Meghökkenést okozott Schiffer interjúja

A volt frakcióvezető nem szövetkezik a szocialistákkal, de a közös kormányzást már nem zárja ki, viszont nem tudja elképzelni az LMP-t egy Bajnai vezette kormányban. A jelenlegi frakcióvezető szerint ez nagy jóindulattal is a magánvéleménye lehet.

Schiffer András nem tudná elképzelni az LMP-t sem egy Orbán-, sem egy Bajnai-kormányban, szerinte ugyanis a Lehet Más a Politika nem lehet tagja egyetlen olyan kormányzati szövetségnek sem, amelyet az elmúlt húsz év bármelyik miniszterelnöke vezet – ezt a Lehet Más a Politika korábbi frakcióvezetője nyilatkozta a Hvg.hu hírportálnak. Az ökopárti politikus az interjúban elmondta, hogy „az már egy másik helyzet, ha a választások után koalíciós kényszer alakulna ki – amit én nagyon nem szeretnék, és az új választási rendszer nem is nagyon ad erre lehetőséget”. Ebben az esetben – mint mondta – kőkemény garanciákat kellene kérni, hogy a programjukat meg tudják valósítani. „Mindenesetre az LMP-nek az nem lehet célja, hogy 2014-ben mindenáron kormányra kerüljön. Számomra a járadékleső kispártiság – amire persze mindig vannak nagyszerű magyarázatok, hogy a »haza üdve« szempontjából miért elkerülhetetlen úgymond – egyszerűen nem perspektíva” – fogalmazott a politikus.

Jávor Benedek (jobbról) megütközött Schiffer szavain
Jávor Benedek (jobbról) megütközött Schiff er szavain

A Hvg.hu-nak adott interjúja kapcsán Schiffer András a Népszabadság kérdésére megerősítette: az MSZP-vel való koalíciókötésre nem mondta korábban sem azt, hogy egyáltalán nem lehetséges. „Együttműködés sok mindent takarhat: parlamenti, választási, kormányzati vagy épp alkotmányozási kooperációt. Rendes parlamenti együttműködés most is van. Alkotmányozási kooperációhoz a jelenlegi jobboldalról is kellenek partnerek a kétharmados barmolások kijavításához. Választási együttműködésről a kongresszusi határozatunk értelmében nem lehet szó. A kormányzati kooperációval kapcsolatban pedig valóban azt gondolom, hogy az LMP jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy kategorikusan kizárjon valamilyen későbbi együttműködést az MSZP-vel. Nem zárom ki, mert nem lehet kizárni. De azt is mondom, hogy ez nem lehet a cél. Ez egy hatványozottan hipotetikus kérdés. Ha bármikor is eljutunk idáig, számos kőkemény garancia kell majd, tartalmiak mellett többek között személyiek is” – fogalmazott lapunknak Schiffer András.

Az ökopárti politikus Bajnai Gordonnal kapcsolatos kijelentéseihez kérdésünkre még hozzátette: személy szerint „egészen kiváló” a véleménye a volt kormányfőről, és vele sem zárna ki mindenféle jövőbeni együttműködést, de ettől függetlenül „identitásokokból sem egy Bajnai-, sem egy Orbán-, sem egy Medgyessy-, sem egy Gyurcsány-kormányban nem tudom elképzelni az LMP-t, mindent, ami ezen kívül van, azt nyitva hagytam” – fogalmazott kérdésünkre.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője a Népszabadságnak meglepetésének adott hangot Schiffer András mondataival kapcsolatban. „Ha jóindulatú akarok lenni, akkor ezt egy képviselő magánvéleményeként fogom fel. Olyan kérdésekkel kapcsolatban fogalmaz meg ugyanis állításokat, amelyeket a kongresszus hivatott eldönteni. Hogy korábbi miniszterelnökökkel milyen az LMP viszonya, azt nem egy képviselő dönti el, én nem is venném egymagam a bátorságot, hogy ezzel kapcsolatban kijelentéseket tegyek” – fogalmazott Jávor Benedek.

A frakcióvezető hozzátette: ami az MSZP-vel való lehetséges kormányzati együttműködést illeti, még meghökkentőbbek Schiffer András kijelentései. „Nem tudom, hogy ezt milyen felhatalmazás alapján, milyen párton belüli vélemények becsatornázása útján fogalmazta meg képviselőtársam; nyilván – ahogyan a választási együttműködés is – egy lehetséges kormányzati kooperáció is a kongresszus hatáskörébe tartozik. De logikailag sem látom túl koherensnek, hogy egyfelől van egy merev elzárkózás, majd pedig egy alá nem támasztott kijelentés arról, hogy a kormányzati kooperáció már nem zárható ki. Én az LMP januári kongresszusának döntéseihez tartom magamat, és eszerint dolgozom a célként kitűzött, parlamenten kívüli pólusképző erő megteremtéséért” – fogalmazott Jávor Benedek.

Az MSZP üdvözli a közeledést

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke lapunk kérdésére üdvözölte, hogy az LMP „egyik legmeghatározóbb politikusa”, ha szerényen is, de visszább lépett a korábbi „semmiképpen, sehogy sem” típusú álláspontjától. A szocialista politikus hozzátette: a Fidesz által diktált versenyben a demokratikus ellenzéknek „kutya kötelessége” mindent elkövetnie a szövetség létrehozásáért, az új rendszerben ugyanis a győztesnek az egyéni körzetek több mint felét el kell tudnia hódítani. – Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy létrejöjjön ez a szövetség – fogalmazott Horváth Csaba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.