Életeket veszélyeztet a kormány

A kormány mélyen belenyúlna a betegek zsebébe, hogy sikerüljön beszedni azt az újabb 70-80 milliárd forintot, amely szükséges a gyógyszerkassza jövő évi megmentéséhez – értesült a Népszabadság kormányzati forrásból.

A készülőben lévő csomag újabb terheket rakna a gyógyszergyártókra is. Lapunk információi szerint az egyik mérlegelendő megoldás az, hogy a háromszáz forintnál olcsóbb gyógyszerek árát egységesen 200-250 forintban rögzítik, ami az átlagos vásárlónak drágulást jelentene.

Eközben az egészségügyi kassza egyelőre nem számol új gyógyszerek befogadásával. Jelenleg 30 új gyógyszer vár arra, hogy társadalombiztosítási támogatást kapjon, köztük olyan is, amely életmentő lehetne a hepatitis C-fertőzöttek számára, illetve jelentős életminőség-javulást hozna a sclerosis multiplexben szenvedőknek. Ezek az új szerek azonban a 158 milliárdra tervezett gyógyszertámogatási keretbe biztosan nem férnek bele. Vagyis emberek fognak meghalni elvben kezelhető betegségekben, mert a magyar egészségügyi rendszer nem biztosítja a korszerű gyógyítási módszereket.

Mire lesz elég a 158 milliárd forint jövőre? Míg idén állampolgáronként 22 ezer forint jut gyógyszertámogatásra (a 2012-es keret 219 milliárd forint), jövőre ez az összeg 15,8 ezerre csökken. A tervezett 158 milliárd forint jelentős részét a nagyon súlyos betegségek – egyes daganatos, véralvadási, illetve más ritka betegségek – orvosságainak támogatására fordítanák. Szakértők szerint ezen súlyos és ritka betegségekre minden évben szükségszerűen százmilliárd forint gyógyszertámogatást kell költeni, így az összes többire mindössze 58 milliárd forint maradna.

A gyógyszerkassza elköltésének harmadik negyedévi adataiból az látszik, hogy nem tudják tartani az idei terveket sem, az év végéig 15 milliárdos túlköltés várható. Még úgy is, hogy a gyógyszergyártók csaknem 70 milliárd forintot fizetnek be az év végéig az egészségbiztosítónak.

Információink szerint az idén hiányzó összeg pótlására a szakértők az úgynevezett sávos befizetés alkalmazását javasolták. Ennek az a lényege, hogy a 219 milliárd forint felett kifizetett minden forinton 20-80 százalékban osztozna az állam a gyógyszercégekkel. Ha a kormány elfogadja ezt a verziót, az újabb 12 milliárd forintos terhet jelent az év végéig a gyógyszergyártóknak. Lapunknak azonban több gyógyszercég képviselője is úgy nyilatkozott: nem akarnak és nem is tudnak már többet befizetni az állami kasszába. Példátlannak tartják, hogy Magyarországon a betegek gyógyszertámogatásának negyedét a gyártók állják. Több cég is jelezte a kormánynak – köztük az inzulin és az onkológiai szerek gyártói, forgalmazói –, hogy terheik immár elviselhetetlenek, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a jövő évi tervekkel kapcsolatban lapunknak úgy nyilatkozott: a gyógyszerkassza ilyen mértékű csökkentésével – három év alatt az Orbán-kormány megfelezte a gyógyszerkiadásokat – a kabinet nem tudott érvényesíteni hatékonysági szempontokat, hiszen ennyi idő alatt nem lehet elvonni ilyen sok pénzt úgy, hogy a betegek ne legyenek vesztesek.

Lapunk információi szerint mind több alapgyógyszer válik a patikákban hiánycikké, egyes kórházigazgatók jelezték, hogy intézményükben nem tudnak daganatos betegségekre vonatkozó terápiákat elkezdeni, mert nincs hozzá gyógyszer. Ez ismét csak azt jelenti, hogy életek kerülnek veszélybe a hiányzó pénz miatt.

A tb egyelőre nem fogad be új gyógyszereket
A tb egyelőre nem fogad be új gyógyszereket FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.