Az LMP nem díszlet

„Semmi meglepő nem történik, ezzel jó ideje számolunk” – így kommentálta a választói mozgalom megalakítását Jávor Benedek. Az LMP frakcióvezetője a Népszabadság kérdésére hangsúlyozta: az ökopárt nincs zavarban, annak ellenére sem, hogy a párt központi álláspontjával szemben több politikusuk magánemberként jelen volt az eseményen.

„Amit most bejelentettek Bajnaiék a színpadon, pontosan az, amiről az LMP régóta beszél. Vagyis létre kell hozni egy olyan középerőt, amely képes átnyúlni a szekértáborokon, képes megszólítani a bizonytalanokat. Mi ezt mondjuk január óta. Ehhez képest mindenki csak azt kérte eddig számon rajtunk, hogy miért nem fogunk össze az MSZP-vel és Gyurcsányékkal. Oda jutottunk mára, hogy politikai mainstream lett, amit eddig az LMP mondott. Ez örömteli. Az, hogy ehhez nekünk milyen lesz a viszonyunk, egyelőre viszont ambivalens. Az LMP olyan kormányváltásról beszél, amely magába foglalja a 2010 előtti kormány kritikáját is. A novemberi kongresszusunkon azt a mérlegelést kell tehát megtennünk, hogy ennek a programnak egy volt miniszterelnökkel megnyugvással neki lehet-e futni” – fogalmazott kérdésünkre Jávor Benedek.

Az LMP politikusa lapunknak személyes álláspontját illetően azt mondta: számukra a tartalmi garanciákat kell első körben megtalálni.

„Ha ez az összefogás Oszkó Péter és Felcsuti Péter programjának megvalósításáról szól, akkor az nehezen egyeztethető az LMP nemrég bemutatott alternatív költségvetésével. De azt még nem látjuk, hogy számos tartalmi kérdésben mi a mondanivalója ennek az együttműködésnek. Szerintem az LMP-nek nem szabad díszletnek beállnia Bajnai Gordon mögé. Az számomra viszont nyitott kérdés, hogy egy olyan együttműködésbe, amelynek Bajnai Gordon csak az egyik szereplője, az LMP-nek be kell-e szállnia vagy sem. De hangsúlyozom: előbb a tartalmat kell tisztázni. Ha a gazdaságélénkítésről, a szociális ellátórendszerről, vagy épp az adóreformról homlokegyenest más gondolunk, akkor ez nem tűnik egy túl szivárványos megoldásnak. Az sem mindegy, hogy az MSZP és a DK ehhez miként fog viszonyulni. Engem a mozgalom alapítói még nem kerestek, pedig a számomat ismerik” – mondta a politikus.

Jávor Benedek arra a kérdésünkre, hogy nem féltékenyek-e az Együtt 2014 mozgalomra, amiért az esetleg elviszi az LMP eddigi lendületét, azt válaszolta: a féltékenység nem politikai kategória. Azzal kapcsolatban, hogy számol-e az LMP esetleges szétszakadásával a párt belső – és Bajnai színre lépése miatt várhatóan felerősödő – megosztottsága miatt, Jávor Benedek azt válaszolta: a novemberi kongresszus hoz majd döntést a viszonyulásról, s ahhoz mindenkinek tartania kell magát.

Kerestük az ügyben a képviselőcsoport korábbi vezetőjét, Schiffer Andrást is – aki legutóbb határozottan kijelentette, hogy Bajnaival nincs és nem is lehet együttműködés –, de nem kívánt nyilatkozni.

„Ez a fejlemény valamelyest valamennyi politikai szereplő lehetséges mozgásterét befolyásolja. Az LMP elméletileg szóba jöhető lehetőségeit egyfelől szűkíti, másfelől bővíti” – ezt Elek István írta egy blogbejegyzésében, még a Milla-demonstráció előtt.

Az LMP közpolitikai alapítványának kuratóriumi tagja emlékeztetett, hogy a zöldpárt januári kongresszusa két egyenrangú célt jelölt meg: az önálló ökopolitikai pólus erősítésének és az Orbán-rendszer leváltásának kettős törekvését. Hangsúlyozza azonban, hogy véleménye szerint az LMP szavazóinak meghatározó részében „oly mély nyomokat hagyott a balliberális koalíció 2010 előtti kormányzása, hogy még ma, két és fél évvel később, az orbáni önkény rendszerének kiépülését átélve, az új választási rendszer teremtette helyzetet látva sem tartják elfogadhatónak, hogy a pártjuk közös egyéni jelölteket és közös listát állítva az MSZP-vel és a másik utódpárttal, a DK-val, választási együttműködésre lépjen”.

Elek szerint a pártot nem választó bizonytalan százezrek megnyerése nélkül a Fidesz–KDNP leválthatatlan. „A szóba jöhető partnerek szervezeti bizonytalansága, nézeteik kiforratlansága, vonzalmaik ingatagsága folytán az együttműködés szorosabbra fűzéséhez szükséges szemléleti közös nevező tisztázása a kívánatosnál sokkal lassabban haladt előre az elmúlt hónapokban. Különösen a Szolidaritás és a Milla szándékainak tisztázatlansága, szervezőinek kétlelkűsége hátráltatta ezt a folyamatot” – fogalmazott, hozzátéve: az október 23-i Milla-demonstráció után az LMP helyzete világosabbá válik, és határozottabb irányt vehet a bizonytalanok és a jobboldalról még várhatóan leszakadó szavazók megszólítására.

„A Milla, a Szolidaritás és Bajnaiék egyesülete remélhetőleg az MSZP és a DK szavazói táborát is megfaragja a következő évben. Az LMP, a 4K! és a keresztényszociális, alkotmányos jobbot képviselő reménybeli szövetségeseik pedig a pártot nem választó bizonytalanok megszólításán túl, jó eséllyel morzsolhatnak le újabb rétegeket a kormánypártok mai szavazótáborából is. És e két középről két oldalra terjeszkedő szavazótábor között – ha minden kedvezően alakul –, egy év múlva, még épp időben, talán már nem is olyan lehetetlen majd elképzelni egy mandátummaximalizálást szolgáló választási szövetséget. Amelyet olyasvalaki vezet, akit nem terhel a korábbi kormányok irányításáért viselt felelősség, ezért személyében is reprezentálhatja a politikai újrakezdés, a mélyreható politikai megújulás vágyát” – írta cikkében az LMP-hez közel álló, korábban Orbán Viktor főtanácsadójaként is dolgozó Elek István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.