Sztrájkhelyzet a közmédiában

A Népszabadság birtokába került dokumentum szerint Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a közmédiánál működő központi üzemi tanácsnak írt levelében idén július 23-án rögzítette: „Mint ahogy azt korábbi egyeztetések alkalmával már említette a munkavállaló, 2012-ben további csoportos létszámcsökkentést nem tervez.”

Ehhez képest szerda este az MTVA újabb csoportos leépítést jelentett be az üzemi tanácsnak és a szakszervezeteknek. Az MTVA vezetése ezen az egyeztetésen nem közölte, hogy a televíziós, a rádiós és a hírügynökségi területről hány embert akar elbocsátani. Az azonban elhangzott, hogy 250-260 fő leépítését tervezik.

Böröcz István július 23-i levelének tartalma azért is különösen érdekes, mert amikor csütörtökön az elbocsátásokról írtunk lapunk internetes felületére, a Nol.hu-ra, néhány órán belül egy pontosító kérés érkezett az MTVA sajtóirodájától. Ennek az volt a lényege, hogy cikkünk állításával ellentétben a közmédia vezetése korábban nem ígérte azt, hogy nem terveznek az idén csoportos leépítést.

„Ezzel szemben a valóság az, hogy az MTVA vezérigazgatója a jelzett időintervallumban nem tett semmiféle ígéretet a létszámleépítés kapcsán” – állt e levélben. Ehhez képest az MTVA vezérigazgatójának levelében feketén-fehéren leírták, hogy a munkáltató „2012-ben további csoportos létszámcsökkentést nem tervez”.

A vezérigazgató júliusi és a sajtóiroda csütörtöki levelének tartalmi ellentmondásai miatt újra az MTVA-hoz fordultunk, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy bár már most bejelentették a csoportos leépítést, de az érintett dolgozóknak várhatóan a jövő év elején szűnik meg a munkaviszonyuk, tehát az elbocsátások nem 2012-ben, hanem már 2013-ban lesznek.

Ez lesz a harmadik csoportos leépítés az összevont közmédiában. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, jelenleg 2300-an dolgoznak az MTVA-nál. Egyes belső hírek szerint a mostani leépítés leginkább a hírügynökségi dolgozókat érintheti. A Magyar Távirati Irodát június 1-jével építették le, a nemzeti hírügynökség az MTV-hez, a Duna TV-hez és a Magyar Rádióhoz hasonlóan 49 fős csontvázintézménnyé zsugorodott. Az MTI közel 250 munkatársa két lépcsőben került át az MTVA állományába.

Lapunk információi szerint az újabb elbocsátásokra a közmédia egyes szakszervezetei határozottan akarnak reagálni. Az Egyesült Média Szakszervezet a súlyos helyzetre való tekintettel összefogásra szólít föl minden szakszervezetet, és hétfőre egyeztető tárgyalást hívott össze. E szakszervezet szerint a tervezett újabb elbocsátás nemcsak több száz ember megélhetését lehetetleníti el, hanem a közszolgálati feladatok színvonalas ellátását is veszélyezteti. Információink szerint egyes szakszervezeti vezetők nem zárják ki a sztrájk lehetőségét sem.

Az MTVA Kunigunda úti épülete
Az MTVA Kunigunda úti épülete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.