2014-től sem biztos a pedagógusok béremelése

„Minden komolyabb béremelés értelemszerűen attól függ, hogy alakul az ország gazdasági teljesítménye. Ez nyilvánvaló és egyértelmű. 2014-től mi ezt megvalósíthatónak tartjuk” – így válaszolt Rogán Antal a Népszabadság kérdésére. Előtte a Fidesz-frakcióvezető úgy fogalmazott, sokakat nem érhetett meglepetésként a pedagógus-béremelés elhalasztása, hiszen a kormány végig nyilvánvalóvá tette: csak akkor lehet erről szó, ha a gazdasági növekedés mértéke meghaladja az 1,5 százalékot.

Amikor a parlament a pedagógus-életpályamodellről a döntést meghozta, akkor is világossá tette mind a miniszterelnök, mind a kormány, hogy ez akkor valósítható meg, ha a gazdaság erősödése ezt lehetővé teszi. 

A Fidesz-frakció szükségesnek és támogathatónak tartja azokat az intézkedéseket, amelyeket pénteken jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az egyenlegjavító program részeként – tájékoztatta az újságírókat Rogán. Elmondása szerint a Fidesz-frakció üdvözölte, hogy a kabinet a költségvetés hiányát, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését úgy szeretné elérni, „hogy nem vezet be megszorításokat, hiszen – a járulékplafon eltörlésével – csak a havi egymillió forint felett keresőknek kell nagyobb adóterhet vállalniuk 2013-ban”. Információink szerint a Fidesz-frakció tegnap délelőtti zárt ülésén oktatáspolitikusok, Pósán László és Révész Máriusz is amellett szólalt fel, hogy ha elhalasztotta a kormány a pedagógusbér-emelést, akkor egyelőre a kötelező óraszámot se növelje.

Hoffmann Rózsa már a hét végén alternatív javaslatokat dolgozott ki a kormány számára, amelyekkel akár 2013 szeptemberében elindulhat a pedagógusprogram, például úgy, hogy a béremelést késleltetve, visszamenőlegesen kapnák meg a tanárok. „Abban bízom, hogy a kormány megtalálja a lehetőséget ennek a nem csekély, de nem is óriási összegnek az előteremtésére, vagy kötünk valami olyan kompromisszumot, ami mind a két felet kielégíti.”

Hoffmann mindamellett nem mond le. A Hír TV-nek vasárnap este azt mondta, nem követett el olyan hibát, ami indokolná távozását. Múlt pénteken – amikor Matolcsy ismertette a kormány kiigazító csomagját – Hoffmann egy uniós miniszteri értekezleten volt, így Cipruson értesült arról, hogy a kormány a béremelés elhalasztásáról döntött. Az erről szóló híreket kedden még cáfolta Hoffmann Rózsa, az ellenzéki pártok ezért követelték lemondását.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője lapunk kérdésére, miszerint le kell-e mondania az oktatási államtitkárnak, úgy reagált: véleménye szerint akkor kellene lemondania, ha 2014. január elsejétől sem vezetik be a pedagógus-életpályamodellt, és akkor sem lesz béremelés.

Erre Hoffmann Rózsa a Népszabadság kérdésére azt mondta: – Semmiképp sem kell lemondanom. Én a kérdést sem értem, egyáltalán nem értem, miért kellene lemondanom. Nem követtem el olyan hibát, ami miatt szégyenkeznem kellene. És egyelőre a kormány sem hozott olyan döntést, ami számomra vállalhatatlan volna. Ha a kettő közül bármelyik bekövetkezne, akkor érdemes a lemondásomat fontolgatnom, addig nem – közölte a KDNP-s államtitkár.

Munkatársunknak jól tájékozott források azt mondták, a kormány várhatóan két hét múlva dönthet a Hoffmann Rózsa által készített alternatív javaslatok sorsáról. Egy kormányközeli forrás arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2013-as büdzsében nem 73 milliárdos tétel lesz a béremelés, hanem közel 280 milliárdos.

Ilyen nagyságnál már elvárható lenne, hogy az oktatási államtitkárság által kidolgozott teljesítményértékelés minőségi kritériumrendszert határozzon meg, ne nivelláló, „szakszervezeti típusút”, amikor is mindenkit egyformán „jutalmazunk”, ezzel ugyanis a juttatás hosszú távon devalválódik. Azaz Hoffmann Rózsa államtitkárságának színvonalasabb értékelési rendszert kellene készítenie.

Tanóra a pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnáziumban
Tanóra a pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnáziumban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.