A bírósággal fizettette vitorlásának kikötőbérletét a volt somogyi főbíró

A Somogy Megyei bíróság volt vezetője kilenc éven át a bírósággal fizettette vitorlásának fonyódi kikötőbérletét. Az ügyletet az OBH vizsgálja. A ma már nyugdíjas bíró arra hivatkozik, hogy a bíróság vendégei használhatták hajóját.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke még júliusban egy szegedi fórumon kritikaként fogalmazta meg, hogy az egyik bírósági vezető a vitorlásának kikötőbérletét saját munkahelyével finanszíroztatta. Az elnök nem nevezte meg, kiről van szó, ám a napokban megtudtuk, hogy Ujkéry Csabára utalt, aki idei nyugdíjba vonulásáig húsz éven át vezette a Kaposvári Törvényszék jogelődjét, a Somogy Megyei Bíróságot. Informátorunk elmondta, hogy Ujkéry a fonyódi kikötőben tartotta hajóját, s a bérleti díjat 2003-tól 2012-ig azzal az indokkal fizettette ki a bírósággal, hogy az intézmény hatszobás fonyódi üdülőjének vendégei – elsősorban az ott pihenő vagy szakmai rendezvényre érkező magyar és külföldi jogászok – használhatták vitorlását.

A fentieket megismerve megkerestük az OBH elnökének sajtóreferensét, s megkérdeztük, hogy Handó Tünde júliusban Ujkéryre gondolt-e, és indítottak-e az ügyben valamiféle vizsgálatot? A szóvivő nem cáfolta, hogy Ujkéry a szereplője a Handó által említett esetnek, s hozzátette, hogy az OBH vizsgálja még, történt-e jogsértés, és az eljárás lezárásáig nem nyilatkoznak az ügyről.

Ujkéry Csaba szerint ezzel az üggyel őt akarják lejáratni
Ujkéry Csaba szerint ezzel az üggyel őt akarják lejáratni

Telefonon beszéltünk Ujkéry Csabával, s a nyugdíjas bíró megerősítette, hogy az ő vitorlásának kikötőbérletét vizsgálja az OBH, ám ő is csak e kontroll lezárása után szeretne nyilatkozni. Ugyanakkor Ujkéry azért annyit elárult, hogy a kikötőbérlet az első években 200, az utolsó esztendőben pedig 400 ezer forint volt. Ha hajót béreltek volna a bírósági üdülő vendégeinek, akkor az belekerült volna napi 30-70 ezer forintba, így a bíróság, illetve az üdülő ezzel az úgynevezett szívességi használattal járt jobban.

Amikor megjegyeztük, hogy a gazdaságossági érvek ellenére is kissé szokatlan és támadható gyakorlatnak érezzük az elmondottakat, akkor ezzel Ujkéry nem vitatkozott, hanem azt felelte: az Állami Számvevőszék, valamint az adóhatóság többször is ellenőrizte a megyei bíróság gazdálkodását, és az említett gyakorlatot e két szervezet is megismerte, ám nem kifogásolta. A vitorlás szívességi használatáról és bérletéről tudott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) – az OBH jogelődje – vezetője, s nem emelt kifogást, ahogy az OIT ellenőrzési főosztálya sem. Ujkéry tájékoztatta a hivatalát idén elfoglaló Handó Tündét is a hajó használatának lehetőségéről, miután az elnök asszony erre nem tartott igényt, a 2012-es bérleti díjat befizette a bíróság számlájára.

Hogy mindezek ellenére most miért vált mégis az OBH vizsgálatának tárgyává a kikötőbérlet, arra Ujkéry így felelt: – A személyemet akarják lejáratni. Azt is tudom, kik és miért generálják az ellenem indított támadást. – Erről is csak a vizsgálat lezárta után kíván beszélni.

Ujkéry Csabáról tudni kell, hogy bírósági elnökként tucatnyi jogi tanulmány szerzője volt. Az általa vezetett bíróságot – a munka hatékonyságát jelző adatok alapján – mindig a legjobbak közé sorolták. A tartalmi kérdésektől nem elválasztható külsőségekben is példaadók voltak a somogyi bíróságok, hisz a rendszerváltást követően a bírák itt öltöttek először újra talárt és fogták kezükbe a perek levezetéséhez használatos, tradicionális kalapácsot. A nyári ítélkezési szünetet is Ujkéry vezette be, s ezt valamennyi megye követte, mivel júliusban és augusztusban mindenütt lelassultak a tárgyalások a perek résztvevőinek szabadsága miatt. Ujkéry volt az egyik létrehozója a pécsi egyetem igazságügyi főiskolájának, ott és a kaposvári egyetemen ma is tanít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.