Meglepő lesz az új közműadó

– Nem titkolózunk a közműadóval kapcsolatban, csak nem szeretnénk felizgatni a közvéleményt – jelentette ki Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés vízművekről szóló vitájában, majd hozzátette: annyit azért elárulhat, ha a kormány elfogadja a budapesti önkormányzat Naszvadi György államtitkárral közösen kidolgozott javaslatát, akkor az sokakat meg fog lepni, mert nem egészen úgy néz ki, mint ahogy most sokan gondolják. De nem kell már sokáig várni, szeptemberben megszületik a kormánydöntés.

A Fővárosi Vízművek hitelezésére felkért bankok vélhetőleg egyik változatnak se örülnek majd, hiszen ez még kockázatosabbá teszi a fővárosi cég számára nyújtandó kölcsön visszafizetését. A pénzre azonban nagy szükség lenne, lévén a főváros saját folyószámlahitel-keretéből adott az üzletre 12 milliárdot.

Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés március végi zárt ülésén döntött a Fővárosi Vízművek Zrt. 25 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlásáról, illetve a francia Suez és a német RWE közös konzorciumával 1997-ben kötött szerződéseinek felbontásáról. A megállapodás értelmében a főváros összesen 15,1 milliárd forintot fizet a tulajdonrészért és a menedzsmentjogokért. Tarlós István kezdetben a társaság nyereségéből fizetett volna, ám ennyit sok év alatt sem termel ki a cég. Később valamely fővárosi közműcéggel vetettek volna fel hitelt. Mindebből az lett, hogy a közgyűlés tegnapi határozatával a BKSZT Budapesti Szennyvíztisztítási Kft. beolvad a vízművekbe. Az uniós források könnyebb elérése mellett a városvezetés ezzel kívánja biztosítani a vízművek hitelképességét. A beolvadás vagyonkoncentrációt és mintegy húszszázalékos forgalomnövekedést jelent a közös társaságnak.

György István főpolgármester-helyettes mindemellett elismerte, hogy a közművezetékek önkormányzati tulajdonba kerülése tovább rontja a társaság hitelképességi pozícióit. A bankok olyan feltételeket támasztanak, amelyek teljesítéséhez a közgyűlésnek is hozzá kell járulnia. Így például a fővárosnak írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a hitel teljes futamideje alatt –15 évig – Budapesten kizárólag a Fővárosi Vízművek Zrt. lesz a vízszolgáltató.

Tarlós István főpolgármester Tüttő Katának (MSZP) válaszolva azt is elárulta, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a Fővárosi Csatornázási Művek megvételére vonatkozó ajánlatukat.

Lemondott több cégvezető

Saját kérésére felmentette a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) vezérigazgatói posztjáról Bán Tamást a Fővárosi Közgyűlés. Bán a társaság igazgatósági elnöke lesz. A BVK igazgatósági elnöke, a vízmű visszavásárlását célzó tárgyalássorozat fővárosi főtárgyalója, Fodor István, valamint a testület két tagja, Bienerth Gusztáv és Papp Géza is lemondott. Információink szerint a lemondások hátterében az állhat, hogy a BVK és az alá besorolt társaságok között súlyos személyes konfliktusok alakultak ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.