi még hozzá a szakember. A beavatkozást egy alapos, részletes tájékozódás előzi meg a páciens állapotáról, betegségeiről – ha vannak.

Nagy előnye, hogy az elhízás súlyosabb kísérőbetegségeinél, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, de akár enyhébb szívelégtelenség esetén is biztonságosan alkalmazható. A 18 év alatti életkor kizáró tényező, és rendszerint 60 év az elfogadott felső korhatár. Minden pácienssel egy team foglalkozik, segíti az életmódváltását és figyeli az egészségi állapotát a ballon eltávolítása után is, így pedig lényegesen biztosabb a tartós siker. A fogyási módszert a társadalombiztosítás sajnos még nem támogatja, a műtét pedig bár nem megfizethetetlen, nem is olcsó. Optimális esetben valakinek már pusztán az ár hallatán elmegy az étvágya. Ha mégsem, legalább tudja, hogy van segítség.

Nincs sem seb, sem műtét
Nincs sem seb, sem műtét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.