Megtorpedózták Árkádia fényeit

„Kozmikus utazó vagyok, mint ahogy te is” – tudatja az Árkádia Fényeinek Spirituális Egyháza honlapján Villás Béla szellemi vezető. Az Országos Választási Bizottság korábban jelezte, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tesz a kisvárdai székhelyű vallási szervezet ellen.

Az új egyházi törvény a szóban forgó közösséget nem ismerte el egyháznak, ahhoz, hogy a szervezet elnyerje e státuszt, népi kezdeményezésként ezer aláírást kell összegyűjtenie. A kellő támogató megléte sem jelent automatikus elismerést: a döntés az Országgyűlés kezében van. „Árkádia fényeit” azonban már az első akadálynál feltartóztatták. A szervezet hiába szedett össze a szükségesnél több, csaknem 1200 aláírást, az OVB szabálytalanságokat talált az íveken.

Az erről kiadott hivatalos közlemény próbál úgy fogalmazni, hogy magyarul tudó ember abból lehetőleg keveset értsen. Az OVB indoklásából valami olyasmit lehet kihámozni, hogy az aláírások egy részét a mintapéldánytól eltérő, nem hitelesített íveken gyűjtötték. A közösség jogi képviselője, Őrlős Gábor ügyvéd ellenben azt állítja, hogy teljesen szabályosan jártak el, jogsértésnek még csak a gyanúja se merülhet fel. Mint mondta: „Tátott szájjal nézzük, mi történik.”

Az Árkádia Fényeinek Spirituális Egyháza hittételeit nem könnyű besorolni a hagyományos vallási kategóriák valamelyikébe. A részleteket illetően csak Villás Béla, a 2005-ben alakult egyház „megálmodója, megteremtője, működtetője és szellemi vezetője” lenne hivatott tájékoztatást adni, ám az ő telefonszámát munkatársai titkosan kezelik. Így kénytelenek vagyunk arra hagyatkozni, amit az egyház netes oldalán találunk. Annyi rögtön látszik, hogy a közösség nem híve az erőszakos hittérítésnek.

„Ha úgy érzed, itt a helyed, ne hagyd Magad lebeszélni senkinek! Ha viszont úgy érzed, nincs itt a helyed, az Úristenre kérlek, ne hagyd Magad rábeszélni!” – áll kiemelt helyen Villás Béla praktikus, könnyen megjegyezhető tanácsa.

Az egyház tanításaiban sok egyéb mellett a sámánizmus és az alternatív gyógyászat is szerephez jut. A közösség országszerte spirituális köröket szervez, az emberiség egységében hisz, és minél többeknek szeretné lehetővé tenni a „test-lélek-szellem hármassága egészségének, harmóniájának helyreállítását”.

Az érdeklődőknek ebben segítségére lehetnek azok a megvásárolható cédék és dévédék, amelyek Villás Béla igehirdetéseit tartalmazzák. (Az előadások jelentős része a világhálón ingyen hozzáférhető, de megnézhetünk egy hamisítatlan spirituális esküvőt is – a szertartást az egyik árkádiás papnő vezeti.)

Megrendelhetők a szellemi vezető verseskötetei és a közösség kegytárgyai is. Az úgynevezett „áldó és védő szimbólumot” Villás Béla fedezte fel Afrikában, a berbereknél. A szimbólum a legnagyobb áldást és a legtökéletesebb védelem energiáit vonzza viselőjéhez, de csak aktivizálás után működik. Erre – mármint az aktivizálásra – egyedül „a szimbólum felfedezője képes, aki Villás Béla”. Egy másik árkádiás szimbólum viselőjét a „Magyar Istenének neve, ereje és hatalma védi”. Hátránya, hogy csak magyar embert véd, előnye viszont, hogy aktivizálás nélkül is működik.

Az Árkádia Fényeinek Spirituális Egyháza a 2011-ben tett adófelajánlások során csaknem ezerötszáz adófizetőtől – az állami kiegészítést nem számítva – csaknem hétmillió forintot kapott. Ha a szervezet nem minősül egyháznak, akkor ettől az egyszázalékos felajánlási lehetőségtől is elesik. Őrlős Gábor jogi képviselő azonban kérdésünkre nem kívánt belemenni abba, hogy milyen anyagi károk érhetik még a közösséget az egyházi rang elvesztésével. Elsősorban azért szeretnének egyházként működni, mert az egyesületi forma nem alkalmas hitéleti tevékenységre.

Pedig szükség van B tervre, mert a szervezet elvesztette az egyházi státuszért vívott csatát. Őrlős Gábor hiába nyújtott be fellebbezést az OVB elutasító döntése ellen, a Kúria a választási bizottságnak adott igazat. (Az ügyvéd nem tud arról, hogy a közokirat-hamisítás gyanúja miatt beígért feljelentés ügyében lenne valamilyen fejlemény.) A konkrét esettől függetlenül: az új egyházi törvény ellen több alkotmánybírósági beadvány érkezett. Bármit gondoljunk Árkádia Fényeinek Spirituális Egyházáról, annyi biztos, hogy az Országgyűlés olyan szervezeteket is indoklás nélkül kizárt az elismert egyházak sorából, amelyek vitán felül megfeleltek a törvényi feltételeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.