Erős balos: a soproni választás értékelése

Rövid időn belül második alkalommal aratott győzelmet időközi választáson az MSZP. A most vasárnapi soproni időközi önkormányzati választáson viszont a Fidesz–KDNP és az MSZP jelöltje mellett elindult az LMP, a Jobbik és a helyi városvédők képviselője is.

Egy héttel korábban a dunaföldvári polgármester-választáson nyerte el a városvezetői mandátumot az MSZP, pontosabban a független színekben indult megyei pártelnökhelyettes, Horváth Zsolt. A politikus a voksok ötvenhét százalékát szerezte meg, igaz – a magas részvétel mellett megtartott voksoláson – csak a Fidesz és az MSZP támogatottságú Horváth szállt versenybe. A Fidesz ezzel is indokolta a vereséget, mondván, a Jobbik nem osztotta meg az ellenzéki oldalt, a szocialista jelölt pedig függetlenként próbált szerencsét, ami megtévesztette a helyieket.

Ezt az érvet most nem hozhatja fel a kormánypárt. A szocialista Varga Gyula a voksok 45,99 százalékát úgy hozta el, hogy a fideszes Táp Lászlóné 33,53 százalékot kapott, míg a harmadik a jobbikos Gőbl György lett 12,9 százalékkal. Az LMP színeiben indult Szakács Gyula mindössze 33 szavazatot kapott (ami kevesebb, mint ahány ajánlószelvényt a párt leadott), még a városvédők által nevezett Uzoni Pál is megelőzte a maga hetven voksával.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője úgy értékelte az eredményt: nem örömhír, de nem is tragédia. Az ökopárti politikus szerint a soproni körzet régóta erős baloldali terület (igaz, 2010-ben a Fidesz itt is győzni tudott), a helyi LMP pedig érdemi kampányt folytatott a siker érdekében. Jávor kérdésünkre elmondta: a zöldek a bajai időközi választáson közös jelöltet indítanak a Szolidaritással, a szintén esedékes dabasi és tiszavasvári időközi választáson várhatóan nem indítanak jelölteket.

A szocialisták mindhárom megmérettetésre készülnek, a tiszavasvári kiemelt feladatot jelent, hiszen 2010-ben itt az MSZP egyetlen képviselői helyet sem tudott megszerezni, most viszont a Jobbik egykori „fővárosában” polgármestert és teljes képviselő-testületet is választani fognak hamarosan.

Molnár Zsolt, az MSZP – időközi választási kampányokért is felelős – budapesti elnöke kérdésünkre elmondta: „bebizonyosodott, hogy időközi választáson is le lehet győzni a Fideszt, az MSZP sulykolt elutasítottsága pedig nem igaz. A választók értik és látják, hogy ki jelent alternatívát a jelenlegi kormánnyal szemben. Trendfordulónak nem mondanám az eredményeket, de mindenképpen erős üzenetek, mérföldkövek a fordulásban” –fogalmazott lapunknak Molnár Zsolt. A politikus kérdésünkre kiemelte: az MSZP minden választásra külön stratégiával készül, felmérve a helyi adottságokat és elvárásokat, így történt, hogy Dunaföldváron függetlenként indították jelöltjüket, Sopronban pedig erős baloldali kötődéssel rendelkező politikust választottak.

„Az MSZP-nek nem szabad elbíznia magát a soproni győzelem után. Tudomásul kell venni, hogy az új választási törvény értelmében jelentősen megnőttek a választói körzetek, egy ilyen időközi önkormányzati voksolás esetében a körzet nagyságrendekkel kisebb, mint egy országos egyéni választókerület” – fogalmazott lapunk kérdésére Nagy Attila Tibor. A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője hangsúlyozta: a soproni győzelem a szocialistáknak ettől függetlenül adhat önbizalmat, hiszen másodjára sikerült mandátumot szerezni. „Ez a soproni azonban, azt mondom, még a dunaföldvárinál is kisebb jelentőségű, hiszen míg ott polgármestert választottak, addig Sopronban a helyi képviselő-testület egy tagjáról döntöttek, aki ráadásul a testület összetételének arányain nem is változtat érdemben” – folytatta Nagy Attila Tibor.

A szakértő lapunknak nyilatkozva elmondta: az a kérdés, hogy az MSZP mennyire tudja ezt a győzelmet a maga javára fordítani, mennyire tudja elhitetni a választókkal, hogy érdemes a szocialistákra szavazni, mert a Fidesz sem legyőzhetetlen. „A kormánypártnak vigyáznia kell, hogy a következő hasonló választáson ne történjen hasonló, mert bár ez a két vereség önmagában még nem országos jelentőségű, de országossá is lehet duzzasztani, ha a Fidesz újabb helyeket veszít el” – fogalmazott az elemző.

Nagy Attila Tibor az LMP szereplésével kapcsolatban úgy fogalmazott: az eredmény a szervezeti problémákat világítja meg. „Az LMP nem eléggé szervezett párt országos értelemben, tudtommal a taglétszáma az ezret sem éri el. De egy operatív és hatékony kampányhoz nemcsak a szervezettség kell, hanem az is, hogy a pártnak legyen egyértelmű vezetője. Az LMP-nek nincsen olyan vezetője, aki kampányfőnököt tudna kinevezni, az ki tudna állítani egy kampánycsapatot, s így lenne valaki, aki a pártelnök felé felelős az eredményességért. Tudomásul kell venni, hogy a politika úgy működik, mint egy nagyvállalat, ezt pedig az LMP sem negligálhatja sokáig büntetlenül” – fogalmazott.

A Méltányosság szakértője az MSZP által vitt választási stratégiával kapcsolatban, vagyis hogy Dunaföldváron függetlenként indították el jelöltjüket, míg Sopronban erősen baloldali kötődésű MSZP-jelöltet indítottak, azt mondta: ez a taktika vissza is üthet. „Dunaföldváron, ahol majdnem mindenki ismeri a másikat, a pártoknak kevésbé van jelentőségük. De egy negyven-ötvenezres településen ez a taktika visszás lehet. Függetlenként feltüntetett pártembert indítani ilyen helyen erősen kockázatos. Az országos választásokon ez biztosan nem működik” – tette hozzá.

Varga Gyula
Varga Gyula
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.