Megkímélt betegek, halasztott nyugdíj

Felmentést kaptak az egészségügyben a betegek mellett munkát végzők az úgynevezett „nyugdíj vagy fizetés” szabály alól. A háttérintézményekben dolgozó 62 év felettieknek viszont választaniuk kell: vagy megelégednek az öregségi ellátással, vagy tovább dolgoznak – tudta meg a Népszabadság az egészségügyért felelős államtitkárságtól.

A kormány újabb megszorítócsomagjának részeként a közszférában dolgozók nem kaphatnának egyszerre fizetést és nyugdíjat. Lapunk úgy tudja: e bejelentés Balog Zoltán humánminisztert is meglepte, az ágazatot veszélyeztető hírről ő is csak egy konferencián értesült, amikor elé csúsztatták a Matolcsy György bejelentéséről szóló hírt.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint a több mint 136 ezer egészségügyben dolgozó több mint tíz százaléka nyugdíjkorhatár feletti. Az orvosok esetében durvább a helyzet, mert 29 ezer orvosból több mint 7,5 ezer azonnal kiesne a munkából, ha esetükben e szabályt alkalmaznák. Közülük csaknem kétezer elmúlt már 70 éves is, de nem ritka a 80 évesnél idősebb gyógyító sem. A nyugdíjas orvosokat nem tudja nélkülözni az egészségügy; vannak olyan területek, amelyeket szinte csak ők látnak el.

– Északkelet-Magyarországon már egyetlen nyugdíjkorhatár alatt dolgozó járóbeteg-szakellátó orvos sincs – mondta nemrég Éger István, a MOK elnöke a Klubrádiónak.

Gyakori az is, hogy hetven fölött azért nem vonul nyugdíjba a doktor, mert nem lenne, aki a helyébe lépjen. Ilyen feltételekkel még nehezebb lesz őket maradásra bírni.

A szakdolgozókat, illetve az ápolókat alig érintené az intézkedés, mindössze négytized százalékukat állíthatná választás elé. A lapunknak nyilatkozó kórházigazgatók szerint fokozza a bizonytalanságot, hogy nem ismerik a részletszabályokat. Azt például, hogy miként alkalmazzák e szabályt a gazdasági társaságokra, és mi a helyzet azokkal, akik vállalkozási formában dolgoznak az egészségügyben? Megtiltható-e a nyugdíjasoknak, hogy vállalkozások tagjaként szerződjenek munkára?

A napokban Komáromi Zoltán háziorvos, szakfelügyelő főorvos a Matolcsy-csomagot veszélyesnek ítélte az egészségügyre. Azt mondta: az kétmillió ember ellátását veszélyezteti, és a magyar egészségügy teljes összeomlásával fenyeget. A szakember szerint a 6800 háziorvos közül jelenleg körülbelül 1500-an dolgoznak a nyugdíjkorhatáron túl, és ha „ezeket az embereket nyugdíjba kényszerítik, akkor azzal az egész alapellátást bedöntik”. Ezután pedig – a dominóeffektus miatt –a járó- és fekvőbeteg-ellátás is működésképtelenné válik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.