Egy orvos, három cég, nyolcvanmilliós támogatás

Noha az Orvosi Turizmus Irodát számtalan bírálat érte, és meglehetősen szokatlan a szerepe a támogatások elosztásánál, azok a pályázók, akik kapcsolatba kerültek már a céggel, elégedettek a társaság munkájával.

Az Artifex Dentis Kft. a programiroda közvetítésével 31 millió forintos fejlesztéshez 65 százalékos támogatást nyert: korszerű berendezéseket, egyebek mellett világszínvonalú állkapocsízület-diagnosztikai készülékeket, CAD-CAM fogászati CNC-készüléket vásárolnak a fogtechnikai laboratóriumba. Románszky László fogtechnikusmester, a cég ügyvezetője szerint nem csak a sikeres pályázat miatt elégedettek a programirodával.

Már korábban is kapcsolatban voltak pályázatíró cégekkel, de „ilyen gyors, szakszerű, segítőkész” csapattal még nem találkoztak. A szakember a programirodát ért bírálatokról s arról, hogy sokak szerint felesleges az amúgy is tehetős fogorvosokat, fogtechnikusokat támogatni, úgy fogalmazott: „A magyar fogorvoslás világhírű, ám tévedés azt hinni, hogy ez automatikusan így marad. Ha nincsenek fejlesztések, továbbképzések, akkor veszítünk hírnevünkből, emiatt elmaradnak a külföldi páciensek, aminek pedig nemcsak ebben az ágazatban, hanem például az idegenforgalomban is súlyos következményei lennének.”

Románszky László ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy a fogturizmus fejlesztéséhez a támogatás önmagában nem elég: „Ebben a szakmában is rendet kellene tenni, mivel a fogászati szakma mind orvosi, mind fogtechnikai részről átfogó szabályozásra szorul.” S vannak még elégedettebb győztesek is. A Magyar Fogászati Turizmus Programiroda honlapján olvasható nyertes pályázók névsora szerint az egyik győztes az Astra Dental Kft. Az év elején alapított, balatonkenesei kft. ügyvezetője Thury Vivien, aki még két másik cég révén is sikeres pályázónak számít.

A céginformációs adatbázis szerint Thury Vivien az ügyvezetője a Thury Dent Kft.-nek, amely szintén nyert. A kenesei fogorvos vezeti a tóparti településen működő, ugyancsak az év elején létrehozott Globe Dental Kft.-t is, amely szintén sikeres pályázatot adott be. A három cég összesen mintegy 78,7 millió forintot nyert.

A háromszoros pályázati siker kapcsán megkerestük a cégek vezetőjét és résztulajdonosát, Thury Vivient. Érdeklődésünkre konkrétumok említése nélkül úgy fogalmazott: több ezer külföldi beteget kezelt azóta, hogy nyolc évvel ezelőtt átvette orvosi diplomáját, a családjával pedig jókora áldozatot vállalva, évek kemény munkájával hoztak létre világszínvonalú praxist, majd egy egész fogászati centrumot szezonális környezetben, a Balatonnál.

Arra a kérdésünkre, hogy miért három céggel pályázott, úgy felelt: „Azért, mert három különböző szakterület kapcsán reméltünk támogatást. Modern diagnosztikai eszköz beszerzéséhez, fogtechnikai laboratórium kialakításához, valamint a fogászati tevékenység bővítéséhez kértünk segítséget.” Arra a felvetésünkre, hogy a háromból két cége frissen alapított, azt mondta: „A pályázati kiírás szerint semmi akadálya nem volt annak, hogy új cégek induljanak. Pályázataink pedig a kiírás szempontrendszerének megfelelően készültek, az NFÜ vagy a MAG eleve nem engedte volna a sikeres pályázást, ha nem megfelelő anyagot adunk be.”

A doktornő megjegyezte azt is: „Mindeddig ódzkodtunk az európai uniós pályázatoktól, igazából most ismertük meg ezek kereteit és lehetőségeit, így bizton állíthatom, hogy a későbbiekben jobban fogjuk használni a mindenki számára elérhető lehetőségeket.” Thury Vivien konkrét számok említése nélkül beszámolt arról is, mit remélnek a támogatástól. „A fejlesztésektől azt várjuk, hogy lényegesen több külföldi pácienst tudjunk kiszolgálni. Cél az is, hogy a nyári főszezonon kívül egész évre meg tudjuk hosszabbítani a fogászati turisták színvonalas kiszolgálását.

S nem mellékes, hogy reményeink szerint a környékbeli szállodák, panziók forgalma is jelentősen nőhet a hozzánk érkező pácienseknek köszönhetően” – fogalmazott, majd hozzáfűzte: „A pályázatok keretében hat új munkahely teremtését vállaltuk, s ezt már teljesítettük is. Ezeket a munkahelyeket pedig legalább három évig fent kell tartanunk.” Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a programiroda minden segítséget megadott nekik.

Ők beszámoltak arról, milyen fogászati gépekre, eszközökre lenne szükségük, az iroda pedig összeállította számukra a pályázatot, segített beszerezni a kötelező mellékleteket, vagyis „profi pályázatíróként és valódi projektdoktorként működtek közre”. Thury Vivien mindezek alapján úgy véli, hogy a pályázatok és a programiroda közreműködése révén valóban teljesíthető a kitűzött cél, a hazai fogászat európai piaci helyének megőrzése, a magyar fogászati vállalkozások fejlesztése, valamint a munkahelyteremtés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.