Életszínvonalban az unió sereghajtói közé kerültünk

Tavaly a magyarok közel háromnegyede nem tudott egy 50 ezer forintos, váratlanul felmerülő kiadást fedezni, és kétharmaduk anyagi okok miatt nem engedhetett meg magának egy egyhetes üdülést egész évben – derül ki a KSH Statisztikai tükör című kiadványából. Az életszínvonalat mérő számok ráadásul azt mutatják, 2010 óta romlott a helyzet Magyarországon. A lecsúszás a 17 éven alattiakat átlagon felül érinti.

Az úgynevezett anyagi deprivációt (megfosztottságot) az egész unióban azonos mutatók alapján mérik. Összesen kilenc tétel van: a hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos hátralék, a telefon, a színes televízió, a mosógép, az autó, a kétnaponta fogyasztott húsétel, a fűtés és a már említett váratlan kiadás fedezetének és az évi egyhetes üdülés hiánya. Ha ezek közül legalább hármat pénzügyi okok miatt nélkülöz valaki, akkor tekintik anyagilag depriváltnak. (Természetesen a felmérésben minőségi különbséget nem tudnak tenni, vagyis azt, hogy milyen autóval, tévével rendelkezik valaki, vagy hová megy nyaralni, azt nem tudják vizsgálni.)

Emberek hűsölnek a Balatonban
Szigliget, 2011. augusztus 19. Emberek hűsölnek a Balatonban a szigligeti strandon. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A tavaly tavasszal készült vizsgálat szerint a magyarok 42,2 százaléka nélkülöz legalább három, itt említett tételt. Ez 2,3 százalékponttal magasabb, mint a 2010-es eredmény.

– Ez a mutató jól tükrözi az életszínvonalat, hiszen világosan kiderül belőle, mit engedhetnek meg maguknak az emberek – mondja Salamin Pálné, az összeállítás egyik készítője. Vizsgálták a súlyos anyagi deprivációt is, amikor a kilencből legalább négy tétel hiányzik. Ez a lakosság 23,1 százalékáról mondható el, 2010-ben még csak 20,6 százalékuk élt így. Az unió tagállamai közül csak Bulgáriában, Romániában és Lettországban lett rosszabb ez a mutató.

Ami az egyes tételeket illeti, a magyarok túlnyomó többségének van színes tévéje, mosógépe és telefonja. A tévét például csak fél százalék, a telefont pedig 1,7 százalék nélkülözte anyagi okok miatt. Ennél jóval többen vannak azok, akiknek nincs autójuk, nem tudják megfelelően fűteni a lakásukat, fizetési hátralékokkal küzdenek, vagy nem jutnak minden második nap húsételhez. Valamilyen hátralékkal a lakosság közel negyede küzdött tavaly, és harmaduk nem evett húst kétnaponta a pénzhiány miatt.

Az elemzés felhívja a figyelmet, hogy a színes tévé és a mosógép kivételével az összes tétel romlást mutat, vagyis többen voltak kénytelenek nélkülözni tavaly, mint 2010-ben. Az autót nélkülözők aránya például 3,2 százalékponttal, a gyakori húsfogyasztást hiányolóké pedig 1,4 százalékponttal emelkedett.

Összesen 4 millió 160 ezer embert érintett az anyagi megfosztottság, a megfelelő mennyiségű húsételt 2 millió 860 ezren, a megfelelő fűtést pedig 1 millió 154 ezren voltak kénytelenek nélkülözni. Salamin Pálné kiemelte: mindenkinek mások a preferenciái, van, aki a nyaralásról, van, aki az autóról mond le könnyebben. Az azonban biztos, hogy egy év alatt a magyarok többségének romlott a helyzete.

Emberek hűsölnek a Balatonban
Szigliget, 2011. augusztus 19. Emberek hűsölnek a Balatonban a szigligeti strandon. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Az is kiderül az elemzésből, hogy a szegénységi arány, illetve az elszegényedés kockázata a kor előrehaladtával csökken. Egy másik mutatóból kiderült ugyanis, hogy Magyarországon a 17 évesnél fiatalabbak a legveszélyeztetettebbek. 2010-ben még csak 20,3 százalékuk, tavaly már 23 százalékuk volt szegény. Átlag feletti szegénységi kockázattal még a fiatal felnőtteknek, a 18–24 éves korosztálynak kell szembesülnie.

Tavaly több mint 400 ezer gyerek, 880 ezer 18–64 éves felnőtt és közel 70 ezer 65 évesnél idősebb ember élt a szegénységi küszöb (havi nettó 62 ezer forint) alatt.

Ebből is látható, hogy elsőre talán meglepő módon a szegénységi kockázatot tekintve az idősek, közülük is a 65 évesnél idősebb férfiak vannak a legkedvezőbb helyzetben. (A nők helyzete azért rosszabb, mert nyugdíjba vonulásukig rövidebb szolgálati idővel, kisebb fizetéssel rendelkeznek, és mert tovább élnek, vagyis többen vannak közöttük a nagyon idős, egyedülálló, kisnyugdíjas rétegben.)

Az idősek relatív helyzete azért jobb, mert a nyugdíj rendszeres és kiszámítható. – Ez nem jelenti azt, hogy sok nyugdíjas ne érezné magát jogosan szegénynek, hiszen a havi nettó 62 ezer forint egyáltalán nem jelentős összeg. De a válságban is sikerült biztosítani az értékállóságát, ami a fizetésekről nem mondható el – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.