Húsba vágó probléma

A munkások otthon várják, hogy megszólaljon a telefon, és hívják őket dolgozni a kapuvári húsgyárba. A folyamatos termeléscsökkenés után szerdán szinte teljesen leállt az üzem. A kormány ugyanezen a napon kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a céget, a szakszervezet által péntekre tervezett demonstrációt a húsipar általános válsága miatt azonban mindenképpen megtartják.

Csütörtökön délelőtt rábaközi és csallóközi gazdák érkeztek a gyárba, volt, aki ügyvédet is vitt magával. Az állattartók, a sertésbeszállító gazdák a Kapuvári Hús Zrt. vezetőivel egyeztettek.

A húsipari cég a folyamatos termeléscsökkentés után szerdán szinte teljesen leállt
A húsipari cég a folyamatos termeléscsökkentés után szerdán szinte teljesen leállt

A gyárkapu előtt a biztonsági emberek útját állták Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonosnak. Foltányi nemrég lemondott az igazgatóság elnökének posztjáról, ám 25 százalékos tulajdonrészét és igazgatósági tagságát megtartotta. Ennek ellenére nem vehetett részt a gazdákkal történő egyeztetésen. Ellene egyébként 50 millió forintos adócsalás gyanújával nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ő panaszt emelt a gyanúsítás ellen, s tagadja a felhozott vádakat.

A gyárban tárgyalók közül Nagy Imre kisbabóti állattartóval, az egyik legnagyobb sertésbeszállítóval telefonon tudtunk szót váltani. Ő augusztus 22-én vitt utoljára sertést a gyárba. Az akkori szállítmány fizetési határideje harminc nap, tehát még reménykedhet, hogy a pénzéhez jut. Vannak azonban már lejárt követelései, ennek a nagyságát viszont nem mondta meg.

– Sok állattartónak bennragadt a pénze – vázolta fel a kialakult helyzetet. Szerinte a gyár igénye esetén a jövő héten újra szállítanának állatot, de már csak készpénzért.

A sertés ára hetente változik, az utolsó szállítmányok kilóját 421-430 forint közötti áron adták el a gazdák.

– A takarmány annyira megdrágult, hogy ha a tavaly termelt gabonát eladnám, sokkal jobban járnék, mint ha az állatokkal etetném föl – magyarázta Nagy Imre.

Az állattartók úgy látják, hogy a sertéshús kilójáért 500 forint volna a reális felvásárlási ár.

Telefonon értük el az üzemet eddig irányító Bedecs Pált, aki azzal kezdte a beszélgetést, hogy a múlt péntek óta már nem vezérigazgató, csak a háromtagú igazgatóság egyik tagja. Ebben a minőségében azonban önállóan nem nyilatkozhat. Megkérdeztük tőle, miért nem engedték be a gyárba Foltányi Árpádot. Bedecs Pál úgy tudta, hogy igazgatósági ülésre és az azzal kapcsolatos eseményekre bemehet a gyárba, egyébként azonban nem.

Az üzem előtt állt a Kapuvári Hús városszerte jól ismert szakembere, a gyár korábbi üzemvezetője, a ma már nyugdíjas Orbán Imre.

– Itt lakom a szomszédban, a szemem láttára megy tönkre a cég – panaszolta keserűen. Ő úgy látja, egyszerű a képlet: az idők során szétlopták a kapuvári húsipart. A kormány időlegesen most majd megsegíti a céget, ám ez nem valódi, piacszerű és hosszú távú intézkedés.

Orbán Imrének az a meggyőződése: az idők során tudatosan verték szét a gyárat, a piacot, s most, amikor komoly tartozás halmozódott fel, túladtak rajta valakinek.

Hogy pontosan kinek, azt ő sem tudja. A 75 százalékos tulajdonost képviselő ügyvéd, Zsobrák Péter még az igazgatóság és a felügyelőbizottság közös ülésén sem ismertette a háttérben állók kilétét. Nincs rá felhatalmazásom, mondta az ügyvéd, aki a sajtó számára hetek óta nem érhető el, természetesen mi is kerestük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.