Bölények és puskaporszag

Gaskó István Liga-elnökkel nehéz ugyan tárgyalni, de „olyan kevesen maradtak a rendszerváltozás utáni bölényekből, hogy a bajtársiasság érzése erősebb, mint a szembenállás” –mondta a konföderáció keddi elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök. A testületi tanácskozásnak a kormányfő is vendége volt, s azon részt vett néhány, nem a szakszervezeti szövetséghez tartozó érdekképviselet, például a Honvédszakszervezet és a Mozdonyvezetők Szakszervezete is.

A jelenlegi kabinet a béremelések és a minimálbér-emelések kormánya, de csak a gazdasági lehetőség határain belül – hangoztatta Orbán. Abban tehát szerinte a szakszervezetekkel nincs vita, hogy amikor az átlagbér hétszáz euró körül alakul, minden bérkövetelés indokolt – a Liga azt javasolja, hogy jövőre minimálisan emelkedjenek a reáljövedelmek, s nagyobb mértékben a minimálbérek –, de annak a fedezetét meg kell termelni, mert amikor más utat jártak, azzal tönkretették az országot. Abban viszont nincs egyetértés, hogy a Gaskó szerint nem kellően szolidáris és igazságos egykulcsos adózást megváltoztassák. A kormányfő leszögezte: bár minden véleményt meghallgatnak, a korábbi család-, munka- és vállalkozásellenes adórendszerhez biztosan nem kíván visszatérni. Azon tehát nem változtatnak, hogy a munka helyett inkább a forgalmat és a fogyasztást adóztassák.

A Liga szerint módosítani kellene az új munka törvénykönyvének az állami vállalatok munkavállalóit diszkrimináló rendelkezéseit, a sztrájktörvényt – amely szinte lehetetlenné teszi e jog gyakorlását –, a fegyveres és rendvédelmi szférában pedig tárgyalni kellene az érdekképviseletek helyzetéről, illetve a tisztségviselők munkaidő-kedvezményéről. Ez utóbbi azért is fontos, mert nem tisztázott az új rendvédelmi kar és a szakszervezetek egymáshoz való viszonya.

Orbán ígérte: a köztulajdonban lévő munkáltatókkal fennálló munkaviszony kérdésében év végéig megállapodás születhet. A sztrájktörvényt azonban a kormány nem akarja módosítani, de ha a sztrájkjog bírói gyakorlatban való érvényesülése kapcsán gondok mutatkoznak, a kormány orvosolja a problémát. A kormányfő kijelentette, hogy át fogják tekinteni a közszférában is a kollektív munkaügyi kapcsolatokat.

A miniszterelnök szerint a következő időszak legfontosabb kérdése, hogy megállapodásra jussanak az IMF-fel. Kérte a szakszervezeteket, hogy kövessék nyomon az EU-val és a valutaalappal folyó tárgyalásokat, és jelezzék, melyek azok a feltételek, amelyeket még elfogadhatónak tartanak, és melyek azok, amelyek esetén a megállapodás már nem áll az ország érdekében.

Arra a kérdésre, hogy más szakszervezetekkel is tárgyal-e majd, Orbán kijelentette: más azokkal találkozni, akikkel „az ember együtt szagolt puskaport”, s amikor Gaskóval találkozik, tudja, hogy nem egy másik párttal vagy külföldiek zsoldjában álló szervezettel tárgyal. A Ligával bizalmi a viszony, s bár nem mindenben értenek egyet – tette hozzá –, a magyar nemzet iránti elkötelezettségét nem lehet kétségbe vonni.

A Ligával bizalmi a viszony
A Ligával bizalmi a viszony
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.