Épül már az ócsai telep, gázvezeték nélkül

Megkezdődött a bedőlt devizahiteleseken segítő ócsai szociális lakópark építése. A Pest megyei településtől hat kilométerre lévő Alsópakonyban feldübörögtek a munkagépek, a Veszprémber Zrt. kivitelezőként vonult fel, és az építők a bekerített 22 hektáros területen hozzáláttak az első nyolcvan ház felhúzásához.

Az állami terület korábban a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának kezelésében állt, energianövényeket termesztettek rajta. Ám ebben az évben már senki sem vetett, mert 2011 ősze óta tudni lehet, hogy itt épül fel a hiteleiket törleszteni nem képes adósok számára a szociális lakópark. Az eredeti tervek szerint 420 modern lakóház épült volna a környezettudatos „ökofaluban” a költségvetés öt-hat milliárd forintjából. A tervpályázat eredményhirdetése után az építkezés elkezdését már kétszer is módosították. Az első tervek szerint márciusban költözhettek volna az első lakók.

Az viszont már biztos, hogy a villanypóznákat elhelyezték, javában tart a terület közművesítése, és a mérnökök kijelölték az első ütem nyolcvan házának alapterületét is. Jövő tavaszra ötven darab 50, húsz 60 és tíz 70 négyzetméter alapterületű ház épül a parkban. A falakat blokktéglából rakják, minden épület földszintes lesz, és nagyjából ezer négyzetméteres telken áll majd.

– Százötven munkanap áll rendelkezésre a munkálatok elvégzésére – felelte kérdéseinkre a beruházásért felelős Benkovics Zoltán. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi dandártábornoka elmondta, hogy a szerződés értelmében február végére, március elejére elkészülnek a házak. A villanyvezetéket elhelyezték, a házakat rákötik a csatornahálózatra, de a fűtést kályhákkal, hagyományos tüzelőanyagokkal oldják meg. A konyhákban propán-bután gázpalackokat lehet használni, mert nem épül gázvezeték a telepen.

– A Veszprémber Zrt.-vel megkötöttük a szerződést – mondta a tábornok, aki a vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállítást irányította Kolontáron és Devecserben. – Jelentős lesz a közfoglalkoztatás, folyik a toborzás, eddig 120 jelentkezőt hívtunk be, orvosi vizsgálatokon vesznek részt. Az egész építkezés alatt 250 környékbeli alkalmazására van engedélyünk, őket Ócsáról, Dabasról és Ceglédről vesszük fel, busszal fognak munkába járni.

Az első ütemben a Veszprémberrel 2 milliárd 360 millió forintról írták alá a szerződést, a közmunkára 2,183 milliárd forint áll rendelkezésre. – Az építési területet átadtam a kivitelezőnek – közölte lapunkkal a tábornok –, ha nem jön közbe semmi, tavaszra elkészülnek a házak.

Az első ütem nyolcvan lakóépületének telkei 22 hektáron fekszenek, az építők bekerítették a zónát, felvonult a biztonsági szolgálat is, az út menti nagyfeszültségű vezetékeken belülre illetéktelenek nem léphetnek. A lakóparkkal szemben, Alsópakony régi uradalmi épületeiben eléggé mostoha körülmények között élnek a lakosok, nincs helyben orvosi ellátás, bolt és patika sem. Több helybéli arról számolt be, hogy Ócsa kevésbé töri magát a településtől távol eső rész sorsának javításáért.

A lakópark tervei is úgy módosultak, hogy az iskolás- és óvodáskorú gyerekeket minden bizonnyal be kell majd hordani Ócsára. A győztes tervpályázat még az M5-ös autópálya közvetlen közelében lévő új negyedbe álmodta meg a közösségi épületeket. Itt azonban az önkormányzati akarat feltehetőleg elhajlította az autonóm település ötletét, a legújabb hírek szerint az új negyed tervét erősen támogató ócsai notabilitás ma már abban reménykedik, hogy a beruházó állam átvállalja a bölcsődeépítés és az óvodabővítés uniós pályázati önrészét.

A 22 hektáros első ütem mellett már hozzáfogtak az egész park felépítésére szolgáló 66 hektáros terület közművesítéséhez, az Emberi Erőforrások Minisztériumában pedig hozzá lehet kezdeni a szociálisan rászoruló devizaadós családok, a majdani bérlők kiválasztásához. A kivitelezés többszöri csúszása miatt ennek részleteit elég lesz a jövő év elején ismertetni a közvéleménnyel.

Százötven nap alatt akarják felépíteni az első nyolcvan lakást, most toborozzák a közmunkásokat
Százötven nap alatt akarják felépíteni az első nyolcvan lakást, most toborozzák a közmunkásokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.