Engedélyek hiányában és fogságában

Levelet írtak a fővárosi kormányhivatalnak az Arany Alkony Bánkút utcai idősotthonának lakói, arra kérve a döntéshozókat, hogy mielőbb adják ki a budapesti intézmények működési engedélyét az új fenntartónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH). A jelenlegi, a Kálvin János Presbiteri Misszió ugyanis pénzhiányra hivatkozva csökkenti ellátásuk színvonalát. Az otthon lakói korábban hevesen védelmükbe vették a tulajdonos Medicatus cégcsoportot, állítva: semmi sem igaz azon sajtóhíresztelésekből, hogy rosszul bánnak velük.

Budapest Főváros Kormányhivatala lapunk kérdésére válaszolva tagadja, hogy ódzkodnának kiadni a működési engedélyt az új fenntartónak. Mint emlékeztetnek, a kormányhivatal alá tartozó szociális és gyámhivatal 2012 márciusában vonta vissza az Arany Alkony fővárosi intézményeinek működési engedélyét a jelenlegi fenntartótól, a Kálvin János Presbiteri Missziótól. A hivatalos ok az ingatlanok használatának rendezetlen jogcíme volt. Az otthonokat üzemeltető misszió ugyanis bérli az ingatlanokat a Medicatus cégcsoporttól, de tavaly nyár óta nem fizet. (A Pest megyei hivatal viszont nem vonta vissza a Medicatushoz tartozó törökbálinti otthon engedélyét.)

A misszió és a fővárosi önkormányzat fellebbezésére a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) a kormányhivatal határozatát megváltoztatva 2012. december 31-re változtatta az engedély visszavonásának idejét. Így az év végéig a misszió a hivatalos fenntartó, márpedig egy intézménynek csak egy fenntartója lehet. Csakhogy a misszióval 2008-ban szerződést kötő Medicatus cégcsoporttól két brüsszeli – a Brit Europe és a Chanosh – zsidó alapítvány augusztusban megvásárolta az Arany Alkony idősotthonok ingatlanjait birtokló céget, az intézmények működtetését pedig az EMIH-re bízták. De a hitközség mindaddig nem láthatja el a feladatot, amíg erre engedélyt nem kap a kormányhivataltól.

– A hatályos jogszabályok alapján a működési engedély visszavonását követő naptól, vagyis 2013. január 1-jétől a főváros mint ellátásért felelős önkormányzat köteles gondoskodni az intézmények épületeiben maradó, rászoruló személyek ellátásáról. Ennek egyik módja, hogy ellátási szerződést köt más intézményfenntartóval, így például a hitközséggel. Az EMIH eddig egy intézmény működtetésére adott be kérelmet. Az eljárás augusztus 3-án indult – tájékoztatta lapunkat a kormányhivatal, amely hiánypótlásra szólította fel a hitközséget. Közben folyik a szakmai program szakértői véleményezése is a Közép-Magyarországi Regionális Szociális Módszertani Intézményben. Ezenkívül több jogi és szakmai kérdésben egyeztet a hivatal a szakmai felügyeletet ellátó Emberi Erőforrások Minisztériumával, az ellátásért felelős budapesti önkormányzattal, a finanszírozást ellátó Magyar Államkincstárral és a hitközséggel. Hogy pontosan miről, azt az eljárás jelen szakaszában nem árulta el a szociális hivatal, de állították: mindez az intézményekben élők biztonságos ellátását szolgálja. Amúgy sem kell sietniük – mondják –, mivel az engedélyezési eljárás törvényi határidejébe a hiánypótlási és a szakértői vélemény elkészítésének ideje nem számít bele, ráadásul a hivatal amúgy is csak jövő januártól adhat ki működési engedélyt, elvégre az NRSZH döntése értelmében addig a misszió a fenntartó. Bár azt a kormányhivatal sem tartja kizártnak, hogy ennél korábbi időponttól sem tudják biztosítani az otthonokban élő 1300 idős ember ellátását.

Az engedély kiadásának azonban az is feltétele, hogy a fővárosi önkormányzat ellátási szerződéssel átadja a feladatot egy másik fenntartónak. Erre a Fővárosi Közgyűlés jogosult. A soron következő csütörtöki ülés napirendjén azonban nem szerepel az Arany Alkony ügye.

Hosszú árnyék vetül az Arany Alkonyra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.