Szegény rokonok

Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos egyik rokona lett az abszolút győztes Borsod-Abaúj-Zemplén megye földbérletpályázatán – értesült a Népszabadság.

A vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárának rokona, Gerzsánszki Lajos összesen 732 hektár földterületet nyert el. Gerzsánszki úgy került rokonságba Budai Gyulával, hogy legidősebb lánya Kiskunlacházára ment férjhez. A férj édesanyja Budai nővére.

Budai Gyula
Budai Gyula

Gerzsánszki érdekeltségébe tartozik a pályázat egyik győztese, a Karmopol-Agro Kft., amely egyébként nem sokkal a pályázati határidő lejárta előtt, decemberben váltott székhelyet, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből települt át a Borsod megyei Szászfára. Az eredmény nem maradt el: tavasszal 174 hektárt nyert el (Tornaszentjakab, Rakaca), amit augusztusban Szemerén 259 hektárnyi újabb földterület követett.

A másik, ugyancsak a Gerzsánszki családhoz köthető győztes cég a Mercato Finanszírozó Kft., amely tavaly nyáron jött létre, és az év elején tette át székhelyét az utóbb elnyert állami földek közelébe, Zádorfalvára. Összesen 129 hektárt nyert el. A Népszabadság birtokában lévő dokumentumok szerint azonban ez sem volt elég: augusztus végén az NFA elnökhelyettese, Nagy János újabb 170 hektár pályázati győztesének hirdette ki Budai Gyula rokonának cégét – ám ez utóbbi még nem publikus.

Az NFA honlapja jótékonyan hallgat a Büttösön elnyert újabb négy területről, amelyekkel együtt 732 hektárra nőtt a Budai Gyula rokonának érdekeltségébe tartozó borsodi földterület mérete. Ezzel Gerzsánszki Lajos megelőzte az eddigi helyi csúcstartónak számító Kanyok Attila cégét, a Start 2003 Bt.-t. Kanyok Attila fideszes tiszaújvárosi önkormányzati képviselő Mengyi Rolandnak, a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnökének volt kampányfőnöke.

Gerzsánszki Lajos lapunk kérdésére azt mondta: folyamatosan szeretne még pályázni, mert eddig „a szart kapta”, pont azt a szántót adták oda másnak, ami a legjobb lett volna.

– Szerintem lehet, hogy hátrányom van ebből a rokonságból – mondta a három céggel hat állattartó telepen ezer hízómarhát tartó családi gazdálkodás feje lapunknak, hangsúlyozva, hogy ő gyerekkora óta állattartással foglalkozik. Most – tette hozzá – olyan földeket is megkapott, amelyeken húsz éve egy kapavágás sem történt, és noha elmondása szerint úgy 800 hektárt bérel az államtól, csak 300 hektár után kap földtámogatást. Nem ez az első olyan földpályázat, amelyet rokonok nyernek el: a közelmúltban derült ki, hogy Nagy Péter, Nagy János NFA-elnökhelyettes unokatestvére két pályázaton is győzött Fejér megyében.

Ott most újabb földterületek megszerzésére nyílik mód: a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző József főhercegi majorja fölött újabb területeket hirdettek meg. A 28 hektáros, két egybefüggő felcsúti szántó karnyújtásnyira van Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere cégének a korábbi pályázaton elnyert, egybefüggő területeitől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.