A kormány nem viccel: a levegőben is adóztatnak

Még be sem vezette, de máris az új közműadó kiterjesztését fontolgatja a kormány – értesült a Népszabadság. Úgy tudjuk, a legújabb elképzelések szerint már nemcsak a föld alatt húzódó, hanem a felszín feletti vezetékek után is fizetni kellene a szolgáltatóknak. Az így befolyó, számítások szerint harminc-negyven milliárd forintot pedig az önkormányzatok kapnák meg, és azt szabadon felhasználhatnák.

Van olyan elképzelés is, amely szerint ezt a pénzt kizárólag a közösségi közlekedés fenntartására, illetve fejlesztésére lehetne fordítani. Ez a fideszes polgármesteri lobbit is megoszthatja, mert az érdekeik különbözőek: másra használnák fel a többletforrást Budapesten és a megyeszékhelyeken, s másra a kisebb településeken.

Az oszlopokra is felmászna a kormány a bevételért
Az oszlopokra is felmászna a kormány a bevételért

A Matolcsy-csomagban szereplő, jövőre kivetendő, méterenként százforintos közműadó kiterjesztése a légvezetékekre arányosítaná a teherviselést a távközlési szektorban, ahol a válságadók (az árbevétel alapon 2010 óta fizetett különadó) év végi kivezetésével jelentős aránytalanság alakulna ki: a vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatók ötvenmilliárdot meghaladó telefonadót fizetnének jövőre, míg a televíziós szolgáltatók adóterhelése megszűnne. Már a telefonadó tervezésekor felmerült, hogy adóztassák meg a tévé-előfizetéseket is, ám akkor azt levették a napirendről a politikai kockázatok miatt. Most újra bevonnák az adófizetők körébe a kábeltévés ágazatot, immár csak a műholdas és a földfelszíni sugárzású infrastruktúra lenne adómentes.

A közműadó ilyen kiterjesztése csökkentheti a telefonadóban rejlő kockázatokat is. A napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolta, hogy az idén nyáron bevezetett, percenként és üzenetenként kétforintos telefonadó további emelését tervezi a kormány. Míg jelenleg az adó maximális összege magánszemély előfizető esetében 400, céges esetében 1400 forint, jövőre a törvény szerint emelkedik ez a „sapka”: 700 és 2500 forintra. A szolgáltatók szerették volna, ha ezek a sapkák csökkennek, erre azonban nincs fogadókészség.

Míg az idén fél év alatt 25-30 milliárd a bevételi terv ebből az adóból, jövőre egész évben ötvenmilliárdnál is több. A válságadóhoz képest 2013-ban jobban jár a Magyar Telekom (pár milliárddal kevesebbet fizet majd), míg a Telenor és a Vodafone magasabb összeget utal. Kérdés, hogy a csökkenő piacon, az emelkedő árak mellett teljesül-e az a forgalom, amely elég a kormány bevételi terveihez. Ebben a piacon sokan kételkednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.